Nem sikerült megbuktatni a román kormányt

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.18. 16:54

Nem sikerült a román ellenzéknek elég képviselőt meggyőzni, hatalmon marad Viorica Dăncilă. És azt mondja, tiszteli a magyarokat.

Nem sikerült megbuktatni a román kormányt

Elbukott a bizalmatlansági indítvány a román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezette kormány ellen a román parlament alsó- és felsőházának közös szavazásán. Az indítványt az ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyújotta be, és a 465 képviselőnek és szenátornak a többségének kellett volna megszavazni az indítványt, azaz 233 szavazatra lett volna szükség, de csak 200 jött össze.

Az indítványban az ellenzék azt kérte számon a kormánytól, hogy alárendelték a politikának az igazságszolgáltatást, ahogy indokolatlan módon sürgősségi kormányrendeletekkel oldották meg a kormányzást, ugyanakkor felrótta a közszolgáltatások drágulását, a nyugdíjemelés elodázását, a közpénzek felelőtlen kezelését, a korrupt politikusok felelősségre vonásának akadályozását, és hogy egy sürgősségi kormányrendelettel a gazdasági, a bank- és energetikai szektort romba döntötte szerintük a kormány.

Az RMDSZ, amely az EP-választás előtt pár nappal vonta meg a támogatást a román kormánytól, megszavazta az indítványt, és előzetesen kérte, hogy az úzvölgyi temetőnél történt incidenst is foglalják bele a szövegbe, ami meg is történt.

Cristina Prună, aki a Mentsétek Meg Romániát (USR) parlamenti frakcióvezetőjeként felolvasta az indítványt, azt mondta, az úzvölgyi üggyel kapcsolatban, hogy a kormánynak már jó ideje tudomása van az építkezési felügyelőség, a kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és a Bákó megyei prefektúra által is megállapított törvénytelenségekről, és mégsem tett semmit annak érdekében, hogy a felek között a szükséges párbeszéd létrejöjjön, nem hoztak intézkedéseket a helyzet megoldása érdekében. „A megoldások könnyűek lettek volna, de nem elég, hogy nem léptek, káoszt teremtettek és bizalmatlanságot gerjesztettek az állami intézményekkel szemben” – mondta Prună.

A szavazást megelőző vitán felszólalt Viorică Dăncilă miniszterelnök is, aki a rossz gazdasági mutatókért Klaus Johannis államelnököt okolja, aki szerinte folyton keresztbe tett a kormány intézkedéseinek. Szerinte a PSD-kormány alatt nőtt az életszínvonal, nőttek a bérek és a nyugdíjak is. Ugyanakkor elmondta, attól függetlenül, hogyan szavaz a kormányt az EP-választás előttig kívülről támogató RMDSZ, ő tiszteli a magyarokat, és minden romániai állampolgár miniszterelnökének tartja magát. 

FOTÓ: PSD / Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek