+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. február 5. szerda, 06:57
Az Európai Unió is reagált Trump közel-keleti békejavaslatára, ami szerintük eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, amire az izraeli külügyminisztérium reakciója az volt, hogy az Unió szerepe nemzetközileg is egyre inkább minimalizálódik.

Még január 28-án mutatta be Donald Trump a közel-keleti béketervezetét az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu társaságában a Fehér Házban, amiben az amerikai elnök többek közt azt vázolta fel, hogy a jövőben Jeruzsálem keleti részében alakítanának ki a fővárost Palesztinának, ami közös fennhatóság alá tartozna Izraellel. Azonban ennek a pontos idejéről nem határoztak, illetve Trump az izraeli megszállást sem szüntetné meg a Gázai övezetben. A tervben ezenkívül felvázolták, hogy a palesztinok területeit miként kötnék össze Ciszjordániával, aminek a térképét Twitteren tette közzé az elnök.

 

TRUMP TERVE A TWITTERRŐL

 

Trump javaslata még aznap vegyes fogadtatásban részesült: a palesztin miniszterelnök nonszensznek tartja az „összeesküvés-féle megállapodást", míg a gázai övezetet felügyelő iszlamista katonai szervezet, a Hámász vezetője szerint ez egy „ellenséges ajánlat". Izrael ezzel szemben üdvözölte a javaslatot, ami szerintük gyógyír lenne a jelenlegi konfliktusokra.

 

Az Európai Unió szerint a javaslat elfogadhatatlan

 

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a javaslatra kedden reagált, azonban nincs elragadtatva a tervtől, tudósít a Reuters. Az EU főképviselője szerint

 

Trump javaslata eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, mivel a palesztinokkal egyáltalán nem tárgyalt a folyamat során.

 

Borrell szerint „az igazságos és tartós béke megteremtése érdekében” mindkét felet közvetlenül be kell vonni a tárgyalásokba, és meghatározni Palesztina és Jeruzsálem végleges státuszát, mivel szerinte ez továbbra is vita tárgyát képzi, Trump javaslata erre nem ad végleges megoldást.

 

Ezenkívül Borrell bírálta a Izraelnek a palesztin terület annektálásra tett lépéseit, mivel a tervezet lényegében nem döntene erről, ideiglenesen továbbra is ott tartózkodhatnának a megszállt területen az izraeli katonák.

 

Izrael szerint az EU nem ért hozzá

 

Borrell kijelentéseire az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Lior Haiat Twitteren reagált, amiben kifejtette, hogy Borell fenyegető megfogalmazásai, és a tény, hogy mindezeket a kijelentéseket néhány órával az iráni találkozói után tette, egyszerre „sajnálatos és enyhén szólva furcsa”.

 

Haiat szerint az EU közép-keleti politikája és magatartása mutatja meg legjobban, hogy az Európai Unió szerepe a nemzetközi tárgyalások alatt miért minimalizálódik.

 

Az Európai Unió közel-kelet politikája általában óvatos, mivel az Unió tagjai között felváltva vannak olyanok, akik elfogadják a hivatalos nevén Palesztin Autonómiát, és azok, akik nem. Magyarország előbbiek közé tartozik, és képviseleti irodát is fenntart a palesztin Rammalahban.

 

Az Európai Unió egésze hivatalosan nem ismeri el a Palesztin Autonómiát, legutóbb december 9-én a luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn kérte meg Borrellt, hogy minél hamarabb kezdjék meg a vitát erről az Unión belül. Persze abban az Európai Unió egésze egyetért, hogy az izraeliek és palesztinok közötti nézeteltéréseket diplomáciai úton, békés tárgyalások során kell megoldani.

 

FOTÓ: Donald Trump és Benjamin Netanjahu (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

Közben a lakhatási támogatások 90 százaléka jómódú családokhoz kerül. Interjú a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezetőjével.

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

Mivel Szlovéniában mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

A WHO szerint akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez utoljára Magyarországon szeptember 3-án teljesült.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás