+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. február 23. szombat, 19:45
Több légitársaság is használ kamerával ellátott szórakoztató-rendszereket a repülőgépeken, melyekkel akár az utasokat is szemmel tarthatják. De miért?

A világ legnagyobb légitársaságai közül három is beismerte, egyes repülőgépeikben kamerákat építettek be az ülések háttámláiba, melyekkel tudtuk nélkül akár az utasokat is filmezhetik – írja az Independent. 

 

A magánszféra védelme 10 000 méter magasan

 

Az American Airlines, a United Airlines és a Singapore Airlines gépein is

 

felszereltek olyan szórakoztató-rendszereket, melyekben van beépített kamera, de más, ugyanilyen rendszereket használó légitársaságok is érintettek lehetnek.

 

A kamerákat az American Airlines szóvivője szerint azért szerelte fel a rendszereket gyártó cég, hogy videós konferenciahívásokat lehessen lebonyolítani, ugyanakkor az érintett légitársaságok azt állítják: sosem aktiválták a kamerákat és nem is akarják azokat használni. 

 

A botrány még a múlt héten robbant ki, mikor a Singapore Airlines egyik járatán egy utas az ülés háttámlájába épített kameráról tweetelt egy fotót, egyúttal kifejezve aggodalmát annak a magánszférára gyakorolt hatásai miatt.

 

 

A fotót készítő utas szerint ezzel a légitársaság könnyedén megfigyelheti a gépben tartózkodókat, ezért inkább a cégeknek le kéne takarniuk a kamerák lencséit.

 

„Valószínűleg épp nem használják a kamerákat, de ha be vannak kötve, működőképesek és mikrofonnal is rendelkeznek, csak egy kis hackelés kell hozzá, hogy 84 repülőgépen is kémkedhessenek az utasok után”

 

– fogalmazott a jelenséget kiszúró Vitaly Kamluk.

 

Volt, aki megpróbált füllenteni

 

Az American Airlines szóvivője hozzátette: a kamerák használata a szórakoztató-rendszereknél teljesen bevett, ezt több légitársaság is használja. Hozzátette: ezek a légitársaság 82 Boeing 777 és Airbus A330-200-as, „prémium turistaosztály” besorolású ülésein érhetők el. A Singapore Airlines esetében 84 gépen találhatók kamerák, mégpedig az Airbus A350s, A380; illetve a Boeing 777s és 787s típusoknál.

 

Ennél kevésbé volt egyenes a United Airlines szóvivője, aki pénteken

 

még többször is tagadta, hogy lennének kamerával felszerelt rendszereik, míg végül elnézést kért, és elismerte, hogy a United esetében is megtalálhatók az ülésekbe rögzített kamerák.

 

A British Airways az Independent kérdésére elmondta: nincsenek az ülésekbe épített kamerákkal rendelkező gépeik, a Delta pedig nem válaszolt az újságírók megkeresésére.

 

A kamerákat használó légitársaságok ugyanakkor mind fontosnak tartották megjegyezni: nem ők ragaszkodtak a kamerák beépítéséhez, hanem a repülőgépek gyártói alapból ilyen szórakoztató-rendszerekkel szállították a gépeket.

 

BORÍTÓKÉP: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás