+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 17. hétfő, 07:59
Trump idén ismerte el izraeli területként az 1967-ben Szíriától annektált Golán-fennsíkot, Netanjahu így hálálja meg.

Vasárnaptól Donald Trump amerikai elnök nevét viseli egy még el nem készült, a vitatott hovatartozású Golán-fennsíkon található zsidó telep – írja a BBC.

 

A Szíriától megszerzett terület 1967 óta áll izraeli fennhatóság alatt: ebben az évben zajlott ugyanis a hatnapos háború, mikor Nasszer egyiptomi elnök további három másik arab állammal – Jordániával, Szíriával és Irakkal – karöltve indult Izrael elfoglalására. A döntő izraeli győzelmet hozó konfliktus után került a Sínai-félsziget, a Gázai övezet, Ciszjordánia és a Golán-fennsík a zsidó államhoz. Utóbbi a Golán-fennsíkról hozott 1981-es törvénnyel került hivatalosan is Izraelhez, melyet a nemzetközi közösség legnagyobb része annexióként értelmez.

 

 

Ezzel szemben a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel szoros viszont ápoló Trumpnak köszönhetően idén márciusban

 

az Egyesült Államok lett az első ENSZ-tagállam, aki az 1967-ben megszerzett (vagy annektált) területet izraeliként való elismeréséről döntött. Ezt követően az izraeli miniszterelnök már áprilisban egy telep Trumpról való elnevezését ígérte.

 

Netanjahu tehát a tervezett telep Trumpról való elnevezésével gesztust gyakorol. A Trump Heights (Trump-fennsík) névre hallgató tervezett létesítmény létrehozását az izraeli kormányfő maga is „történelminek” nevezte, míg David Friedman, az USA izraeli nagykövete szerint az újdonsült zsidó telep „jól megérdemelt és nagyra értékelt”.

 

A helyzet külön pikantériáját az adja, hogy a Golán-fennsík körülbelül hatvan kilométerre helyezkedik el Damaszkusz szíriai fővárostól, a telep megépítését pedig a fennsík északi részére, Kela környékére tervezik. Egyelőre viszont csak a szándék van meg a telep megépítésére, pénz nincs: a Knesszet (az izraeli parlament) még nem döntött a telep megépítésének költségeiről.

 

Netanjahu politikai ellenfelei ráadásul amellett érvelnek, hogy jogilag nem létesíthetők új telepek a szeptemberi izraeli választások előtt, emiatt az egész telep egyelőre csak egy nem kötelező kamudöntés.

 

Áprilisban ugyan már választott új parlamentet Izrael, ám akkor nem sikerült kormányzóképes többséget összerakni, így szeptemberre újabb választásokat írtak ki.

 

BORÍTÓKÉP: Benjamin Netanjahu és Donald Trump 2017-ben / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Várj ki, amíg meg nem találod az igazit: ezzel kampányol hamarosan a brazil kormány, a cél a nem kívánt tiniterhességek számának csökkentése.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás