Weber azt szeretné, hogy az Európai Bizottság felét nők adják

Szerző: Pintér Bence
2019.03.11. 07:36

Feministának azért nem hívná magát az Európai Néppárt bajor csúcsjelöltje.

Weber azt szeretné, hogy az Európai Bizottság felét nők adják

Legalább az Európai Bizottság felét adják nők! – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt bajor jelöltje a következő Európai Bizottság élére a Welt am Sonntagnak adott interjújában, mi több: ez lesz a legelső célja, ha megválasztják a Bizottság elnökének.

A dolog azért nem feltétlenül egyszerű, mert ellentétben egy sima nemzeti kormánnyal, az Európai Bizottság biztosait nem a bizottság elnöke – tehát megválasztása esetén Weber – válogatja, hanem lényegében a tagországok jelölik őket: minden tagországból egy biztos kerül be a bizottságba. A Fidesz például várhatóan Trócsányi László jelenlegi igazságügyi minisztert jelöli majd biztosnak, tartalékként pedig Deutsch Tamást nevezték meg.

Hogy győzné meg tehát Weber a tagországokat, hogy a megfelelő nemi arányban küldjenek biztosokat? Weber nehéz tárgyalásokra számít, de úgy gondolja, hogy

el kéne fogadni végre, hogy a népesség felét kitevő nők legalább ilyen arányban képviselve legyenek az Európai Bizottságban,

és azt is hozzátette, hogy mindig is élvezte a közös munkát női politikusokkal.

Ettől függetlenül Weber nem vallja magát feministának, ellentétben a jelenlegi Bizottság szociáldemokrata alelnökével, Frans Timmermansszal, a szocdem frakció csúcsjelöltjével, aki nem csak annak vallja magát, de el is kötelezte magát amellett, hogy törvényileg szüntesse meg a nők és férfiak fizetése közötti különbségeket.

FOTÓ: Manfred Weber / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek