Szerinted ki legyen az Európai Bizottság vezetője?

Szerző: Pintér Bence
2019.06.29. 18:06

Tovább birkóznak az európai vezetők az EU-s vezető pozíciók elosztása miatt, nincs kompromisszum.

Szerinted ki legyen az Európai Bizottság vezetője?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Napokon belül el kéne dőlnie, hogy ki vezesse a különféle EU-s csúcsszerveket, de egyelőre nem tűnik úgy, hogy a kompromisszum felé haladana dolog: az oszakai G20-csúcson a Welt am Sonntag híre szerint arról legalább megegyeztek, hogy Manfred Weber, a Néppárt bajor csúcsjelöltje kiesett a versenyből az Európai Bizottság elnökségéért folyó iszapbirkózásban, mivel neki aztán tényleg sehogy sem lehet többsége az Európai Tanácsban, de Angela Merkel mégis azt mondta, később, hogy Weber is versenyben van.

Arról továbbra sincs egyértelmű álláspont, hogy a Tanács csak a csúcsjelöltek közül válogathat-e, vagy szóba jöhetnek más jelöltek is.

A vita leginkább Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár között van: előbbi még az előző csúcs után kijelentette, hogy az összes Spitzenkandidat, avagy csúcsjelölt – Weber mellett a holland szocdem Frans Timmermans és a dán liberális Margrethe Vestager – is kiesett a versenyből, Merkel azonban ragaszkodni látszik ahhoz, hogy ha nem is Weber, de minimum valamelyik csúcsjelölt legyen a befutó, bár ő még Webert sem zárta ki Oszakában.

Ettől függetlenül persze elképzelhető, hogy végül nem az egyik európai frakció csúcsjelöltje lesz a Bizottság elnöke: jelenleg Michel Barnier néppárti, francia brexittárgyaló, a bolgár Kristalina Georgieva Világbank-elnök, illetve a néppárti horvát miniszterelnök, Andrej Plenković neve forog közszájon, mint aki esélyes lehet a tisztségre.

A következő napokban összeülő csúcson azért kéne hamar dönteni, mert július 2-án összeül az Európai Parlament, amelynek elnököt kell választani – márpedig az EP-elnök személye függ attól, hogy ki lesz az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetője.

Nálunk most a füstös hátsószobák vezetői helyett te dönthetsz: ki legyen a Bizottság elnöke?
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek