A horvátokra cserélik le a német konzervatívok a magyarokat

Szerző: Techet Péter
2019.05.10. 12:37

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Az Orbántól eltérően nem állandóan renitenskedő horvát kormányfőnek, Andrej Plenkovićnek fontos szerepet szán az európai választási kampányban az Európai Néppárt is: jövő szombaton a horvát fővárosban lesz a pártcsalád kampányrendezvénye. A CDU/CSU a hírek szerint Plenkovićot nagyobb európai szerepkörben is el tudná képzelni.

A horvátokra cserélik le a német konzervatívok a magyarokat

Jövő szombaton Zágrábban ülésezik az Európai Néppárt – nem csak unalmas konferenciáról, de egy nyilvános kampányrendezvényről is szó van. Egyelőre

még nem dőlt el, a horvát főváros melyik terén, de fel fog szólalni Andrej Plenković kormányfő mellett Manfred Weber, a konzervatívok Spitzenkandidatja és Angela Merkel német kancellár is.

Plenković szerepe és jelentősége megnövekedett. Azzal, hogy Orbán renitenskedik és a Fidesz esetleg ki is kerül az Európai Néppártból,

a figyelem egyre inkább azon Horvátország felé fordul, amelynek konzervatív kormányfője teljes mértékben a merkeli és weberi utat követi.

Plenković, a nyugatiak embere

Andrej Plenković 2016-ban lett minisztelnök, ezzel lezárt egy rövid korszakot, amikor a jobboldali HDZ-t radikálisabb nacionalista politikusok határozták meg. Tomislav Karamarko egykori elnök körét Plenković, aki Brüsszelből tért haza kormányfőnek, sikeresen kiszorította. A párt kultúrpolitikusát, az iszlamo-fasiszta történész Zlatko Hasanbegovićot pedig is ki is záratta a pártból.

A HDZ – ellentétben a Fidesszel – egy igazi tömegpárt, háromszázezer tagja van az alig négymilliós Horvátországban, ennek megfelelően sokféle belső irányzat is létezik. Plenković azonban a pártot jobbközép irányban tartja, nem kíván a visegrádiakkal együttműködni, élesen elutasítja a putyini Oroszországot, és két fő célja van: az Európai Unió magállamai mellett kitartva mihamarabb belépni a schengeni övezetbe és bevezetni az eurót.

Legfőbb ellenlábasa a szintén HDZ-s államfő, Kolinda Grabar-Kitarović, aki az elnöki palotán egyfajta saját erőközpontot szervez. Ö jobban közeledne a visegrádi államokhoz, a külpolitikában azonban Plenković uralja a teret. (Az elnök és miniszterelnök konfliktusát az ország esetleges orbanizációjának kontextusában itt elemeztük már.)

A nyugat-európai, főleg német konzervatív pártok azért is kezdtek egyre inkább Plenković felé fordulni, mert

ő tölheti be a térségből azt az űrt, amit a Fidesz távozása esetleg jelenthet.

Igaz, nem újszerű, hogy a HDZ egy-egy politikusára Nyugaton is felfigyelnek. A tudjmani autoriter rezsim állampártjából modern jobbközép erőt faragó Ivo Sanader is élvezte a nyugati politikusok támogatását. Ö azonban az INA eladása és más korrupciós ügyek miatt ma már lekerült a politikai porondról.

Orbán helyett Plenković lett a konzervatívok helyi embere

Május elején Markus Söder bajor miniszterelnök délkelet-európai körútra indult. Feltűnő volt, hogy Magyarországot, amely Bajorországnak mindig is fontos politikai és gazdasági partnere volt, kihagyta. Ezt Söder azzal kommentálta akkor, hogy talán a múltban a bajor politika túlságosan is Magyarországra koncentrált.

Ezért Söder Bécs után Zágrábot látogatta meg többek között, ahol Andrej Plenković-tyal tárgyalt. A cél: erősíteni a bajor-horvát kapcsolatokat gazdasági, de akár tudományos téren is, például a zágrábi egyetemmel megállapodtak egy közös bajor-horvát szak indításán is.

Plenković nagyon fontos térségbeli szövetséges: konzervatív kormányfőként ő ugyanis kitart az Európai Néppárt mellett, és Horvátországban a HDZ továbbra is a vezető párt.

Jövő szombaton pedig Plenkovićhoz még nagyobb delegáció érkezik. Egyrészről Zágrábban tartja az Európai Néppárt az űlését. Másrészről egy nagy kampányrendezvény is lesz – amely

otthon Plenković és a HDZ pozícióit, európai színtéren pedig Manfred Weber közép-európai jelenlétét erősíti.

Plenkovićnak a Politico magazin elemzése szerint is fontos szerepet szánnak az Európa Néppártban. A politikus főleg a nyugat-balkáni térség integrációjában akar közreműködni, ugyanis szerinte különben az orosz és török érdekek lesznek erősebbek a Balkánon.

Zágrábban a sajtó arról is írt, hogy Plenković esetleg szerepet kapna az új Európai Bizottságban is. A politikus 2016-ig eleve európai parlamenti képviselő volt. Ö azonban a brüsszeli visszatérés lehetőségét hárítja, egyelőre Horvátországon belül akarja megerősíteni a pozícióját. És a HDZ jobbközép irányát is keményen kell tartania, esetleges lelépése után ugyanis visszajöhetne a nacionalistább szárny.

FOTÓ: Flickr

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek