+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. november 23. hétfő, 19:29
Az ENSZ adatai alapján csak csepp a tengerben, hogy 2020-ban kevesebbet utaztunk. A tudósok szerint messze vagyunk a klímaváltozás legdrasztikusabb következményeinek elkerülésétől.

Rekordmennyiségű üvegházhatású gáz került a levegőbe 2020-ban az ENSZ meteorólógiai szervezetének (WMO) mérései alapján – annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte vezettek be kijárási korlátozásokat és tilalmat, valamint az utazások száma is jelentősen visszaesett.

 

Utóbbinak is köszönhetően valóban csökkent az emberiség károsanyag-kibocsátása, becslések szerint 4,2 és 7,5 százalék közötti arányban 2019-hez képest.

 

De a WMO tanulmánya arra mutat rá, hogy az emberi tevékenységek által okozott folyamatos növekedés mellett ez a szám alacsonyabb, mint az egyes időszakok között tapasztalható természetes ingadozás.

 

A WMO HAWAII MÉRŐÁLLOMÁSÁNAK LÉGKÖRI SZÉNDIOXID-KONCENTRÁCIÓJÁNAK GRAFIKONJA. A PIROS VONAL A HAVI INGADOZÁST, A KÉK AZ ÉVES ÁTLAGOT KÖVETI. 2020-BAN MÁR TÚL VAGYUNK A 400 EZRELÉKNYI SZÉNDIOXID-KONCENTRÁCIÓN. GRAFIKON: WIKIMEDIA 

 

A WMO jelentése szerint a hawaii mérőállomásukon tavaly szeptemberben még csak 408,5 ezreléknyi szén-dioxidot jegyeztek fel, 2020 szeptemberére ez a szám 411,3-re ugrott. Ehhez hasonlóan növekedett a tasmaniai központjukban mért szén-dioxid mennyisége: ott 2019-ben 408,6 ezrelékről 410,8-ra emelkedett ez a szám.

 

„A kijárási tilalmak miatti visszaesés a kibocsátásban csak csepp a tengerben a hosszútávú statisztikákat nézve. Folyamatosan lapítanunk kellene a kibocsátási görbét. A szén-dioxid 400 ezreléknyi jelenlétét a légkörben 2015-ben értük el, négy évvel később pedig a 410-et is átléptük. Mióta mérjük ezt az adatot, soha nem volt még ekkora emelkedés benne” – mondta a The Guardiannek Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

 

A tudós hozzátette:

 

a szén-dioxid évtizedeken keresztül megragad a légkörben, és legutóbb a mostanihoz hasonló koncentrációban 3-5 millió évvel ezelőtt volt jelen. Akkor 2-3 Celsius-fokkal volt melegebb a Földön, a tengerszint pedig 10-20 méterrel állt magasabban.

 

A klímakutatók jobbára egyetértenek abban, hogy 2030-ig felére kellene csökkentenünk a kibocsátásunkat, hogy a globális felmelegedést 1,5 fok alatt tartsuk. Ha ez nem sikerül, százmilliók lesznek kitéve egyre több hőhullámnak, szárazságnak, áradásoknak és az ezek nyomában járó szegénységnek.

 

Nem csak a légkörnek ártanak az üvegházhatású gázok

 

Októberben mi is szemléztük a State of Global Air Reportot, amely jelentés szerint 2019-ben világszerte félmillió csecsemő halálát okozhatta a rossz minőségű levegő. A riport arra is rámutatott, hogy elsősorban a fejlődő országokban élő gyerekek vannak veszélyben, akiknek a szülei otthon is elavult technikákat használnak fűtéshez és főzéshez, és a városaik levegője is tele van károsanyagokkal.

 

Jó levegőminőséggel Budapest sem büszkélkedhet: az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) 2020-as tanulmánya, amely 432 európai város levegőjét vizsgálta, arra jutott, hogy

 

Budapest a 22. legszennyezettebb levegőjű hely a vizsgált városok közül.

 

Az EPHA számításai szerint ez jelentős anyagi veszteséget is jelent. Becsléseik szerint a magyar főváros gazdasága évente mintegy 1200 milliárd forintot bukik a szennyezett levegő következményeként a megbetegedések és korai halálozások miatt.

 

Budapestnél sokkal rosszabb a helyzet az EPHA-kutatás szerint legszennyezettebb levegőjű Bukarestben: míg a magyar főváros egy lakosra jutó vesztesége 1860 euró, addig a románnak 3000 euró. Bukarestet egyébként ebben az adatban több olasz város követi: Milánó (2834 euró), Padova (2455 euró), valamint Velence és Brescia (mindkettő 2106). Közép-Európában a mérés szerint csak Pozsonyban (2168 euró) és Varsóban (2433 euró) rosszabb a helyzet, mint nálunk.

 

NYITÓKÉP: TF3000 / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás