+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 18. kedd, 16:54
Nem sikerült a román ellenzéknek elég képviselőt meggyőzni, hatalmon marad Viorica Dăncilă. És azt mondja, tiszteli a magyarokat.

Elbukott a bizalmatlansági indítvány a román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezette kormány ellen a román parlament alsó- és felsőházának közös szavazásán. Az indítványt az ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyújotta be, és a 465 képviselőnek és szenátornak a többségének kellett volna megszavazni az indítványt, azaz 233 szavazatra lett volna szükség, de csak 200 jött össze.

 

Az indítványban az ellenzék azt kérte számon a kormánytól, hogy alárendelték a politikának az igazságszolgáltatást, ahogy indokolatlan módon sürgősségi kormányrendeletekkel oldották meg a kormányzást, ugyanakkor felrótta a közszolgáltatások drágulását, a nyugdíjemelés elodázását, a közpénzek felelőtlen kezelését, a korrupt politikusok felelősségre vonásának akadályozását, és hogy egy sürgősségi kormányrendelettel a gazdasági, a bank- és energetikai szektort romba döntötte szerintük a kormány.

 

Az RMDSZ, amely az EP-választás előtt pár nappal vonta meg a támogatást a román kormánytól, megszavazta az indítványt, és előzetesen kérte, hogy az úzvölgyi temetőnél történt incidenst is foglalják bele a szövegbe, ami meg is történt.

 

Cristina Prună, aki a Mentsétek Meg Romániát (USR) parlamenti frakcióvezetőjeként felolvasta az indítványt, azt mondta, az úzvölgyi üggyel kapcsolatban, hogy a kormánynak már jó ideje tudomása van az építkezési felügyelőség, a kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és a Bákó megyei prefektúra által is megállapított törvénytelenségekről, és mégsem tett semmit annak érdekében, hogy a felek között a szükséges párbeszéd létrejöjjön, nem hoztak intézkedéseket a helyzet megoldása érdekében. „A megoldások könnyűek lettek volna, de nem elég, hogy nem léptek, káoszt teremtettek és bizalmatlanságot gerjesztettek az állami intézményekkel szemben” – mondta Prună.

 

A szavazást megelőző vitán felszólalt Viorică Dăncilă miniszterelnök is, aki a rossz gazdasági mutatókért Klaus Johannis államelnököt okolja, aki szerinte folyton keresztbe tett a kormány intézkedéseinek. Szerinte a PSD-kormány alatt nőtt az életszínvonal, nőttek a bérek és a nyugdíjak is. Ugyanakkor elmondta, attól függetlenül, hogyan szavaz a kormányt az EP-választás előttig kívülről támogató RMDSZ, ő tiszteli a magyarokat, és minden romániai állampolgár miniszterelnökének tartja magát. 

 

FOTÓ: PSD / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két emberjogi aktivista kampányt kezdett azért,
hogy az orosz döntéshozók alkossanak törvényt a
családon belüli erőszak ellen.

Miért töröltetett öt merevlemeznyi adatot Kurz egyik munkatársa a kancellár bukása elött még gyorsan?

Legyen a miénk is hosszabb? Szavazz!

Kiakadtak a prágai polgármester kijelentéseire, a cseh külügyminiszter csak annyit mondott, hogy nincs ráhatásuk a demokratikusan választott önkormányzatokra.

Az Emmi több mint 1,4 millió forintot fog költeni a rejtélyes tevékenységre, amelyről nem árulták el, hogy micsoda.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Verdi vagy Bernstein művein túl a zenekar két zenészének saját szerzeményét is elő fogja adni a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás