Elárulta a DK-s politikus az Azonnalinak, miről egyeztettek Macronékkal

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.28. 07:18

Min csodálkoztak Macronék? Mi az, amit nagyon fontos lenne, hogy az Azonnali olvasói megértsenek? Elhagynák-e a DK politikusai jelenlegi frakciójukat az EP-ben, ha Emmanuel Macron pártja új képviselőcsoportot alakítana a májusi választás után? Eörsi Mátyás, a DK politikusa válaszolt az Azonnali kérdéseire, aki találkozott a francia elnök pártjának delegációjával.

Elárulta a DK-s politikus az Azonnalinak, miről egyeztettek Macronékkal

Az En Marche delegációja nem értette, hogy a magyarországi ellenzék miért nem fog össze – erről beszélt Eörsi Mátyás, a DK Országos tanácsának tagja az Azonnalinak annak kapcsán, hogy a francia elnök, Emmanuel Macron pártjának delegációjával találkoztak a héten, köztük Bruno Bonellel, akivel az Azonnali interjút is készített. Eörsi elmondta, az összefogás a találkozó egy állandó kérdés volt, de szerinte jobban megértették a franciák a helyzetet, mikor elmesélték nekik, milyen problémák voltak régen a Jobbikkal.

Eörsi Mátyás elmondta: ugyan a mostani találkozót a DK-val – amit rajta kívül párttársa, Ara-Kovács Attila képviselt – az En Marche kezdeményezte, de ennek van előzménye, miután ősszel például Eörsi maga is járt Párizsban, amikor is volt alkalma találkozni a macronisták képviselőivel.

Eörsi Mátyás úgy vélte, teljesen normális egy európai választást megelőzően, hogy feltérképezik a pártok más országokban is a potenciális partnereket.

„Nagyon fontos lenne, hogy legalább az Azonnali olvasói megértsék, hogy az európai politika nincs olyan mélyen szétszabdalva pártpolitikai családok mentén, mint a magyar”

– mondta Eörsi Mátyás, hozzátéve, hogy nem tekinti extrának, hogy leültek Macronékkal tárgyalni, ez ugyanis teljesen természetes számára.

Na és miről volt szó?

Az egyeztetésen Macronék delegációja többek közt arra volt kíváncsi, Magyarországon mi a mai francia politika megítélése, hogyan látják a sárgamellényes mozgalmat és Európa jövőjét. A DK politikusa szerint álláspontjuk, hogy általánosságban nagyon szeretik Franciaországot, ám egy olyan országnak látják, ahol nagyon nehéz reformokat csinálni.

A sárgamellényes mozgalmat viszont a Demokratikus Koalíció sosem kedvelte igazán.

Eörsinek már a sárgamellényesek célja sem volt rokonszenves, vagyis hogy tiltakoztak az ellen, hogy üzemanyagárat emelt a kormány a környezetvédelmi kiadások fedezésére, hogy azok fizessenek többet, akik a károkat leginkább okozzák. Azt pedig „teljesen elképesztőnek” találták, hogy a tiltakozások azután is folytatódtak, hogy Macron próbált kompromisszumot találni a sárgamellényesekkel.

Nincs döntés arról, a DK frakciót váltana-e

Az Azonnali felvetésére, hogy az Európai Parlamentben a két EP-képviselőjével a jelenleg 

a balközép S&D-frakcióban ülő DK átülne-e egy Macronék szervezte frakcióba, Eörsi Mátyás úgy válaszolt, erről a franciák is érdeklődek, ám még ők sem tudták, mi lesz a döntés

az esetleges frakcióalakításukkal kapcsolatban. „A választások után mindenki meglátja, hogy merrefelé fog orientálódni ez ügyben. Semmifajta döntés nem született erről.”

Eörsi arra is kitért: a személyes véleménye, hogy az Európai Parlament bal- és jobboldali megosztottságát fel fogja váltani egy proeurópai és pronemzetállami megosztottság. Utóbbiban szerinte a baloldaliak és a Macron-féle pártcsalád egy kategóriába fognak kerülni, de erre a jövő fog választ adni. 

Miben hasonlít leginkább Macronék és a DK politikája?

 „Macronéknak olyan karakteres megfogalmazása, mint az Európai Egyesült Államok koncepciója a DK-nál, nincsen. Etekintetben a DK egy radikálisabb megfogalmazással él Európa jövőjét illetően, miközben tartalmilag nagyon nagy különbségeket nem látunk.” Eörsi hozzátette:

azt a delegáció is megértette, hogy a DK Európai Egyesült Államok-politikája ellenpontozása is Orbán nacionalizmusának, és ezt ilyen módon teljes mértékben támogatták, hiszen nagyon rossz élményeik vannak a nacionalizmusról.

A fő vonalat tekintve is egyetértettek egymással a felek, vagyis hogy az európai uniós intézményeket kell megerősíteni, mert az ad védelmet az európai polgároknak.

És hogy mikor lesz újabb egyeztetés az En Marche és a DK között? Eörsi Mátyás szerint erről nem volt szó, de biztos benne, hogy lesz még ilyen alkalom. Ehhez hasonlóan az sem került terítékre, hogy a pártok folytatnak-e majd valamilyen közös kampányt az EP-választásra készülve, de a DK politikusa nagyon szeretné, ha erre kerülne sor.

Macron francia elnök pártjának képviselői hétfőn Budapesten Fodor Gábor liberális pártjával, a Momentum elnökségével, valamint Szél Bernadett független országgyűlési képviselőjével is tárgyaltak a DK-sokon kívül.

FOTÓ: TWITTER / BRUNO BONNELL

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek