Greenpeace: Zárják be Magyarország utolsó szénerőművét is!

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.19. 11:51

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő mátrai szénerőművet azért záratná be a szervezet, hogy a lehető leggyorsabban a lehető legtöbb széndioxid-kibocsátást lehessen megspórolni.

Greenpeace: Zárják be Magyarország utolsó szénerőművét is!

Greenpeace-aktivisták hatalmas felirattal üzenték a szerdán 50 éves mátrai szénerőműnél: klímavészhelyzet van, sürgősen váltanunk kell a szénről a megújulókra, így az éghajlati válság kellős közepén a magyar kormánynak is felelősséget kell vállalnia.

Magyarországon a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő, 50 éves Mátrai Erőmű a legnagyobb széndioxid-kibocsátó. A Greenpeace KSH-statisztikák alapján történő becslései szerint a hazai kibocsátások kb. 14 százalékáért, a magyar villamosenergia-szektor kibocsátásainak mintegy feléért felelős. „Magyarország a világátlagnál gyorsabban melegszik, így a klímaválság által súlyosabban érintett területek közé tartozik. A magyar kormánynak ezért erős elkötelezettséget kell felmutatnia, gyors, érdemi lépéseket kell tennie, hogy megvédje a magyar lakosságot és hazánk természeti kincseit a közelgő klímakatasztrófától” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Mátrai Erőmű Magyarország utolsó szénerőműve. Engedélyei 2025 végén járnak le. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban 2030-ig kalkulál az erőmű működésével, az erőmű üzemeltetési tervei pedig 2029-ig szólnak. Ez a Greenpeace szerint azt jelenti, hogy

a döntéshozók jelenleg üzemidő-hosszabbításban gondolkoznak, mely további négy-öt év környezetszennyezéssel, akár további 20-25 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával járna.

A Mátrai Erőmű termelése továbbá egyre csökken, tavaly mindössze 63 százalékos volt a kihasználtsága. Eközben a naperőművek termelése rohamosan nő. Néhány éven belül hasonló mennyiségű energiát fogunk tudni megtermelni pusztán napenergiával, mint amennyit a Mátrai Erőmű állítana elő, fűzte hozzá a környezetvédő szervezet.

A GREENPEACE VISONTAI AKCIÓJA FELÜLNÉZETBŐL

Számos európai ország már most szénmentes (Belgium, Ciprus, Észtország, Izland, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta), további országok (Egyesült Királyság, Olaszország, Ausztria, Dánia, Finnország, Hollandia, Írország, Franciaország, Portugália, Svédország) 2022-2030 közötti dátummal, Németország pedig 2038-ig vállalta a szén kivezetését.

A klímatudósok szerint alig bő 10 évünk van hátra, hogy megakadályozzuk a klímakatasztrófát, és 1,5 fokban maximáljuk a felmelegedést. Ehhez kibocsátásunk szintjét 2030-ig legalább a jelenlegi felére, legkésőbb 2050-ig pedig nullára kell csökkenteni. A legtöbbet és leggyorsabban a klímaválság elsőszámú okozóinak, a szénerőműveknek a bezárásával tehetünk. A klímaváltozást okozó széndioxid-kibocsátások közel fele származik a világon a szén égetéséből. A villamosenergia-termelés kibocsátását nézve még rosszabb a helyzet: a szennyezés 72 százalékáért felelősek. Ezzel a szénerőművek a klímaválság kialakulásának első számú felelősei, állítja a Greenpeace.

A Greenpeace erőmű bezárását követelő petícióját már több mint 23 ezren írták alá, arra szólítva fel a kormányt: hazánk is csatlakozzon azokhoz az európai országokhoz, amelyek bezárják szénerőműveiket.

FOTÓK: Greenpeace

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek