+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 17. hétfő, 07:59
Trump idén ismerte el izraeli területként az 1967-ben Szíriától annektált Golán-fennsíkot, Netanjahu így hálálja meg.

Vasárnaptól Donald Trump amerikai elnök nevét viseli egy még el nem készült, a vitatott hovatartozású Golán-fennsíkon található zsidó telep – írja a BBC.

 

A Szíriától megszerzett terület 1967 óta áll izraeli fennhatóság alatt: ebben az évben zajlott ugyanis a hatnapos háború, mikor Nasszer egyiptomi elnök további három másik arab állammal – Jordániával, Szíriával és Irakkal – karöltve indult Izrael elfoglalására. A döntő izraeli győzelmet hozó konfliktus után került a Sínai-félsziget, a Gázai övezet, Ciszjordánia és a Golán-fennsík a zsidó államhoz. Utóbbi a Golán-fennsíkról hozott 1981-es törvénnyel került hivatalosan is Izraelhez, melyet a nemzetközi közösség legnagyobb része annexióként értelmez.

 

 

Ezzel szemben a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel szoros viszont ápoló Trumpnak köszönhetően idén márciusban

 

az Egyesült Államok lett az első ENSZ-tagállam, aki az 1967-ben megszerzett (vagy annektált) területet izraeliként való elismeréséről döntött. Ezt követően az izraeli miniszterelnök már áprilisban egy telep Trumpról való elnevezését ígérte.

 

Netanjahu tehát a tervezett telep Trumpról való elnevezésével gesztust gyakorol. A Trump Heights (Trump-fennsík) névre hallgató tervezett létesítmény létrehozását az izraeli kormányfő maga is „történelminek” nevezte, míg David Friedman, az USA izraeli nagykövete szerint az újdonsült zsidó telep „jól megérdemelt és nagyra értékelt”.

 

A helyzet külön pikantériáját az adja, hogy a Golán-fennsík körülbelül hatvan kilométerre helyezkedik el Damaszkusz szíriai fővárostól, a telep megépítését pedig a fennsík északi részére, Kela környékére tervezik. Egyelőre viszont csak a szándék van meg a telep megépítésére, pénz nincs: a Knesszet (az izraeli parlament) még nem döntött a telep megépítésének költségeiről.

 

Netanjahu politikai ellenfelei ráadásul amellett érvelnek, hogy jogilag nem létesíthetők új telepek a szeptemberi izraeli választások előtt, emiatt az egész telep egyelőre csak egy nem kötelező kamudöntés.

 

Áprilisban ugyan már választott új parlamentet Izrael, ám akkor nem sikerült kormányzóképes többséget összerakni, így szeptemberre újabb választásokat írtak ki.

 

BORÍTÓKÉP: Benjamin Netanjahu és Donald Trump 2017-ben / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás