Háttámlába épített kamerákkal figyelik az utasokat a légitársaságok?

Szerző: Illés Gergő
2019.02.23. 19:45

Több légitársaság is használ kamerával ellátott szórakoztató-rendszereket a repülőgépeken, melyekkel akár az utasokat is szemmel tarthatják. De miért?

Háttámlába épített kamerákkal figyelik az utasokat a légitársaságok?

A világ legnagyobb légitársaságai közül három is beismerte, egyes repülőgépeikben kamerákat építettek be az ülések háttámláiba, melyekkel tudtuk nélkül akár az utasokat is filmezhetik – írja az Independent. 

A magánszféra védelme 10 000 méter magasan

Az American Airlines, a United Airlines és a Singapore Airlines gépein is

felszereltek olyan szórakoztató-rendszereket, melyekben van beépített kamera, de más, ugyanilyen rendszereket használó légitársaságok is érintettek lehetnek.

A kamerákat az American Airlines szóvivője szerint azért szerelte fel a rendszereket gyártó cég, hogy videós konferenciahívásokat lehessen lebonyolítani, ugyanakkor az érintett légitársaságok azt állítják: sosem aktiválták a kamerákat és nem is akarják azokat használni. 

A botrány még a múlt héten robbant ki, mikor a Singapore Airlines egyik járatán egy utas az ülés háttámlájába épített kameráról tweetelt egy fotót, egyúttal kifejezve aggodalmát annak a magánszférára gyakorolt hatásai miatt.

A fotót készítő utas szerint ezzel a légitársaság könnyedén megfigyelheti a gépben tartózkodókat, ezért inkább a cégeknek le kéne takarniuk a kamerák lencséit.

„Valószínűleg épp nem használják a kamerákat, de ha be vannak kötve, működőképesek és mikrofonnal is rendelkeznek, csak egy kis hackelés kell hozzá, hogy 84 repülőgépen is kémkedhessenek az utasok után”

– fogalmazott a jelenséget kiszúró Vitaly Kamluk.

Volt, aki megpróbált füllenteni

Az American Airlines szóvivője hozzátette: a kamerák használata a szórakoztató-rendszereknél teljesen bevett, ezt több légitársaság is használja. Hozzátette: ezek a légitársaság 82 Boeing 777 és Airbus A330-200-as, „prémium turistaosztály” besorolású ülésein érhetők el. A Singapore Airlines esetében 84 gépen találhatók kamerák, mégpedig az Airbus A350s, A380; illetve a Boeing 777s és 787s típusoknál.

Ennél kevésbé volt egyenes a United Airlines szóvivője, aki pénteken

még többször is tagadta, hogy lennének kamerával felszerelt rendszereik, míg végül elnézést kért, és elismerte, hogy a United esetében is megtalálhatók az ülésekbe rögzített kamerák.

A British Airways az Independent kérdésére elmondta: nincsenek az ülésekbe épített kamerákkal rendelkező gépeik, a Delta pedig nem válaszolt az újságírók megkeresésére.

A kamerákat használó légitársaságok ugyanakkor mind fontosnak tartották megjegyezni: nem ők ragaszkodtak a kamerák beépítéséhez, hanem a repülőgépek gyártói alapból ilyen szórakoztató-rendszerekkel szállították a gépeket.

BORÍTÓKÉP: Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek