Trumpról neveznének el egy zsidó telepet a Golán-fennsíkon

Szerző: Illés Gergő
2019.06.17. 07:59

Trump idén ismerte el izraeli területként az 1967-ben Szíriától annektált Golán-fennsíkot, Netanjahu így hálálja meg.

Trumpról neveznének el egy zsidó telepet a Golán-fennsíkon

Vasárnaptól Donald Trump amerikai elnök nevét viseli egy még el nem készült, a vitatott hovatartozású Golán-fennsíkon található zsidó telep – írja a BBC.

A Szíriától megszerzett terület 1967 óta áll izraeli fennhatóság alatt: ebben az évben zajlott ugyanis a hatnapos háború, mikor Nasszer egyiptomi elnök további három másik arab állammal – Jordániával, Szíriával és Irakkal – karöltve indult Izrael elfoglalására. A döntő izraeli győzelmet hozó konfliktus után került a Sínai-félsziget, a Gázai övezet, Ciszjordánia és a Golán-fennsík a zsidó államhoz. Utóbbi a Golán-fennsíkról hozott 1981-es törvénnyel került hivatalosan is Izraelhez, melyet a nemzetközi közösség legnagyobb része annexióként értelmez.

Ezzel szemben a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel szoros viszont ápoló Trumpnak köszönhetően idén márciusban

az Egyesült Államok lett az első ENSZ-tagállam, aki az 1967-ben megszerzett (vagy annektált) területet izraeliként való elismeréséről döntött. Ezt követően az izraeli miniszterelnök már áprilisban egy telep Trumpról való elnevezését ígérte.

Netanjahu tehát a tervezett telep Trumpról való elnevezésével gesztust gyakorol. A Trump Heights (Trump-fennsík) névre hallgató tervezett létesítmény létrehozását az izraeli kormányfő maga is „történelminek” nevezte, míg David Friedman, az USA izraeli nagykövete szerint az újdonsült zsidó telep „jól megérdemelt és nagyra értékelt”.

A helyzet külön pikantériáját az adja, hogy a Golán-fennsík körülbelül hatvan kilométerre helyezkedik el Damaszkusz szíriai fővárostól, a telep megépítését pedig a fennsík északi részére, Kela környékére tervezik. Egyelőre viszont csak a szándék van meg a telep megépítésére, pénz nincs: a Knesszet (az izraeli parlament) még nem döntött a telep megépítésének költségeiről.

Netanjahu politikai ellenfelei ráadásul amellett érvelnek, hogy jogilag nem létesíthetők új telepek a szeptemberi izraeli választások előtt, emiatt az egész telep egyelőre csak egy nem kötelező kamudöntés.

Áprilisban ugyan már választott új parlamentet Izrael, ám akkor nem sikerült kormányzóképes többséget összerakni, így szeptemberre újabb választásokat írtak ki.

BORÍTÓKÉP: Benjamin Netanjahu és Donald Trump 2017-ben / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek