Izrael és az EU egymásnak feszült Trump közel-keleti javaslatán

2020.02.05. 06:57

Az Európai Unió is reagált Trump közel-keleti békejavaslatára, ami szerintük eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, amire az izraeli külügyminisztérium reakciója az volt, hogy az Unió szerepe nemzetközileg is egyre inkább minimalizálódik.

Izrael és az EU egymásnak feszült Trump közel-keleti javaslatán

Még január 28-án mutatta be Donald Trump a közel-keleti béketervezetét az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu társaságában a Fehér Házban, amiben az amerikai elnök többek közt azt vázolta fel, hogy a jövőben Jeruzsálem keleti részében alakítanának ki a fővárost Palesztinának, ami közös fennhatóság alá tartozna Izraellel. Azonban ennek a pontos idejéről nem határoztak, illetve Trump az izraeli megszállást sem szüntetné meg a Gázai övezetben. A tervben ezenkívül felvázolták, hogy a palesztinok területeit miként kötnék össze Ciszjordániával, aminek a térképét Twitteren tette közzé az elnök.

TRUMP TERVE A TWITTERRŐL

Trump javaslata még aznap vegyes fogadtatásban részesült: a palesztin miniszterelnök nonszensznek tartja az „összeesküvés-féle megállapodást", míg a gázai övezetet felügyelő iszlamista katonai szervezet, a Hámász vezetője szerint ez egy „ellenséges ajánlat". Izrael ezzel szemben üdvözölte a javaslatot, ami szerintük gyógyír lenne a jelenlegi konfliktusokra.

Az Európai Unió szerint a javaslat elfogadhatatlan

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a javaslatra kedden reagált, azonban nincs elragadtatva a tervtől, tudósít a Reuters. Az EU főképviselője szerint

Trump javaslata eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, mivel a palesztinokkal egyáltalán nem tárgyalt a folyamat során.

Borrell szerint „az igazságos és tartós béke megteremtése érdekében” mindkét felet közvetlenül be kell vonni a tárgyalásokba, és meghatározni Palesztina és Jeruzsálem végleges státuszát, mivel szerinte ez továbbra is vita tárgyát képzi, Trump javaslata erre nem ad végleges megoldást.

Ezenkívül Borrell bírálta a Izraelnek a palesztin terület annektálásra tett lépéseit, mivel a tervezet lényegében nem döntene erről, ideiglenesen továbbra is ott tartózkodhatnának a megszállt területen az izraeli katonák.

Izrael szerint az EU nem ért hozzá

Borrell kijelentéseire az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Lior Haiat Twitteren reagált, amiben kifejtette, hogy Borell fenyegető megfogalmazásai, és a tény, hogy mindezeket a kijelentéseket néhány órával az iráni találkozói után tette, egyszerre „sajnálatos és enyhén szólva furcsa”.

Haiat szerint az EU közép-keleti politikája és magatartása mutatja meg legjobban, hogy az Európai Unió szerepe a nemzetközi tárgyalások alatt miért minimalizálódik.

Az Európai Unió közel-kelet politikája általában óvatos, mivel az Unió tagjai között felváltva vannak olyanok, akik elfogadják a hivatalos nevén Palesztin Autonómiát, és azok, akik nem. Magyarország előbbiek közé tartozik, és képviseleti irodát is fenntart a palesztin Rammalahban.

Az Európai Unió egésze hivatalosan nem ismeri el a Palesztin Autonómiát, legutóbb december 9-én a luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn kérte meg Borrellt, hogy minél hamarabb kezdjék meg a vitát erről az Unión belül. Persze abban az Európai Unió egésze egyetért, hogy az izraeliek és palesztinok közötti nézeteltéréseket diplomáciai úton, békés tárgyalások során kell megoldani.

FOTÓ: Donald Trump és Benjamin Netanjahu (Facebook)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek