+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. február 5. szerda, 06:57
Az Európai Unió is reagált Trump közel-keleti békejavaslatára, ami szerintük eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, amire az izraeli külügyminisztérium reakciója az volt, hogy az Unió szerepe nemzetközileg is egyre inkább minimalizálódik.

Még január 28-án mutatta be Donald Trump a közel-keleti béketervezetét az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu társaságában a Fehér Házban, amiben az amerikai elnök többek közt azt vázolta fel, hogy a jövőben Jeruzsálem keleti részében alakítanának ki a fővárost Palesztinának, ami közös fennhatóság alá tartozna Izraellel. Azonban ennek a pontos idejéről nem határoztak, illetve Trump az izraeli megszállást sem szüntetné meg a Gázai övezetben. A tervben ezenkívül felvázolták, hogy a palesztinok területeit miként kötnék össze Ciszjordániával, aminek a térképét Twitteren tette közzé az elnök.

 

TRUMP TERVE A TWITTERRŐL

 

Trump javaslata még aznap vegyes fogadtatásban részesült: a palesztin miniszterelnök nonszensznek tartja az „összeesküvés-féle megállapodást", míg a gázai övezetet felügyelő iszlamista katonai szervezet, a Hámász vezetője szerint ez egy „ellenséges ajánlat". Izrael ezzel szemben üdvözölte a javaslatot, ami szerintük gyógyír lenne a jelenlegi konfliktusokra.

 

Az Európai Unió szerint a javaslat elfogadhatatlan

 

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a javaslatra kedden reagált, azonban nincs elragadtatva a tervtől, tudósít a Reuters. Az EU főképviselője szerint

 

Trump javaslata eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, mivel a palesztinokkal egyáltalán nem tárgyalt a folyamat során.

 

Borrell szerint „az igazságos és tartós béke megteremtése érdekében” mindkét felet közvetlenül be kell vonni a tárgyalásokba, és meghatározni Palesztina és Jeruzsálem végleges státuszát, mivel szerinte ez továbbra is vita tárgyát képzi, Trump javaslata erre nem ad végleges megoldást.

 

Ezenkívül Borrell bírálta a Izraelnek a palesztin terület annektálásra tett lépéseit, mivel a tervezet lényegében nem döntene erről, ideiglenesen továbbra is ott tartózkodhatnának a megszállt területen az izraeli katonák.

 

Izrael szerint az EU nem ért hozzá

 

Borrell kijelentéseire az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Lior Haiat Twitteren reagált, amiben kifejtette, hogy Borell fenyegető megfogalmazásai, és a tény, hogy mindezeket a kijelentéseket néhány órával az iráni találkozói után tette, egyszerre „sajnálatos és enyhén szólva furcsa”.

 

Haiat szerint az EU közép-keleti politikája és magatartása mutatja meg legjobban, hogy az Európai Unió szerepe a nemzetközi tárgyalások alatt miért minimalizálódik.

 

Az Európai Unió közel-kelet politikája általában óvatos, mivel az Unió tagjai között felváltva vannak olyanok, akik elfogadják a hivatalos nevén Palesztin Autonómiát, és azok, akik nem. Magyarország előbbiek közé tartozik, és képviseleti irodát is fenntart a palesztin Rammalahban.

 

Az Európai Unió egésze hivatalosan nem ismeri el a Palesztin Autonómiát, legutóbb december 9-én a luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn kérte meg Borrellt, hogy minél hamarabb kezdjék meg a vitát erről az Unión belül. Persze abban az Európai Unió egésze egyetért, hogy az izraeliek és palesztinok közötti nézeteltéréseket diplomáciai úton, békés tárgyalások során kell megoldani.

 

FOTÓ: Donald Trump és Benjamin Netanjahu (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás