+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. július 27. szombat, 18:50
Kiakadtak a New Hampshire-i költők, miután a kormányzó egy olyan koszorús költőt választana az államnak, aki a volt amerikai külügyminiszter megdugásáról verselt.

Elég komoly állóháború alakult ki New Hampshire-ben, miután az amerikai állam republikánus kormányzója nem vette figyelembe a helyi költők ajánlását, és

 

egy olyan férfit választott meg koszorús költőnek, aki egy versében azt a vágyát énekelte meg, hogy Condoleezza Rice volt külügyminiszterrel szexeljen.

 

A Slate összefoglalója szerint ez a szexes szál egyébként viszonylag mellékes a történetben, ami valójában arról szól, hogy a helyi költők, akiknek jogukban áll ajánlani valakit a koszorús költő pozícióra, ajánlottak egy elismert költőnőt, Jennifer Militellót, Chris Sununu republikánus kormányzó azonban teljesen figyelmen kívül hagyta a döntésüket, és egy nyugdíjas fogorvost választott a pozícióra, aki több kötetét is magánkiadásban adta ki.

 

Daniel Thomas Moran, a szóban forgó nyugdíjas fogorvos egyébként korábban New York állam Suffolk megyéjének volt a koszorús költője, de ott is csak hasonló botrány árán tudták megválasztani erre a posztra a férfit. Don Kimball, a helyi költőegyesület elnöke szerint kicsit olyan ez, mintha egy profi golfbajnok helyett egy minigolf-bajnokot választana a kormányzó, akinek ráadásul semmi személyes elkötelezettsége nincs Moran felé.

 

A pozíció évi ötszáz dollárral, azaz nagyjából 146 ezer fotinttal jár, tehát még arról sincs szó, hogy nagyot lehetne mutyizni.

 

Moran verssorait olvasva tényleg elég szórakoztató választásnak tűnik a posztra, ehhez elég átfutni az „A Sonnet for Our Lesbians in Orbit” (Szonett a Föld körüli pályán lévő leszbikusainkért) című verset, vagy a „The Girls of Vancouver 2010” (A 2010-es vancouveri olimpia lányai) címűt, amiben elhangzik a következő négysoros a biatlonos hölgyekről: „Those female lugers luge-ing down the track, / Can make my heartbeats nearly seize. / But if you want to light my Olympic torch, / Give me chicks with guns on skiis.”

 

Ezt leginkább így lehetne lefordítani, bár a lugeres szóviccet lehetetlen visszaadni: „S ahogy lefelé szánkáznak a pisztoly-nők, / szívem a torkomban dobog. / Ha meg akarod gyújtani az olimpiai fáklyám, / jöjjenek síléceken puskás csajok!”

 

Ez alapján Moran leginkább a kicsit részeges magát viccesnek tartó nagybácsira emlékeztet, aki valamiért meggyőződött róla, hogy a fiatal csajok és külügyminiszterek iránti vágyait versekben kell kiélnie, mi több, érdemes ezt tennie, mert versei jók. Az ügy egyébként tavaly ősz óta húzódik, és még egyáltalán nem látszik a vége, hiszen Moran kinevezéséről egy öttagú tanács dönt, amiben demokrata többség van, egyikük úgy nyilatkozott a Slate-nek, hogy nem igazán szeretnék kinevezni az önjelölt költőt.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás