+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. március 11. hétfő, 07:36
Feministának azért nem hívná magát az Európai Néppárt bajor csúcsjelöltje.

Legalább az Európai Bizottság felét adják nők! – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt bajor jelöltje a következő Európai Bizottság élére a Welt am Sonntagnak adott interjújában, mi több: ez lesz a legelső célja, ha megválasztják a Bizottság elnökének.

 

A dolog azért nem feltétlenül egyszerű, mert ellentétben egy sima nemzeti kormánnyal, az Európai Bizottság biztosait nem a bizottság elnöke – tehát megválasztása esetén Weber – válogatja, hanem lényegében a tagországok jelölik őket: minden tagországból egy biztos kerül be a bizottságba. A Fidesz például várhatóan Trócsányi László jelenlegi igazságügyi minisztert jelöli majd biztosnak, tartalékként pedig Deutsch Tamást nevezték meg.

 

Hogy győzné meg tehát Weber a tagországokat, hogy a megfelelő nemi arányban küldjenek biztosokat? Weber nehéz tárgyalásokra számít, de úgy gondolja, hogy

 

el kéne fogadni végre, hogy a népesség felét kitevő nők legalább ilyen arányban képviselve legyenek az Európai Bizottságban,

 

és azt is hozzátette, hogy mindig is élvezte a közös munkát női politikusokkal.

 

Ettől függetlenül Weber nem vallja magát feministának, ellentétben a jelenlegi Bizottság szociáldemokrata alelnökével, Frans Timmermansszal, a szocdem frakció csúcsjelöltjével, aki nem csak annak vallja magát, de el is kötelezte magát amellett, hogy törvényileg szüntesse meg a nők és férfiak fizetése közötti különbségeket.

 

FOTÓ: Manfred Weber / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás