+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. augusztus 1. csütörtök, 18:43
Az Európai Bizottság élére választott német politikus személyesen ment el Zágrábba. Ez ismételten mutatja: a német konzervatívok számára felértékelődött – a visegrádiak renitenskedései miatt – Horvátország és különösen Andrej Plenković. Az EB-elnök az Azonnali értesülései szerint azt is megköszönte a horvátoknak, hogy nem álltak be a visegrádiak közé. Egyben megígérte: támogatja a délkelet-európai ország schengeni felvételét.

Jelzésértékű, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottsága megválasztott elnöke

 

az új EU-tagállamok fővárosai közül elsőként Varsót és Zágrábot kereste fel.

 

Varsó érthető: Lengyelország nagy európai állam, amellyel Németországnak (már csak a problémás történelem miatt is) mindig fontos és szoros kapcsolatai voltak a rendszerváltás óta. Varsóba illik elmennie egy német politikusnak, ha fontos poszthoz jut.

 

De hogy mi legyen a másik kelet-közép-európai főváros, amit az elsők között felkeres, az már nem ilyen természetességgel adódik. Sokáig Magyarország volt fontos német partner – ismét sok tekintetben a határnyitásra visszamenő történelmi okokból. Hiába szolgálja azonban ki az Orbán-kormány messzemenőkig a német tőkés osztály érdekeit, amely mögötte is áll, a politikai osztállyal, különösen a testvéri uniópártokkal nem mindig felhőtlen a viszony.

 

Már a CSU is inkább megy Zágrábba

 

Orbánnak az utóbbi fél évben már az eddig töretlenül Fidesz-barát bajor keresztényszociálisokat is sikerült maga ellen fordítani. Már tavaly az Azonnalinak a CSU egyik fontos Európa-politikusa, Bernd Posselt azt nyilatkozta: szerinte Orbán rossz irányba halad.

 

A Manfred Weber elleni orbáni beszólások után azonban maga a pártelnök, bajor kormányfő, Markus Söder is elfordult Budapesttől. Szó szerint is: közép-európai körútja során Bécs után nem Budapestre indult (amely korábban természetesnek tetszhetett volna), hanem Zágráb, majd Szófia felé. Április végi útja előtt Söder egyenesen azt nyilatkozta:

 

„Talán a múltban Bajorország túlságosan csak Magyarországra koncentrált, amikor Kelet-Európáról volt szó.”

 

Az új politikai partner láthatóan Zágráb lesz, ahol a CDU/CSU-hoz ideológiai alapon is nagyon közelálló kormányfő, Andrej Plenković van hatalmon. A politikus – akár az azonos pártból jövő, de sokkal orbánistább államfővel, Kolinda Grabar-Kitarović-tyal is vállalva az ütközéseket – a jobboldali HDZ-t egy mérsékelt irányba vitte el. Jelenleg a liberálisokkal (HNS) és a kisebbségek külső támogatásával kormányoz, a pártból és a kormányból sikeresen szorította ki a HDZ-t korábban meghatározó radikálisabb köröket.

 

A horvát Andrej Plenković tehát most az a bezzegkonzervatív a keleti végeken,

 

akit a német vagy osztrák konzervatívok szívesen keresnek fel.

 

Zágráb nem hozott sok jót Webernek

 

A horvát kormányfő felértékelődését mutatja, hogy az Európai Néppárt egyik EP-kampányzáró rendezvényére – Angela Merkel német kancellár és Markus Söder részvételével – szintén Zágrábban került sor.

 

MANFRED WEBER ÉS ANDREJ PLENKOVIĆ MÁJUS VÉGÉN MÉG MOSOLYOGVA KAMPÁNYOLT EGYMÁSNAK ZÁGRÁBBAN. SOKAT NEM NYERT EGYIK SE RAJTA.

 

Ez persze nem hozott se Plenkovićnek, se Webernek utóbb sikert: az alsó-bajor politikus elhasalt az EB-elnöki posztért folyó küzdelemben (Orbánnak és Macronnak köszönhetően), Plenković pártja pedig történelmileg rossz eredményt ért el az EP-választáson. Olyannyira benyomult középre a HDZ, hogy tőle jobbra több új erő, politikus is megjelent, akik együttesen – noha nem együtt indultak – a szavazók relatív többségét, több, mint negyedét szólították meg.

 

Plenković azonban megmaradt a nyugati (főleg németnyelvű) konzervatívok kedvencének. Az EB-elnökkereséskor – amint a Politico arról értesült – még az ő neve is felmerült a Bizottság élére. És azt az egykori európai parlamenti képviselőről tudni lehet, hogy szívesen vállalna később nagyobb szerepet az európai politikában.

 

Von der Leyen örül, hogy Zágráb nem része a V4-nek

 

A horvát kormányfő fontosságát mutatja, hogy von der Leyen, a bukott német védelmi miniszterből EB-elnökké avanzsált politikus külön el is ment hozzá – a legtöbb tagállami vezetővel, mint mondjuk ma Orbán Viktorral Brüsszelben találkozott.

 

A szerdai zágrábi látogatás nagyon jó hangulatban telt. Ursula von der Leyen megköszönte Plenkovićnak a támogatást. Amint az Azonnali horvát külügyminisztériumi forrásokból értesült:

 

von der Leyen azt is megköszönte Plenkovićnak, hogy nem közösködik a visegrádi országokkal.

 

Az EB-elnök Zágrábban kijelentette: mindenképpen azon lesz, hogy Horvátország minél hamarabb csatlakozzék a schengeni övezethez.

 

Plenković két fő célt szabott kormánya számára: az euró- és a schengeni övezethez való csatlakozást.

 

Orbán Brüsszelben találkozott von der Leyennel

 

Orbánért tehát már nem jött el von der Leyen Budapestre, pedig megválasztását inkább köszönheti a visegrádi országok kormánypártjainak (vélhetően a szlovák Smer kivételével az összes visegrádi ország kormánypártjának EP-képviselői őrá szavaztak).

 

A MAI BRÜSSZELI TALÁLKOZÓ. FOTÓ: ORBÁN VIKTOR FB-OLDALA

 

A Politico tudósítása szerint Orbán azt emelte ki a mai találkozó után, hogy a bukott német védelmi miniszter megérti Közép-Európát – értve ezalatt persze csak a visegrádiakat, elvégre mondjuk Horvátország kapcsán ez eleve nem is volt kérdéses. Orbán szerint távol tudták tartani „az ideológiai gerillákat” (értve ezalatt vélhetően a legjobb bizottsági elnökjelöltet, Frans Timmermanst), és örül annak, hogy pragmatikus jelöltek kerültek pozícióba.

 

Ursula von der Leyen nem tűnt kritikusnak a magyar kormányfővel szemben:

 

ugyan kiemelte, hogy „mint eddig”, továbbra is fontosnak tartják a jogállami elvek betartását, de ezt egyrészről nem részletezte, másrészről az eddigi politika hatékonyságát jól ismeri már mindenki (Orbánék is).

 

Ursula von der Leyen varsói látogatásán is inkább udvariaskodott, mint kritizált, azaz mind a Fidesz, mind a PiS részéről egyelőre kifizetődni látszik a von der Leyenre leadott voks.

 

NYITÓKÉP: Damjan Tadić / HANZA MEDIA

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás