Három tonnányi szemetet halásztak ki a Tiszából önkéntesek, és egy csomó maradt benne még így is

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.20. 10:22

Ez a szemétmennyiség csak a jéghegy csúcsa, hiszen az elmúlt hetek áradásai ennél jóval több hulladékot terítettek szét a folyó hullámterében.

Három tonnányi szemetet halásztak ki a Tiszából önkéntesek, és egy csomó maradt benne még így is

Három nap alatt közel három tonna hulladékot gyűjtöttek az elmúlt napokban megrendezett Tisza-tavi PET Kupa résztvevői, tudatták a szervezők az Azonnalival. Külön kihangsúlyozták, hogy

ez a szemétmennyiség csak a jéghegy csúcsa, hiszen az elmúlt hetek áradásai ennél jóval több hulladékot terítettek szét a folyó hullámterében.

A flotta Tiszafüredtől Kisköréig takarított, a kenuk pedig az öblítőcsatornákon keresztül a tavat tisztították. Az akció szerda este sikeresen zárult, miután az utolsó műanyagpalackok is bálázásra kerültek. Különleges, védett vízi és szárazföldi élővilággal rendelkező területek tisztultak meg, az élő bejelentkezéseknek, videóknak köszönhetően még többen ismerkedtek meg a környezetvédelmi problémával, és azzal, hogyan lehet vele felvenni a küzdelmet.

Honnan jön ez a sok hulladék?

A közel három tonna összegyűjtött hulladék körülbelül 80 százaléka a vízen pille könnyedséggel úszó műanyagpalack, aminek javarészét a határon túlról, Ukrajnából és Romániából hozza a folyó. Az egyéb hulladékok között hűtőt, tévékészülékeket, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, rovarirtót, olajos flakonokat) is találtak a résztvevők. A versenyt szervező Természetfilm.hu Egyesület szakemberei hat versenyt szerveztek az elmúlt években a Felső-Tiszán, azonban a mostani áradás utáni Tisza-tavi hulladékhelyzet őket is megdöbbentette.

A 25 folyamkilométeres távon evezve 100-150 méretenként bukkantak fel úszadékfával vegyes pillepalack hulladékszigetek, amiket elsősorban a part mentéről kidőlt fák fogtak fel.

Az ártéri erdőkben és a nádasokkal szegélyezett területeken sem volt jobb a helyzet, szinte mindenhol összefüggő hulladékszegély található. A vízügyi szakemberek munkájának köszönhetően a hulladék nagy része az élő-Tisza partjain összpontosul, áradások idején a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gondosan lezárja az öblítőcsatornákat, hogy megvédjék a tiszta, jó minőségű vízzel feltöltött Tisza-tó vizét a szennyeződéstől.

Csatlakozhatok én is ehhez?

A folyami hulladék elleni harc ezzel nem ért véget, a napokban megkezdődött a Kiskörei Vízierőműnél felhalmozódott hulladékzárvány felszámolása. A munkát a KÖTIVIZIG szakemberei hajókkal végzik. A problémáról a PET Kupa ismeretterjesztő rövidfilmet készített. A PET kalózok ebben az akcióban is részt vesznek, a hulladék válogatásához önkénteseket keresnek. Folytatódik a hagyományos, egy hetes hajósverseny is. A VII. Felső-Tiszai PET Kupa augusztus 3-11-ig Tivadartól Záhonyig áll rajthoz, a Természetfilm.hu Egyesület szervezésében pedig rendszeressé válnak az évközi hulladékgyűjtő akciók is, amelyekhez önkéntesek csatlakozását várják.

FOTÓK: Bankó József / PET Kupa

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek