+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. május 10. péntek, 12:37
Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Az Orbántól eltérően nem állandóan renitenskedő horvát kormányfőnek, Andrej Plenkovićnek fontos szerepet szán az európai választási kampányban az Európai Néppárt is: jövő szombaton a horvát fővárosban lesz a pártcsalád kampányrendezvénye. A CDU/CSU a hírek szerint Plenkovićot nagyobb európai szerepkörben is el tudná képzelni.

Jövő szombaton Zágrábban ülésezik az Európai Néppárt – nem csak unalmas konferenciáról, de egy nyilvános kampányrendezvényről is szó van. Egyelőre

 

még nem dőlt el, a horvát főváros melyik terén, de fel fog szólalni Andrej Plenković kormányfő mellett Manfred Weber, a konzervatívok Spitzenkandidatja és Angela Merkel német kancellár is.

 

Plenković szerepe és jelentősége megnövekedett. Azzal, hogy Orbán renitenskedik és a Fidesz esetleg ki is kerül az Európai Néppártból,

 

a figyelem egyre inkább azon Horvátország felé fordul, amelynek konzervatív kormányfője teljes mértékben a merkeli és weberi utat követi.

 

Plenković, a nyugatiak embere

 

Andrej Plenković 2016-ban lett minisztelnök, ezzel lezárt egy rövid korszakot, amikor a jobboldali HDZ-t radikálisabb nacionalista politikusok határozták meg. Tomislav Karamarko egykori elnök körét Plenković, aki Brüsszelből tért haza kormányfőnek, sikeresen kiszorította. A párt kultúrpolitikusát, az iszlamo-fasiszta történész Zlatko Hasanbegovićot pedig is ki is záratta a pártból.

 

A HDZ – ellentétben a Fidesszel – egy igazi tömegpárt, háromszázezer tagja van az alig négymilliós Horvátországban, ennek megfelelően sokféle belső irányzat is létezik. Plenković azonban a pártot jobbközép irányban tartja, nem kíván a visegrádiakkal együttműködni, élesen elutasítja a putyini Oroszországot, és két fő célja van: az Európai Unió magállamai mellett kitartva mihamarabb belépni a schengeni övezetbe és bevezetni az eurót.

 

Legfőbb ellenlábasa a szintén HDZ-s államfő, Kolinda Grabar-Kitarović, aki az elnöki palotán egyfajta saját erőközpontot szervez. Ö jobban közeledne a visegrádi államokhoz, a külpolitikában azonban Plenković uralja a teret. (Az elnök és miniszterelnök konfliktusát az ország esetleges orbanizációjának kontextusában itt elemeztük már.)

 

A nyugat-európai, főleg német konzervatív pártok azért is kezdtek egyre inkább Plenković felé fordulni, mert

 

ő tölheti be a térségből azt az űrt, amit a Fidesz távozása esetleg jelenthet.

 

Igaz, nem újszerű, hogy a HDZ egy-egy politikusára Nyugaton is felfigyelnek. A tudjmani autoriter rezsim állampártjából modern jobbközép erőt faragó Ivo Sanader is élvezte a nyugati politikusok támogatását. Ö azonban az INA eladása és más korrupciós ügyek miatt ma már lekerült a politikai porondról.

 

Orbán helyett Plenković lett a konzervatívok helyi embere

 

Május elején Markus Söder bajor miniszterelnök délkelet-európai körútra indult. Feltűnő volt, hogy Magyarországot, amely Bajorországnak mindig is fontos politikai és gazdasági partnere volt, kihagyta. Ezt Söder azzal kommentálta akkor, hogy talán a múltban a bajor politika túlságosan is Magyarországra koncentrált.

 

Ezért Söder Bécs után Zágrábot látogatta meg többek között, ahol Andrej Plenković-tyal tárgyalt. A cél: erősíteni a bajor-horvát kapcsolatokat gazdasági, de akár tudományos téren is, például a zágrábi egyetemmel megállapodtak egy közös bajor-horvát szak indításán is.

 

Plenković nagyon fontos térségbeli szövetséges: konzervatív kormányfőként ő ugyanis kitart az Európai Néppárt mellett, és Horvátországban a HDZ továbbra is a vezető párt.

 

Jövő szombaton pedig Plenkovićhoz még nagyobb delegáció érkezik. Egyrészről Zágrábban tartja az Európai Néppárt az űlését. Másrészről egy nagy kampányrendezvény is lesz – amely

 

otthon Plenković és a HDZ pozícióit, európai színtéren pedig Manfred Weber közép-európai jelenlétét erősíti.

 

Plenkovićnak a Politico magazin elemzése szerint is fontos szerepet szánnak az Európa Néppártban. A politikus főleg a nyugat-balkáni térség integrációjában akar közreműködni, ugyanis szerinte különben az orosz és török érdekek lesznek erősebbek a Balkánon.

 

Zágrábban a sajtó arról is írt, hogy Plenković esetleg szerepet kapna az új Európai Bizottságban is. A politikus 2016-ig eleve európai parlamenti képviselő volt. Ö azonban a brüsszeli visszatérés lehetőségét hárítja, egyelőre Horvátországon belül akarja megerősíteni a pozícióját. És a HDZ jobbközép irányát is keményen kell tartania, esetleges lelépése után ugyanis visszajöhetne a nacionalistább szárny.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Innováció a magyar választási kampányok terén: vasárnap este megnézheted, sikerül-e Vágó Gábornak egy számítógépes játékban megmenteni a világot.

Amennyiben a lakosság elutasította volna, az akár a schengeni övezetből való kizárást is eredményezheti.

A német konzervatívok egyre inkább közelednek a horvát jobboldalhoz, amely ellentétben az eddig kivételezetten kedvelt magyarral nem fordult szembe velük. Videó Merkel horvátjáról!

Ráadásul Matteo Salviniék európai szövetsége elég nagy gyomrost kapott Heinz-Christian Strache bukása miatt is.

George Simion azt állítja, hogy megverték, de ez pont nem látszik az általa készített felvételen. Közben több politikus is kiakadt, és a román ultrák állítólag a helyszínre készülnek.

A hét kérdése

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem valami igazán szórakoztató dolog került elő témaként a két illiberális zseni első találkozóján.

Azért ide elnéznénk

2014 és 2018 között 426 esetet rögzítettek az ukrajnai magyarellenesség megnyilvánulásaiból. Filmpremier május 20-án.

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

Remélhetőleg az összes jó mátrai bort végigkóstolhatod május 24-én Budapesten.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás