Lesz-e tilos a burkaviselés Magyarországon?

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.28. 13:55

Bár a kormánypárti többségű honvédelmi bizottság egyhangúan támogatta a burkaviselés tiltását célzó, Dúró Dóra által jegyzett ellenzéki javaslat tárgysorozatba vételét novemberben, most a Fidesz az Azonnali kérdésére nem kívánta kommentálni, meg is szavaznák-e azt. A Jobbik szerint álproblémáról van szó.

Lesz-e tilos a burkaviselés Magyarországon?

Ugyan évek óta a migrációs és a terrorveszéllyel tematizálja a közéletet a kormány,

a Fidesz frakciója nem kívánta kommentálni, hogy támogatnák-e a burka viselésének betiltását

– derül ki az Azonnali körkérdéséből. Ehhez hasonlóan hiába érdeklődtünk a KDNP-nél, illetve az ellenzéki pártok egy részénél is.

Mi is az a burka?

A burka egy olyan egész testet elfedő muszlim női viselet, amely még a szemet is elfedi egy rácsos kendő viselésével. Azt, hogy az öltözet  viselete Magyarországon szabálysértésnek számítson, nem a migrációt a terrorveszély növekedésével összekötő kormánypártok kezdeményezték, hanem a jobbikosoktól kivált Mi Hazánk Mozgalom.

Egész pontosan az áll javaslatukban: aki az arcvonásait közterületen vagy nyilvános helyen ruházatával vagy egyéb tárggyal olyan módon rejti, vagy takarja el, hogy ezáltal mások számára felismerhetetlenné válik, szabálysértést követ el. Ez alól kivételt képezne többek közt az, ha az arc eltakarása kulturális, vallási rendezvényhez vagy sporttevékenységhez kapcsolódóan, esetleg egészségügyi indokok alapján történne meg.

A párt javaslatával kapcsolatban a parlament kormánypárti többségű honvédelmi és rendészeti bizottsága novemberben úgy döntött: egyhangúlag megszavazza annak tárgysorozatba vételét, ami az első lépés ahhoz, hogy később a parlament is tárgyalhassa.

Mi értelme a tiltásnak, ha Magyarországon nincsenek burkás nők?

„Egyáltalán nem számítottam rá, hogy a kormánypárti képviselők támogatni fogják a Mi Hazánk Mozgalom burkaviselést tiltó javaslatát. Meglepődtem, hiszen szökőévente egyszer csinál ilyet a Fidesz” – mondta Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője az Azonnalinak. Mint Dúró Dóra kérdésünkre elmondta: ugyan a bizottságnak vannak elllenzéki tagjai is, ők már nem voltak ott az erről szóló szavazáskor.

A képviselő szerint az, hogy tárgysorozatba került a javaslat, még nem jelenti azt, hogy azt napirendre is veszik a parlamentben, pláne nem azt, hogy el is fogadják. „Hogy mi lesz a folytatás, az a Fideszen múlik. Viszont a tárgysorozatba vétel óta a kisujjukat se mozdították meg az ügyben, vagyis úgy tűnik, az ötlet mégsem élvez olyan óriási támogatást a részükről" – tette hozzá.

Hogy végül vajon elfogadják-e a javaslatot, azt Dúró Dóra nem tudta megmondani, miután azóta sem kapott információt arról, mi a kormánypárt terve a javaslattal.

„Ezek miatt nem számítok rá, hogy ténylegesen törvény is lesz-e a javaslatból" – mondta.

A felvetésre, hogy van-e a javaslatuknak országos relevánciája, hiszen nem sok burkás nőt látni az Magyarországon, úgy válaszolt: európai tendencia, hogy ehhez hasonló szabályokat fogadnak el. Elmondta: például Ausztriában is tilos a burkaviselés 2017 óta, azóta Magyarország nyugati részén egyre többen jelennek meg ilyen öltözékben. Másrészt mikor munkavállalási szezon van, akkor az M5-ös autópálya melletti parkolókban látni burkába öltözött nőket.

„Nem mondom, hogy ez egy égető probléma jelenleg, de meg is kellene előzni"

– tette hozzá hangsúlyozva, hogy a határkerítésnek sem akkor van értelme, mikor már itt vannak a migránsok, hanem azelőtt, hogy az országba érkeznek. Vagyis szerinte ez egy jelzés lenne a bevándorlók felé, hogy ne Magyarország legyen a célországuk.

Mit gondolnak a pártok a témáról? A többségük semmit

„Álproblémának tartjuk a Fidesz leánypártjának javaslatát, akik feltehetően nem ismerik az emberek valós problémáit” – válaszolta a Jobbik az Azonnali megkeresésére. Mint írták, a lakosságot nem a burka fenyegeti, hanem a kormány politikája.

„Amennyiben a burka viselésének betiltása megoldaná a migráció kérdését, azt a Jobbik támogatná, ám jelenleg pont a Mi Hazánk Mozgalom anyapártjának kormányzása idején érte el a csúcsot a betelepített bevándorlók száma,

a KSH adatai szerint 2015 óta ez a szám mintegy 86 ezer migránst jelent.” 

A Momentum leszögezte:

nem támogat semmiféle olyan javaslatot, amely a vallásos indentitást, meggyőződést kifejező öltözetek viselését általánosságban tiltaná, büntetné,

így a burkaviselést tiltó törvénymódosítást sem. Hozzátették: a teljes testet, különösen az arcot befedő öltözetekkel kapcsolatban felmerülhetnek olyan szempontok – például a személyazonosítás kérdése – , amelyek szükségessé tehetik, hogy a viselője egyes esetekben a hatóságok előtt felfüggessze a viseletüket. Ám a párt szerint ezek az eljárások nem sérthetik az emberi méltóságot vagy viselője vallásos meggyőződését.

A Párbeszéd pedig kérdésünkre annyit közölt: ha az Országgyűlésben napirendre kerül a kérdés és általános vita lesz belőle, akkor frakciójuk kialakítja majd álláspontját.

Az Azonnali kereste a Fidesz-frakciót is, ám ők nem kívánták kommentálni a kérdést, míg a KDNP-től visszajelzés sem érkezett. Ehhez hasonlóan többszöri megkeresésünk ellenére sem kaptunk választ az MSZP-től,a DK-tól és az LMP-től sem.

Te betiltanád a burkaviselést? Szavazz!

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek