+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 18. kedd, 16:54
Nem sikerült a román ellenzéknek elég képviselőt meggyőzni, hatalmon marad Viorica Dăncilă. És azt mondja, tiszteli a magyarokat.

Elbukott a bizalmatlansági indítvány a román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezette kormány ellen a román parlament alsó- és felsőházának közös szavazásán. Az indítványt az ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyújotta be, és a 465 képviselőnek és szenátornak a többségének kellett volna megszavazni az indítványt, azaz 233 szavazatra lett volna szükség, de csak 200 jött össze.

 

Az indítványban az ellenzék azt kérte számon a kormánytól, hogy alárendelték a politikának az igazságszolgáltatást, ahogy indokolatlan módon sürgősségi kormányrendeletekkel oldották meg a kormányzást, ugyanakkor felrótta a közszolgáltatások drágulását, a nyugdíjemelés elodázását, a közpénzek felelőtlen kezelését, a korrupt politikusok felelősségre vonásának akadályozását, és hogy egy sürgősségi kormányrendelettel a gazdasági, a bank- és energetikai szektort romba döntötte szerintük a kormány.

 

Az RMDSZ, amely az EP-választás előtt pár nappal vonta meg a támogatást a román kormánytól, megszavazta az indítványt, és előzetesen kérte, hogy az úzvölgyi temetőnél történt incidenst is foglalják bele a szövegbe, ami meg is történt.

 

Cristina Prună, aki a Mentsétek Meg Romániát (USR) parlamenti frakcióvezetőjeként felolvasta az indítványt, azt mondta, az úzvölgyi üggyel kapcsolatban, hogy a kormánynak már jó ideje tudomása van az építkezési felügyelőség, a kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és a Bákó megyei prefektúra által is megállapított törvénytelenségekről, és mégsem tett semmit annak érdekében, hogy a felek között a szükséges párbeszéd létrejöjjön, nem hoztak intézkedéseket a helyzet megoldása érdekében. „A megoldások könnyűek lettek volna, de nem elég, hogy nem léptek, káoszt teremtettek és bizalmatlanságot gerjesztettek az állami intézményekkel szemben” – mondta Prună.

 

A szavazást megelőző vitán felszólalt Viorică Dăncilă miniszterelnök is, aki a rossz gazdasági mutatókért Klaus Johannis államelnököt okolja, aki szerinte folyton keresztbe tett a kormány intézkedéseinek. Szerinte a PSD-kormány alatt nőtt az életszínvonal, nőttek a bérek és a nyugdíjak is. Ugyanakkor elmondta, attól függetlenül, hogyan szavaz a kormányt az EP-választás előttig kívülről támogató RMDSZ, ő tiszteli a magyarokat, és minden romániai állampolgár miniszterelnökének tartja magát. 

 

FOTÓ: PSD / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit ajándékozna Gyurcsánynak és Orbánnak a Wellhello frontembere, és mennyi pénzt fog költeni karácsonyra?

Az ázsiai pénznek akkora hatalma van az európai topsportban, hogy simán el tudják hallgattatni a kínos ügyekről beszélő sportolókat.

A klímaaktivista posztolt magáról egy képet, ahogy egy túlzsúfolt német vonaton a földön ül csomagjaival, a német vasút szerint viszont nyugodtan ülhetett volna a saját, első osztályra szóló helyén is.

Volt szóvivő, aki élő adásban káromkodott, Boris Johnson pedig még fagyasztóba is bújt az újságírói kérdések elől. Szóval áll a báll, de miért is?

A volt Munkáspárt-tag, Corbyn-szövetséges Ken Livingstone szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a párt esélyein.

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ablonczy Balázs előadása az összeomlás rejtett oldalairól december 19-én.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás