+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. május 10. péntek, 12:37
Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Az Orbántól eltérően nem állandóan renitenskedő horvát kormányfőnek, Andrej Plenkovićnek fontos szerepet szán az európai választási kampányban az Európai Néppárt is: jövő szombaton a horvát fővárosban lesz a pártcsalád kampányrendezvénye. A CDU/CSU a hírek szerint Plenkovićot nagyobb európai szerepkörben is el tudná képzelni.

Jövő szombaton Zágrábban ülésezik az Európai Néppárt – nem csak unalmas konferenciáról, de egy nyilvános kampányrendezvényről is szó van. Egyelőre

 

még nem dőlt el, a horvát főváros melyik terén, de fel fog szólalni Andrej Plenković kormányfő mellett Manfred Weber, a konzervatívok Spitzenkandidatja és Angela Merkel német kancellár is.

 

Plenković szerepe és jelentősége megnövekedett. Azzal, hogy Orbán renitenskedik és a Fidesz esetleg ki is kerül az Európai Néppártból,

 

a figyelem egyre inkább azon Horvátország felé fordul, amelynek konzervatív kormányfője teljes mértékben a merkeli és weberi utat követi.

 

Plenković, a nyugatiak embere

 

Andrej Plenković 2016-ban lett minisztelnök, ezzel lezárt egy rövid korszakot, amikor a jobboldali HDZ-t radikálisabb nacionalista politikusok határozták meg. Tomislav Karamarko egykori elnök körét Plenković, aki Brüsszelből tért haza kormányfőnek, sikeresen kiszorította. A párt kultúrpolitikusát, az iszlamo-fasiszta történész Zlatko Hasanbegovićot pedig is ki is záratta a pártból.

 

A HDZ – ellentétben a Fidesszel – egy igazi tömegpárt, háromszázezer tagja van az alig négymilliós Horvátországban, ennek megfelelően sokféle belső irányzat is létezik. Plenković azonban a pártot jobbközép irányban tartja, nem kíván a visegrádiakkal együttműködni, élesen elutasítja a putyini Oroszországot, és két fő célja van: az Európai Unió magállamai mellett kitartva mihamarabb belépni a schengeni övezetbe és bevezetni az eurót.

 

Legfőbb ellenlábasa a szintén HDZ-s államfő, Kolinda Grabar-Kitarović, aki az elnöki palotán egyfajta saját erőközpontot szervez. Ö jobban közeledne a visegrádi államokhoz, a külpolitikában azonban Plenković uralja a teret. (Az elnök és miniszterelnök konfliktusát az ország esetleges orbanizációjának kontextusában itt elemeztük már.)

 

A nyugat-európai, főleg német konzervatív pártok azért is kezdtek egyre inkább Plenković felé fordulni, mert

 

ő tölheti be a térségből azt az űrt, amit a Fidesz távozása esetleg jelenthet.

 

Igaz, nem újszerű, hogy a HDZ egy-egy politikusára Nyugaton is felfigyelnek. A tudjmani autoriter rezsim állampártjából modern jobbközép erőt faragó Ivo Sanader is élvezte a nyugati politikusok támogatását. Ö azonban az INA eladása és más korrupciós ügyek miatt ma már lekerült a politikai porondról.

 

Orbán helyett Plenković lett a konzervatívok helyi embere

 

Május elején Markus Söder bajor miniszterelnök délkelet-európai körútra indult. Feltűnő volt, hogy Magyarországot, amely Bajorországnak mindig is fontos politikai és gazdasági partnere volt, kihagyta. Ezt Söder azzal kommentálta akkor, hogy talán a múltban a bajor politika túlságosan is Magyarországra koncentrált.

 

Ezért Söder Bécs után Zágrábot látogatta meg többek között, ahol Andrej Plenković-tyal tárgyalt. A cél: erősíteni a bajor-horvát kapcsolatokat gazdasági, de akár tudományos téren is, például a zágrábi egyetemmel megállapodtak egy közös bajor-horvát szak indításán is.

 

Plenković nagyon fontos térségbeli szövetséges: konzervatív kormányfőként ő ugyanis kitart az Európai Néppárt mellett, és Horvátországban a HDZ továbbra is a vezető párt.

 

Jövő szombaton pedig Plenkovićhoz még nagyobb delegáció érkezik. Egyrészről Zágrábban tartja az Európai Néppárt az űlését. Másrészről egy nagy kampányrendezvény is lesz – amely

 

otthon Plenković és a HDZ pozícióit, európai színtéren pedig Manfred Weber közép-európai jelenlétét erősíti.

 

Plenkovićnak a Politico magazin elemzése szerint is fontos szerepet szánnak az Európa Néppártban. A politikus főleg a nyugat-balkáni térség integrációjában akar közreműködni, ugyanis szerinte különben az orosz és török érdekek lesznek erősebbek a Balkánon.

 

Zágrábban a sajtó arról is írt, hogy Plenković esetleg szerepet kapna az új Európai Bizottságban is. A politikus 2016-ig eleve európai parlamenti képviselő volt. Ö azonban a brüsszeli visszatérés lehetőségét hárítja, egyelőre Horvátországon belül akarja megerősíteni a pozícióját. És a HDZ jobbközép irányát is keményen kell tartania, esetleges lelépése után ugyanis visszajöhetne a nacionalistább szárny.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sikerült-e véget vetni a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja bevezetésével az erről szóló kultúrharcos vitáknak?

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás