+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. május 10. péntek, 12:37
Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Az Orbántól eltérően nem állandóan renitenskedő horvát kormányfőnek, Andrej Plenkovićnek fontos szerepet szán az európai választási kampányban az Európai Néppárt is: jövő szombaton a horvát fővárosban lesz a pártcsalád kampányrendezvénye. A CDU/CSU a hírek szerint Plenkovićot nagyobb európai szerepkörben is el tudná képzelni.

Jövő szombaton Zágrábban ülésezik az Európai Néppárt – nem csak unalmas konferenciáról, de egy nyilvános kampányrendezvényről is szó van. Egyelőre

 

még nem dőlt el, a horvát főváros melyik terén, de fel fog szólalni Andrej Plenković kormányfő mellett Manfred Weber, a konzervatívok Spitzenkandidatja és Angela Merkel német kancellár is.

 

Plenković szerepe és jelentősége megnövekedett. Azzal, hogy Orbán renitenskedik és a Fidesz esetleg ki is kerül az Európai Néppártból,

 

a figyelem egyre inkább azon Horvátország felé fordul, amelynek konzervatív kormányfője teljes mértékben a merkeli és weberi utat követi.

 

Plenković, a nyugatiak embere

 

Andrej Plenković 2016-ban lett minisztelnök, ezzel lezárt egy rövid korszakot, amikor a jobboldali HDZ-t radikálisabb nacionalista politikusok határozták meg. Tomislav Karamarko egykori elnök körét Plenković, aki Brüsszelből tért haza kormányfőnek, sikeresen kiszorította. A párt kultúrpolitikusát, az iszlamo-fasiszta történész Zlatko Hasanbegovićot pedig is ki is záratta a pártból.

 

A HDZ – ellentétben a Fidesszel – egy igazi tömegpárt, háromszázezer tagja van az alig négymilliós Horvátországban, ennek megfelelően sokféle belső irányzat is létezik. Plenković azonban a pártot jobbközép irányban tartja, nem kíván a visegrádiakkal együttműködni, élesen elutasítja a putyini Oroszországot, és két fő célja van: az Európai Unió magállamai mellett kitartva mihamarabb belépni a schengeni övezetbe és bevezetni az eurót.

 

Legfőbb ellenlábasa a szintén HDZ-s államfő, Kolinda Grabar-Kitarović, aki az elnöki palotán egyfajta saját erőközpontot szervez. Ö jobban közeledne a visegrádi államokhoz, a külpolitikában azonban Plenković uralja a teret. (Az elnök és miniszterelnök konfliktusát az ország esetleges orbanizációjának kontextusában itt elemeztük már.)

 

A nyugat-európai, főleg német konzervatív pártok azért is kezdtek egyre inkább Plenković felé fordulni, mert

 

ő tölheti be a térségből azt az űrt, amit a Fidesz távozása esetleg jelenthet.

 

Igaz, nem újszerű, hogy a HDZ egy-egy politikusára Nyugaton is felfigyelnek. A tudjmani autoriter rezsim állampártjából modern jobbközép erőt faragó Ivo Sanader is élvezte a nyugati politikusok támogatását. Ö azonban az INA eladása és más korrupciós ügyek miatt ma már lekerült a politikai porondról.

 

Orbán helyett Plenković lett a konzervatívok helyi embere

 

Május elején Markus Söder bajor miniszterelnök délkelet-európai körútra indult. Feltűnő volt, hogy Magyarországot, amely Bajorországnak mindig is fontos politikai és gazdasági partnere volt, kihagyta. Ezt Söder azzal kommentálta akkor, hogy talán a múltban a bajor politika túlságosan is Magyarországra koncentrált.

 

Ezért Söder Bécs után Zágrábot látogatta meg többek között, ahol Andrej Plenković-tyal tárgyalt. A cél: erősíteni a bajor-horvát kapcsolatokat gazdasági, de akár tudományos téren is, például a zágrábi egyetemmel megállapodtak egy közös bajor-horvát szak indításán is.

 

Plenković nagyon fontos térségbeli szövetséges: konzervatív kormányfőként ő ugyanis kitart az Európai Néppárt mellett, és Horvátországban a HDZ továbbra is a vezető párt.

 

Jövő szombaton pedig Plenkovićhoz még nagyobb delegáció érkezik. Egyrészről Zágrábban tartja az Európai Néppárt az űlését. Másrészről egy nagy kampányrendezvény is lesz – amely

 

otthon Plenković és a HDZ pozícióit, európai színtéren pedig Manfred Weber közép-európai jelenlétét erősíti.

 

Plenkovićnak a Politico magazin elemzése szerint is fontos szerepet szánnak az Európa Néppártban. A politikus főleg a nyugat-balkáni térség integrációjában akar közreműködni, ugyanis szerinte különben az orosz és török érdekek lesznek erősebbek a Balkánon.

 

Zágrábban a sajtó arról is írt, hogy Plenković esetleg szerepet kapna az új Európai Bizottságban is. A politikus 2016-ig eleve európai parlamenti képviselő volt. Ö azonban a brüsszeli visszatérés lehetőségét hárítja, egyelőre Horvátországon belül akarja megerősíteni a pozícióját. És a HDZ jobbközép irányát is keményen kell tartania, esetleges lelépése után ugyanis visszajöhetne a nacionalistább szárny.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Külön szórakoztató lesz, hogy ha Zeman közbelép, Andrej Babiš is szignózhatja miniszterelnökként a saját felmentését.

Mit reagálnak a járókelők, ha a politikát egyszer csak a képükbe nyomják? Kimentünk Puzsér Róbert egyik standupjára, hogy megtudjuk. Videó!

A baloldali pártvezér nem
tudott egyértelműen állást foglalni a brexitkérdésben, szavazótábora bünteti is rendesen a Munkáspártot.

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Vajon mennyit költött a busztársaság a bárki által fillérekért beszerezhető műalkotásra?

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás