+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. május 10. péntek, 12:37
Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Az Orbántól eltérően nem állandóan renitenskedő horvát kormányfőnek, Andrej Plenkovićnek fontos szerepet szán az európai választási kampányban az Európai Néppárt is: jövő szombaton a horvát fővárosban lesz a pártcsalád kampányrendezvénye. A CDU/CSU a hírek szerint Plenkovićot nagyobb európai szerepkörben is el tudná képzelni.

Jövő szombaton Zágrábban ülésezik az Európai Néppárt – nem csak unalmas konferenciáról, de egy nyilvános kampányrendezvényről is szó van. Egyelőre

 

még nem dőlt el, a horvát főváros melyik terén, de fel fog szólalni Andrej Plenković kormányfő mellett Manfred Weber, a konzervatívok Spitzenkandidatja és Angela Merkel német kancellár is.

 

Plenković szerepe és jelentősége megnövekedett. Azzal, hogy Orbán renitenskedik és a Fidesz esetleg ki is kerül az Európai Néppártból,

 

a figyelem egyre inkább azon Horvátország felé fordul, amelynek konzervatív kormányfője teljes mértékben a merkeli és weberi utat követi.

 

Plenković, a nyugatiak embere

 

Andrej Plenković 2016-ban lett minisztelnök, ezzel lezárt egy rövid korszakot, amikor a jobboldali HDZ-t radikálisabb nacionalista politikusok határozták meg. Tomislav Karamarko egykori elnök körét Plenković, aki Brüsszelből tért haza kormányfőnek, sikeresen kiszorította. A párt kultúrpolitikusát, az iszlamo-fasiszta történész Zlatko Hasanbegovićot pedig is ki is záratta a pártból.

 

A HDZ – ellentétben a Fidesszel – egy igazi tömegpárt, háromszázezer tagja van az alig négymilliós Horvátországban, ennek megfelelően sokféle belső irányzat is létezik. Plenković azonban a pártot jobbközép irányban tartja, nem kíván a visegrádiakkal együttműködni, élesen elutasítja a putyini Oroszországot, és két fő célja van: az Európai Unió magállamai mellett kitartva mihamarabb belépni a schengeni övezetbe és bevezetni az eurót.

 

Legfőbb ellenlábasa a szintén HDZ-s államfő, Kolinda Grabar-Kitarović, aki az elnöki palotán egyfajta saját erőközpontot szervez. Ö jobban közeledne a visegrádi államokhoz, a külpolitikában azonban Plenković uralja a teret. (Az elnök és miniszterelnök konfliktusát az ország esetleges orbanizációjának kontextusában itt elemeztük már.)

 

A nyugat-európai, főleg német konzervatív pártok azért is kezdtek egyre inkább Plenković felé fordulni, mert

 

ő tölheti be a térségből azt az űrt, amit a Fidesz távozása esetleg jelenthet.

 

Igaz, nem újszerű, hogy a HDZ egy-egy politikusára Nyugaton is felfigyelnek. A tudjmani autoriter rezsim állampártjából modern jobbközép erőt faragó Ivo Sanader is élvezte a nyugati politikusok támogatását. Ö azonban az INA eladása és más korrupciós ügyek miatt ma már lekerült a politikai porondról.

 

Orbán helyett Plenković lett a konzervatívok helyi embere

 

Május elején Markus Söder bajor miniszterelnök délkelet-európai körútra indult. Feltűnő volt, hogy Magyarországot, amely Bajorországnak mindig is fontos politikai és gazdasági partnere volt, kihagyta. Ezt Söder azzal kommentálta akkor, hogy talán a múltban a bajor politika túlságosan is Magyarországra koncentrált.

 

Ezért Söder Bécs után Zágrábot látogatta meg többek között, ahol Andrej Plenković-tyal tárgyalt. A cél: erősíteni a bajor-horvát kapcsolatokat gazdasági, de akár tudományos téren is, például a zágrábi egyetemmel megállapodtak egy közös bajor-horvát szak indításán is.

 

Plenković nagyon fontos térségbeli szövetséges: konzervatív kormányfőként ő ugyanis kitart az Európai Néppárt mellett, és Horvátországban a HDZ továbbra is a vezető párt.

 

Jövő szombaton pedig Plenkovićhoz még nagyobb delegáció érkezik. Egyrészről Zágrábban tartja az Európai Néppárt az űlését. Másrészről egy nagy kampányrendezvény is lesz – amely

 

otthon Plenković és a HDZ pozícióit, európai színtéren pedig Manfred Weber közép-európai jelenlétét erősíti.

 

Plenkovićnak a Politico magazin elemzése szerint is fontos szerepet szánnak az Európa Néppártban. A politikus főleg a nyugat-balkáni térség integrációjában akar közreműködni, ugyanis szerinte különben az orosz és török érdekek lesznek erősebbek a Balkánon.

 

Zágrábban a sajtó arról is írt, hogy Plenković esetleg szerepet kapna az új Európai Bizottságban is. A politikus 2016-ig eleve európai parlamenti képviselő volt. Ö azonban a brüsszeli visszatérés lehetőségét hárítja, egyelőre Horvátországon belül akarja megerősíteni a pozícióját. És a HDZ jobbközép irányát is keményen kell tartania, esetleges lelépése után ugyanis visszajöhetne a nacionalistább szárny.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Brexit ide vagy oda, Jeremy Hunt brit külügyminiszter európai missziót küldene az iráni vizek közelébe, hogy védjék a hajózást.

A szaporodó medvetámadások miatt száznegyven medve kilövését engedélyezték, de az embereket is le akarják szoktatni a medveszelídítésről.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint az
emberi tevékenység miatt
került veszélybe ennyi faj.

Bár Isztambulban csak ötszázezer szír menekültet regisztráltak, a valóságban egymillióan élhetnek ott,
ami feszültségekhez vezet.

Jövőbeli fenyegetéseket tár fel egy sci-fi írókból álló csapat, miközben a magáncégek is egyre inkább hajlamosak sci-fi írókat felfogadni, hogy segítsenek megálmodni a jövőt.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás