Megszorongatták Netanyahut, mégis ő nyerte az izraeli választást

Szerző: Illés Gergő
2019.04.10. 07:46

Sokáig úgy nézett ki, Benni Gantz személyében új miniszterelnöke lehet Izraelnek, a Netanyahu által vezetett jobboldal viszont végül egyértelmű többséget szerzett az izraeli törvényhozásban.

Megszorongatták Netanyahut, mégis ő nyerte az izraeli választást

Valószínűleg Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök további négy évig állhat majd országa élén, miután az általa vezetett jobboldali koalíció pártjai jobban szerepeltek a keddi parlamenti választásokon, mint a baloldali szervezetek.

Magyar szála is van a Kék-fehér szövetségnek

A Haáretz izraeli hírügynökség a szavazatok 93 százalékos feldolgozottsága mellett arról számol be, hogy a 120 fős törvényhozásnak otthont adó Knesszetben

Netanyahu Likud pártja 37 mandátumot szerzett, ennél eggyel kevesebb, 36 képviselőt delegálhat majd a Benni Gantz által vezetett liberális Kék-fehér koalíció. 

A Netanyahut a semmiből megszorongató szövetséget három párt alkotja, azt a balliberális Jes Atid (Van jövő), a centrista Hoszin Liszrael (Izrael ereje), valamint a jobbközép Telem trombitálta össze még két hónapja. És bár a Jes Atidon kívül komolyabb politikai tapasztalattal a másik két szervezet nem rendelkezik, azok a katonai irányításból érkező vezetői (az izraeli hadsereg volt vezérkari főnökei) sokaknak garanciát jelentettek. 

A Telem vezetője, Mose Jáálon egyébként már Netanyahu Likud pártjában 2009 és 2016 között több miniszteri posztot is betöltött, csak éppen később összevezett korábbi főnökével, ezért inkább szövetséget váltott. Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Jáálon mellett a szövetség másik két pártjának vezetője, Jair Lapid és Benni Gantz mindketten rendelkeznek magyar kötődéssel: egyaránt magyar holokauszttúlélők gyermekei, rövid ideig még szomszédok is voltak a pesti gettóban. 

A jobboldalnál az előny

Bár Netanyahu és Gantz szövetsége ezzel fej-fej mellett van, mire kormányalakításra kerül a sor, valószínűleg a regnáló miniszterelnök örülhet majd:

a Likuddal szövetséges jobboldali pártok összesen 67 képviselői helyet szereztek, ezzel bebiztosítva maguknak a parlamenti többséget.

Az ultraortodox Shas és az Egyesült Tóra Judaizmus pártok 8-8 képviselői hellyel számolhatnak, a jobboldali Yisrael Beiteinu és az Egyesült Jobboldal nevű szövetség 5-5, Moshle Kahlon pénzügyminiszter pártja pedig 4 helyet biztosított magának a Knesszetben. 

A Kék-fehér szövetségen kívül a balliberális oldalon már nem volt ilyen jelentős a siker: a korábban sokszor kormányzó Munkáspárt csak 6 helyet szerzett, ugyanennyi képviselővel számolhat az arab többségű Hadash-Ta'al szövetség is. A Meretz nevű zöldpárt, és a 3,25 százalékos bejutási küszöbött épp csak megugró Egyesült Arab Lista-Balad már csak 4-4 helyet szerzett a parlamentben. 

Beleélte magát a győzelembe az ellenzék

Az exit pollok alapján egyébként még jóval szorosabb verseny volt várható Benni Gantz és Netanyahu között, sőt,

egyes felmérések Gantz szövetségének előnyét mutatták urnazárás után.

Épp ezért történhetett, hogy Gantz helyi idő szerint már este 10 óra után kihirdette saját győzelmét. „Ennek a választásnak van egy egyértelmű győztese és egy egyértelmű vesztese. Bibi (Netanyahu beceneve – a szerk.) 40 parlamenti széket ígért, és bőven alulmaradt” – ünnepelt az ellenzéki vezető.

Húsz perc sem telt el Gantz bejelentése után, mikor Netanyahu is bejelentette saját győzelmét:

„a Likud által vezetett jobboldali blokk egyértelmű győzelmet aratott”,

írta Twitteren a politikus, egyúttal azt ígérve, hogy már aznap éjjel megkezdi a kormánykoalíció formálását.

BORÍTÓKÉP: Benjamin Netanyahu / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek