Határozottan a klímavédelem pártjára állt a magyar lakosság

Szerző: Bukovics Martin
2020.01.08. 11:51

A magyarok túlnyomó többsége támogatja az olyan érdemi klímavédelmi intézkedéseket, mint a szélenergia újraengedélyezése, a szennyező energiák és járművek kivezetése, vagy a természettel összhangban működő ökológiai gazdálkodásból származó egészséges élelmiszerek áfacsökkentése, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Határozottan a klímavédelem pártjára állt a magyar lakosság

A Greenpeace megbízásából a Závecz Research a magyar lakosságra reprezentatív 1000 fős mintán országos közvélemény-kutatást végzett személyes adatfelvétellel 2019. november 1-10. között. A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy számos területen

az eddigieknél jóval több érdemi klímavédelmi intézkedést vár a magyar lakosság a kormánytól.

A magyarok túlnyomó része, a megkérdezettek 88 százaléka szerint a kormánynak újra lehetővé kellene tennie a szélenergiával működő létesítmények építését. A javaslatot csupán minden tizedik ember ellenzi. A válaszok alapján úgy tűnik, a lakosság túlnyomó része újra napirendre venné az új szélerőművek engedélyeztetését – amit a magyar kormány 2016-ban gyakorlatilag betiltott.

A magyar társadalom egyértelmű többsége támogatja továbbá a klímavédelmi szempontból rendkívül káros Mátrai Erőmű közeljövőben történő bezárását is. A megkérdezettek háromnegyede szerint 2025 végétől nem kéne tovább működnie az erőműnek, ezzel szemben mindössze 16 százaléknyian ellenezték a javaslatot.

Az épületek energiahatékonyságára fordított kormányzati források növelését tekintve is egységesnek látszik a magyar társadalom. A megkérdezettek 89 százaléka szerint a kormánynak jobban kéne támogatnia az épületek energiatakarékosabbá tételét, míg alig 7 százaléknyian vélekednek ellentétesen a kérdésben.

A magyar lakosság nemcsak az energiatermelés és energiahatékonyság terén vár fordulatot a kormánytól: széleskörű egyetértés uralkodik az élővilágot nem károsító módon termesztett élelmiszerek áfájának csökkentésében is. A megkérdezettek 89 százaléka támogatja azt az elképzelést, hogy

a természettel összhangban működő ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek forgalmi adóját csökkentsék le 5 százalékra.

Mindössze a lakosság 8 százaléka tartja megfelelőnek a jelenlegi 27 százalékos adókulcsot. 

Ugyancsak elsöprő többség támogatja az egyszer használatos műanyagszatyrok betiltását is: a javaslattal a megkérdezettek 83 százaléka ért egyet, és mindössze a magyarok 14 százaléka szerint felesleges kivonni a forgalomból a fosszilis energiahordozók felhasználásával gyártott, egyszer használatos műanyagszatyrokat.

Határozottan fellépnének a magyarok a szennyező anyagokat kibocsátó, ezáltal az éghajlatot és az egészségünket is károsító gépjárművekkel szemben is. A megkérdezettek 82 százaléka kiszorítaná a régi autókat a közutakról és akadályozná a hazánkba történő behozatalukat, míg mindössze 15 százalék szerint nincs szükség ezen a téren kormányzati intézkedésre.

A Greenpeace ezért azt várja a magyar kormánytól, hogy álljon a klímavédelmi intézkedések élére, és cselekedjen.

FOTÓ: Járdány Bence / Greenpeace Magyarország

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek