+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. április 18. csütörtök, 17:55
Ha kirúgnának minden kótyagos és begombázott embert, a végén nem maradna munkaerő.

Rekordalacsony a munkanélküliség Csehországban, ennek nyomán pedig még azokat sem küldik el a cégektől, akik rendesen rászolgálnak – derül ki a cseh Aktuálně riportjából, amit a Radio Praha ismertetett angolul.

 

A lap szerint annyira kevés szabad munkavállaló van, hogy egyre kevesebb a fiatal munkavállalók körében korábban gyakrabban végzett drog- és alkoholteszt,

 

de egyes főnökök inkább hazaküldik az általában intoxikált munkavállalóikat, ha ilyen tesztekre kerül sor.

 

A munkások a cikk szerint műanyagpalackokból isszák a rumot, a vodkát és a sört; a drogok közül pedig a fű és a metamfetaminok mennek jól, ráadásul nem csak a kékgallérosok isznak és drogoznak, de gyakran a felsőbb vezetés is, a kutatások szerint a menedzserek harmada iszik és/vagy drogozik. Ők leginkább kokaint fogyasztanak.

 

Csehországban tényleg alacsony szinten áll a munkanélküliség, az EU-ban jelenleg ők a csúcstartók 1,9 százalékkal a februári adatok alapján. Az utánuk következő Németországban 3,1 százalék, Hollandiában 3,4 százalék, Magyarországon pedig 3,9 százalék van munka nélkül. A legrosszabbul – de ezek szerint nem a legcsehebbül – a görögök vannak, ott 18 százalékos, Spanyolországban 13,9 százalékos, Olaszországban 10,7 százalékos a munkanélküliség. Az EU-ban átlagosan az emberek 6,5 százaléka van munka nélkül.

 

A csehek 41 százaléka mindeközben ellenzi, hogy külföldi dolgozókat hozzanak be a cseh cégekhez.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás