Mutatunk egy olyan helyet, ahol szinte biztosan nem találkozol más magyar turistával

Szerző: Bukovics Martin
2019.04.14. 08:01

Alsó-Szilézia szeretné, ha magyar turisták is felfedeznék. Az Azonnali körbenézett a délnyugat-lengyel régióban, és meg is mutatja fotókban, mit érdemes ott megnézni. Lengyel borok, várak, német emlékek!

Mutatunk egy olyan helyet, ahol szinte biztosan nem találkozol más magyar turistával

SZILÉZIA LENGYELORSZÁG DÉLNYUGATI VIDÉKE, AMI A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ VÉGÉIG NÉMETORSZÁGÉ VOLT, ELŐTTE A HABSBURGOK URALKODTAK FÖLÖTTE, DE VOLT MÁR A CSEH KORONA BIRTOKA IS. EZ A FOTÓRIPORT ALSÓ-SZILÉZIÁRÓL, A RÉGIÓ CSEHORSZÁGGAL ÉS NÉMETORSZÁGGAL IS HATÁROS RÉSZÉRŐL FOG SZÓLNI: TELE FÜRDŐKKEL, VÁRAKKAL, IPARI EMLÉKEKKEL ÉS EGÉSZEN MEGLEPŐ MÓDON MÉG IZGALMAS BOROKKAL IS.

BUDAPESTRŐL AUTÓVAL VAGY REPÜLŐVEL LEHET KÖNNYEDÉN MEGKÖZELÍTENI A RÉGIÓT. AUTÓVAL POZSONYON ÉS BRNÓN KERESZTÜL NAGYJÁBÓL HAT ÉS FÉL ÓRA AZ ÚT, REPÜLŐVEL EGY DÉLELŐTT ALATT MEGVAN VARSÓI ÁTSZÁLLÁSSAL. A FOTÓN LÉVŐ KŁODZKO VÁROSÁBAN PÉLDÁUL RÖGTÖN EL IS LEHET KEZDENI A TÚRÁT: A BELVÁROSBAN MEGNÉZHETŐ A PRÁGAI KÁROLY-HÍD KICSINYÍTETT MÁSA, FÖLÖTTE PEDIG EGY ÓRIÁSI ERŐD. 

AZ ELŐZŐ FOTÓ HÁTTERÉBEN A SZUDÉTÁK VOLTAK. EZEN A KÉPEN EGY MA MÁR TERMÉSZETESEN HASZNÁLATON KÍVÜL LÉVŐ, ÁM A TURISTÁK SZÁMÁRA KIFEJEZETTEN LÁTVÁNYOS ATTRAKCIÓVÁ FEJLESZTETT ARANYBÁNYA BELSEJE LÁTHATÓ, AHOL VAN KISVASÚTTÓL KEZDVE FÖLDALATTI VÍZESÉSEN ÁT AZ ARANYAT ŐRZŐ KOBOLDSZOBROKIG MINDEN. DE A LEGÉRDEKESEBB MÉGSEM EZ, HANEM HOGY A BÁNYÁBAN KONKRÉTAN VAN EGY FÖLDALATTI HATÁRÁTKELŐ CSEHORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG KÖZÖTT.

AHOL BÁNYA VAN, OTT IPAR IS VAN. AKI JÁRT MÁR LENGYELORSZÁGBAN, VALÓSZÍNŰLEG TALÁLKOZOTT A JULIA MÁRKANEVŰ ÜVEGEKKEL. EZEKET MANUFAKTURÁLIS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT ÁLLÍTJÁK ELŐ A CSEH HATÁRHOZ KÖZELI PIECHOWICEI ÜVEGHUTÁBAN. A 19-20. SZÁZADBAN MÉG RENGETEG ÜVEGHUTA MŰKÖDÖTT ITT, MA MÁR CSAK ŐK.

AZ 1800-AS ÉVEKBEN NÉMETEK ÁLTAL ALAPÍTOTT, AZÓTA RENGETEG TULAJDONOSVÁLTÁST MEGÉLT ÜZEM BÁRKI SZÁMÁRA LÁTOGATHATÓ. A TULAJDONOS MA EGY LENGYEL CSALÁD, AZ ITT KÉSZÜLT TERMÉKEK 80 SZÁZALÉKÁT MA MÁR KÜLFÖLDÖN ÉRTÉKESÍTIK.

ÍGY SEM ISMERŐSEK A TERMÉKEK?

BÁR A LENGYELEKET A MAGYAROKHOZ KÉPEST NAGYON VALLÁSOS NÉPKÉNT SZOKTÁK LEFESTENI, ARRA SENKI SEM GONDOLT VOLNA, HOGY MAJD PONT ITT ÁRAZZÁK BE A SZENT CSALÁDOT. EZÉRT AZ ALKOTÁSÉRT KÖZEL 4000 FORINTOT KELL FIZETNI.

A SZILÉZIA EGYKORI TÖBBSÉGÉT ADÓ, AZ INNEN A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚT KÖVETŐEN KITELEPÍTETT NÉMETEKRE MÁR CSAK AZ ÉPÜLETEK EMLÉKEZTETNEK (MEG PERSZE A WOCHENBLATT NEVŰ HETILAP, AMI ANNYIRA KISEBBSÉGI SAJTÓTERMÉK, HOGY A FELE ELEVE LENGYELÜL VAN). A KÉPEN JAWOR (JAUER) 1654-55-BEN ÉPÍTETT EVANGÉLIKUS FACHWERK-TEMPLOMA, AMI 2001 ÓTA SZEREPEL AZ UNESCO VILÁGÖRÖKSÉGI LISTÁJÁN.

VISZONYLAG RITKA, HOGY EGY EVANGÉLIKUS TEMPLOMNAK BAROKK KIALAKÍTÁSA LEGYEN. AHOGY AZ IS, HOGY EGY EKKORA TEMPLOMOT CSAK EGY NEGYVENFŐS GYÜLEKEZET LÁTOGASSON RENDSZERESEN EGY JÓ HÚSZEZER FŐS VÁROSBAN. MEGTESZIK HELYETTÜK A TURISTÁK: A TEMPLOM ÁPRILISTÓL OKTÓBERIG 10-17 ÓRA KÖZÖTT LÁTOGATHATÓ, A TÉLI SZEZONBAN ÉRDEMES ELŐTTE FELHÍVNI A GONDNOKOT. RÉSZLETEK ITT. 

SZILÉZIA KIFEJEZETTEN HÍRES A KERÁMIAMANUFAKTÚRÁIRÓL. BOLESŁAWIEC VÁROS ENNEK A KÖZPONTJA, JOBBNÁL JOBB ÜZEMEKBŐL JÖNNEK A SZÍNES TÁNYÉROK, POHARAK, TOJÁSTARTÓK, KANNÁK, CSÉSZÉK, NYULAK, KARKÖTŐK, NYAKLÁNCOK. IGAZI KÉZMŰVES TERMÉKRŐL VAN SZÓ: AZ ELEJÉTŐL A VÉGÉIG MINDEN MŰVELETET KÉZZEL VÉGEZNEK. A NEGYVENEZRES VÁROS AUGUSZTUSBAN RÁADÁSUL MEG IS ÜNNEPLI MŰVÉSZETÉT.

AZ EGYIK ÜZEMBEN NEM CSAK HOGY MEG LEHET NÉZNI, HOGYAN KÉSZÜL A HÍRES KERÁMIA, DE A VEZETETT TÚRA VÉGÉN MÉG KI IS LEHET PRÓBÁLNI, MI MENNYIRE VAGYUNK ÜGYESEK A TÁLAK VAGY ÉPPEN CSÉSZÉK DÍSZÍTÉSÉBEN. EZT AZTÁN HAZA IS LEHET VINNI.

AKI NEM BÍZIK ANNYIRA MAGÁBAN, ANNAK MEG OTT A MASTERCARD.

KEVESEN TUDJÁK, HOGY VANNAK LENGYEL BOROK. AZT PEDIG MÉG KEVESEBBEN TUDJÁK, HOGY MILYENEK IS PONTOSAN A LENGYEL BOROK. A WINNICE JAWOREK JÓL ÉRTHETŐ FOGÓDZÓT NYÚJT EHHEZ MINDEN LAIKUS MAGYAR FOGYASZTÓ SZÁMÁRA: A MÉZBORUK NAGYJÁBÓL OLYAN, MINT A KILENCVENES ÉVEK ELEJÉNEK LEGTÖBB TOKAJI ASZÚJA. DE NEM EZ A FŐ SPECIALITÁS, ÉS NEM IS ERRE AKARJÁK FELHÚZNI A JÖVŐ BORVIDÉKÉT.

MAREK DYMKOWSKI, A NIEMCZA HOTEL ÉS BORÁSZAT TULAJDONOSA A MOTORJA AZ ALSÓ-SZILÉZIAI BORÁSZOKNAK. HÚSZ ÉVE MÉG 1-2 HEKTÁRON MŰVELTEK ITT SZŐLŐT, MA MÁR 63 ALSÓ-SZILÉZIAI HEKTÁRON OSZTOZIK 27 TERMELŐ. A KÜLÖNBÖZŐ SZŐLŐBETEGSÉGEKRE ÉS A HIDEGRE, FAGYRA REZISZTENS – FŐLEG NÉMET – HIBRID SZŐLŐFAJTÁK MELLETT RAJNAI RIZLINGGEL, PINOT NOIRRAL KEZDTEK EL FOGLALKOZNI A LENGYEL BORÁSZOK. A LEGFRISSEBB ADATOK SZERINT MA MÁR 393 HEKTÁRON TEREM SZŐLŐ AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN, A LENGYEL BORÁSZAT A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS NAGY HASZONÉLVEZŐJE LEHET.

PONT A FAJTAVÁLASZTÉK ÉS A KLÍMA MIATT VÉLNEK PÁRHUZAMOT FELFEDEZNI A SZAKÉRTŐK A LENGYEL ÉS A BRIT BORÁSZAT KÖZÖTT. AZ UTÓBBI IDŐK EGYIK SLÁGERE A BRIT PEZSGŐ. A LENGYELEK SEM SZÉGYENKEZHETNEK E TÉREN: A WINNICA GOSTCHORZE 2016-OS BRUT TÉTELE PÉLDÁUL MAGABIZTOSAN HOZZA EGY JÓ FRANCIA CRÉMANT SZINTJÉT.

A CSEH HATÁRHOZ KÖZELI RÉSZEN, MINT AMILYEN A CIEPLICE NEVŰ FÜRDŐVÁROS IS, LEGENDÁSAK AZ IVÓVIZES KÚRÁK. ITT GYÓGYVIZES TERMÁLFÜRDŐK, SZANATÓRIUMOK, SPARÉSZLEGGEL FELTUNINGOLT KASTÉLYSZÁLLÓK VÁRJÁK A TURISTÁKAT, MINT AMILYEN A KÉPEN LÉVŐ PAKOSZÓW-PALOTA IS, AMIT PÉLDÁSAN – A NÉMET KÖZÉPOSZTÁLY ÍZLÉSÉNEK MEGFELELŐEN – ÚJÍTOTT FEL NÉMET TULAJDONOSA NEMRÉG. 

EGY MÁSIK KASTÉLYSZÁLLÓBAN, A ZAMEK KLICZKÓWBAN NEM RITKÁK AZ OLYAN SZOBÁK, AMELYEK ANNYIRA TRÜKKÖSEK ÉS NAGYOK, HOGY A NAPPALIBÓL CSIGALÉPCSŐ VEZET FEL A HÁLÓSZOBÁIG. A KASTÉLYT GYAKRAN BÉRLIK KI ESKÜVŐKRE ÉS KONFERENCIÁKRA.

TRÜKKÖK TERÉN A CZOCHA-KASTÉLY SEM SZÉGYENKEZHET. AZ 1200-AS ÉVEKBEN ÉPÍTENI KEZDETT ÉPÜLET OLYAN, MINT AMILYENNEK A HARRY POTTER-REGÉNYEK ROXFORTJÁT KÉPZELJÜK: TELIS-TELE KÖNYVESPOLCOKBA REJTETT ÁTJÁRÓKKAL, ELDUGOTT CSIGALÉPCSŐKKEL, BEFALAZOTT AJTÓKKAL, VÁRFALBA ÉPÍTETT WC-KKEL.

A KASTÉLYSZÁLLÓKBAN A TURISTÁK IGÉNYEINEK MEGFELELŐEN EGYÉBKÉNT KIVÁLÓ ÉTTERMEK IS MŰKÖDNEK, KÖRÜLBELÜL MAGYARORSZÁGI ÁRSZINTEN. A KÉPEN A HÍRES LENGYEL ALMÁS SÜTEMÉNY, A SZARLOTKA EGY EGÉSZEN ÚJRAGONDOLT VERZIÓJA LÁTHATÓ.

SZILÉZIA KÖZPONTJA WROCŁAW (BRESLAU). AZ ALSÓ HANGON 650 EZER FŐS VÁROS 2016-BAN EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA VOLT, AZ ITT TANULÓ SZÁZEZERNYI DIÁK MELLETT – FŐLEG A MŰSZAKI EGYETEM ERŐS – LEGALÁBB ENNYI UKRÁN VENDÉGMUNKÁS IS A NEGYEDIK LEGNAGYOBB LENGYEL VÁROSBAN KERESI BOLDOGULÁSÁT. AZ ÉPÍTÉSZETÉBEN NÉMET, LENGYEL, CSEH ÉS HABSBURG-ELEMEKET IS FELVONULTATÓ VÁROST AZ ODERA FOLYÓ RENGETEG KISEBB-NAGYOBB SZIGETRE SZABDALJA: A KÉPEN LÉVŐ KATEDRÁLIS IS EGY SZIGETEN VAN, AHOL MINDEN TELEK A LENGYEL KATOLIKUS EGYHÁZ TULAJDONÁBAN ÁLL.

TÖBB, MINT NÉGYSZÁZ TÖRPÉVEL LEHET TALÁLKOZNI A VÁROSBAN: ÍGY EMLÉKEZNEK A SZOCIALIZMUS HELYI ELLENZÉKÉRE, A NARANCS ALTERNATÍVÁRA, AMELY A VÁROS ÉPÜLETEINEK FALAIRA A RENDSZERT BÍRÁLÓ ALKOTÁSOKAT FESTETT. EZEKET A HATÓSÁGOK GYORSAN ELTÁVOLÍTOTTÁK, MIRE VÁLASZUL TÖRPÉKET FESTETT FEL AZ ELLENZÉK, AMIVEL AZTÁN EGY DARABIG NEMIGEN TUDTAK MIT KEZDENI AZ ILLETÉKESEK.

WROCŁAWNAK KÉT FŐTERE IS VAN HELYI IDEGENVEZETŐNK SZERINT: A NAGYOBBIK, A NÉMET, ÉS A RÖGTÖN MELLETTE LÉVŐ KISEBB, A VIRÁGPIAC FUNKCIÓT IS BETÖLTŐ LENGYEL. A BELVÁROS SZÉLÉN VAN EGY ÓRIÁSI VÁSÁRCSARNOK IS, DE ITT VAN LENGYELORSZÁG EGYIK LEGJOBB BOROS ÉTTERME, AZ OK WINEBAR IS, AHOL OLYAN BORT IS TALÁLTUNK AZ ÉTLAPON, AMIT FORINTRA ÁTSZÁMÍTVA 60 EZER FORINTÉRT ADNAK MÁSFÉL DECILITERENKÉNT.

ÖSSZEFOGLALVA: SZILÉZIA AZÉRT JÓ, MERT NINCS TÖMEGTURIZMUS, A NAGYJÁBÓL HORVÁT TENGERPARTNYI TÁVOLSÁG MIATT SZINTE GARANTÁLTAN NEM ITT FOGSZ ÖSSZETALÁLKOZNI KOLLÉGÁIDDAL, A SZOMSZÉDDAL ÉS A ROKONOKKAL. CSERÉBE VISZONT BELELÁTHATSZ EGY OLYAN KÖZÉP-EURÓPAI VIDÉK HÉTKÖZNAPJAIBA, AMI BÁR A KÖZÖS TÖRTÉNELEM MIATT SOKBAN TALÁN HASONLÍT IS RÁNK, AZÉRT MÉGIS TELJESEN MÁS. AKI KOMOLYAN VESZI A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁGOT, MÁR TERVEZHETI IS AZ UTAT! TIPPEKET ITT TALÁLSZ HOZZÁ.
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek