+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. február 22. péntek, 14:26
Amint arról több magyar lap is beszámolt már: a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány néven futó kormányzati propagandavállalat Szlovénia és Macedónia után most a horvátoknál terjeszkedne. De ki is az az újságíró, aki miatt Orbánéknak megtetszhetett egy zágrábi tévé? Az Azonnali bemutatja Velimir Bujanecet és a Z1 TV-t.

A zágrábi Nacional hetilap e heti egyik nagy sztorija, hogy a magyar kormánypropandához kapcsolódó Schatz Péter – a szlovén és a macedón beavatkozási kísérletek után – most a horvát médiapiacon vásárolna be. A baloldali lap úgy tudja: Schatzék a zágrábi Z1 kábeltelevíziót akarják megvenni.

 

A Nacionalnak birtokába jutott Schatz Péter angol nyelven írt levele, amit a Z1 TV igazgatójának, Nenad Bračunnak címzett: ebben kifejezte és megerősítette a többségi részre vonatkozó vételi szándékát.

 

A NACIONAL LE IS KÖZÖLTE A VÉTELI SZÁNDÉKRÓL SZÓLÓ LEVELET

 

Hogy a Z1 TV-t végül tényleg Schatzék tudják-e megvenni, azt nem lehet tudni. Az Azonnali hiába kereste a Z1 TV-t és tulajdonosait telefonon.

 

A Z1 TV-t 2017 vége óta a Pevec üzlethálózat tulajdonolja: a mögötte álló eszéki üzletemberek már eleve azzal a céllal szálltak be a Z1 TV-be a Nacional szerint, hogy Andrej Plenković HDZ-s horvát miniszterelnök párton belüli kritikusainak – elsősorban a volt HDZ-elnök Tomislav Karamarko köreinek – adjanak médiafelületet. Azonban a Nacional értesülései szerint a Pevec üzleti hírnevének mégis ártanak a Z1-en futó széljobbos műsorok, ezért dönthettek a tulajdonosok az eladás mellett – és itt lép be a képbe Schatz Péter. A kormányzati halálcsillag KESMA-nak ugyanis jól jön, ha az Orbán-párti horvát politikusokat tudja egy tévével megtámogatni.

 

A cél a horvát lap szerint: nagyobb médiafelülettel beavatkozni az idén év végén esedékes horvát államfő-választásba.

 

Az Azonnali megkereste Orhidea Gaura Hodakot, a Nacional főszerkesztő-helyettesét, aki elmondta: pontosan ők sem tudják, mely politikai pártot, személyt akarhatja Orbán támogatni. Szerinte azonban sokatmondó, hogy a megvenni kívánt Z1 csatornán fut a mérsékelt HDZ-s miniszterelnököt, Andrej Plenkovićot gyűlölő Velimir Bujanec újságíró műsora.

 

A magyar kormánynak a Nacional szerint viszont nem is az az elsődleges célja, hogy pár szélsőjobbos újságírót megtoljon, hanem a HDZ-n belüli erőviszonyokra akar kihatni, mégpedig főleg annak érdekében, hogy a horvát kormánypárt ne kérdőjelezze meg a MOL tulajdonát az INA-ban. A Nacional szerint azonban a MOL jelenléte nem elsősorban gazdasági, hanem geopolitikai célokat, Orbán horvátországi terjeszkedését szolgálná.

 

Ebben a kontextusban pedig már jól hasznosítható Bujanec, akinek stabil nézőtáborát – a Nacional szerint – könnyen lehet Plenković ellen fordítani. Ha a Z1 tévével tehát

 

Orbánék ki tudnak építeni egy Plenković-ellenes televíziót, azzal befolyásolni tudják a HDZ irányvonalát, és nyomást tudnak gyakorolni a horvát miniszterelnökre,

 

aki hiába mérsékelt politikus, rászorul azért a HDZ szélsőséges szavazóira is.

 

Gaura Hodak szerint Plenković pedig nem jár el elég körültekintően: a Nacional újságírója arra utalt, hogy a horvát kormányfő nem próbálja meg Orbánékat kiszorítani az INA-ból. Ahogy fogalmazott az Azonnalinak:

 

„Plenković mindent megad Orbánnak, amit még Sanader sem adott”.

 

Ki lehet az orbánizmus fenegyereke a horvátoknál?

 

A horvát médiapiacon a nagy lapoknál és tévéknél Orbánéknak nem lenne esélyük. A két legolvasottabb napilap, a részben az osztrák katolikus egyház tulajdonában lévő konzervatív Večernji List és a bulvárnapilap 24Sata nem eladó, és noha jobboldaliak, de nem a magyarországi értelemben: azaz nem EU- és idegenellenesek.

 

Ráadásul ellentétben Szlovéniával: a horvátoknál nincs nagy orbánista párt, mint Janez Janša Szlovén Demokrata Pártja (SDS). Orbán mellett csak két kisebb szélsőjobboldali formáció szokott kiállni: a HDZ-ből kizárt, iszlamo-usztasa történész, volt kultuszminiszter Zlatko Hasanbegović vezette Függetlenek Horvátországért (NH), valamint a baranyai és szlavóniai szélsőjobbosok pártja (HDSSB).

 

A Z1 televízióra azért eshetett Orbánék választása, mert bár egy kis zágrábi kábeltévéről van szó, de valóban – amint azt a Nacional is hangsúlyozta – ott fut az egyik legismertebb horvát szélsőjobboldali újságíró, Velimir Bujanec Bujica című műsora.

 

Bujanec közismerten Orbán-imádó. Amikor Orbán tavaly decemberben – hét év után ismét – Zágrábban tett látogatást, már-már szerelmetes kommentárban üdvözölte a magyar kormányfőt: „Isten hozta, kedves barátom! (…) A horvátok szeretik önt, a horvát nép ön mellett áll!”

 

Egy másik interjúban, amit a szélsőjobboldali Narodnak adott Bujanec, a Fideszt és a Jobbikot nevezte meg a horvát jobboldal követendő példaképeinek. Itt Bujanec már arról beszél, hogy „Szlovénia is előrébb van nálunk”, mert „nekik van egy Janez Janšájuk”. A horvát jobboldalról azonban rossz véleménye van, mert szerinte nem orbánista:

 

„Horvátországnak egy Orbán Viktorra van szüksége, egy olyan tekintéllyel rendelkező emberre, aki megmondja Sorosnak, hogy nem látják szívesen Horvátországban.”

 

Bujanec tehát szépen felmondja az orbáni szólamokat – egyetlen ponton tér el tőle: Bujanec számára nem a menekültek, hanem a „jugoszlavisták” jelentik az ellenséget.

 

Bujanec műsora a Z1 televízion fut háromszor egy héten. A zágrábi kábeltévé adását egy csákvári (čakoveci), egy Slavonski Brod-i, egy rijekai (fiumei), egy frankfurti és egy Sydney-i kábeltévé is átveszi.

 

A horvát médiahatóság már többször büntetésben – adásszüneteltetésben – részesítette a Z1 tévét éppen Bujanec műsora miatt.

 

Bujanec azonban nem csak politikai nézetei miatt hírhedt: az Orbán-párti újságírót kokainfogyasztásért és prostituáltak futtatásáért is elítélték korábban. Tíz hónap szabadságvesztésre ítélték – három évre felfüggesztve – még négy éve. Kokainügye miatt Bujanecet tavaly kitiltották Ausztráliából: amikor ottani híveihez akart látogatni, az ausztrál hatóságok nem engedték felszállni már Los Angelesben a gépre.

 

A HDZ-ből Andrej Plenković kormányfővel és körével Bujanec rosszban van, Plenković válaszra se méltatja, holott Bujanec többször is elhívta volna már a műsorába. Ezzel szemben a HDZ jobbszárnyához tartozó Kolinda Grabar-Kitarović államfővel jó viszonyban volt hosszú ideig, volt is vendége a Z1 televízión. Miután azonban Grabar-Kitarović tavaly kirúgta egy orbánista tanácsadóját, Bujanec élesen betámadta őt is.

 

Orbán helye a horvát politikában

 

Horvátországban ma a jobboldal van hatalmon koalícióban a liberálisokkal. Noha a Fidesz és a kormányzó HDZ ugyanazon pártcsaládhoz, az Európai Néppárthoz tartozik, nem felhőtlen a viszonyuk.

 

A Fidesz a HDZ korábbi vezetésével, Tomislav Karamarkóval volt jóban. A politikus ugyan megnyerte a 2015-ös parlamenti választást, de nem tudott kormányfő lenni. Sőt, alig egy évvel a választások után bele is bukott egy korrupciós ügybe: a Nacional hetilap kihozta, hogy Karamarko második felesége a horvát állammal perben álló MOL-nak adott tanácsokat.

 

Ez Karamarko lemondásához és új választásokhoz vezetett, amit már

 

a HDZ mérsékelt szárnyáról érkező Andrej Plenković nyert meg. Mindazonáltal a Plenković-ellenes körök nem adták fel a HDZ-n belül.

 

Először az isztambuli szerződés ratifikációja körüli klerikális őrjöngés kapcsán próbálták meg megszorongatni: akkor még a szintén HDZ-s államfő, Kolinda Grabar-Kitarović is Plenkovićtyal szemben foglalt állást. Plenković azonban sikeresen tudott több szélsőjobboldalit – így például az iszlamo-usztasa egykori kultuszminiszter Zlatko Hasanbegovićot – kitolni a pártból. Ezzel Karamarko befolyása is csökkent, ráadásul – amint arról az Azonnali is beszámolt – a horvát titkosszolgálat nyomására, amely régóta érzékeli a magyar nyomulást a horvát közéletben, Kolinda Grabar-Kitarović kénytelen volt megválni egy ismert orbánista tanácsadójától.

 

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆOT A ZÁGRÁBI KOCSMÁKBAN IS SZERETIK: A SZŰZANYA MELLETT JUTOTT NEKI HELY A FELSŐ POLCON. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

 

Orbánékat ma elsősorban Hasanbegovićék pártja, a Függetlenek Horvátországért támogatja, de a HDZ-n belül is van befolyásuk.

 

Orbánnak mindenképp az az érdeke, hogy Kolinda Grabar-Kitarović maradjon az államfői székben.

 

A politikus ugyanis – Andrej Plenković miniszterelnökkel ellentétben – támogatná, hogy országa csatlakozzék a visegrádi együttműködéshez, és Moszkvával is jobb viszonyt szeretne kialakítani.

 

A horvát sajtó már arról is cikkezett – Vladimir Šeks HDZ-s politikus szavai nyomán –, hogy Plenković ennél a szcenáriónál még annak is jobban örülne, ha inkább egy baloldali költözne az elnöki palotába. (Jó esélyekkel indulna – ha vállalja az indulást – az országot 2015-ig irányító, keményen antiorbánista szocdem volt miniszterelnök, Zoran Milanović, aki eleve azzal vádolta már többször a HDZ-t, hogy Khuen-Héderváry Károlyokként szolgáltatnák ki a horvát érdekeket a magyar nyomulásnak.)

 

Orbánék, úgy  tűnik, nem tettek le arról, hogy a horvát belpolitikába beavatkozzanak. A médiapiacon való megjelenés egyértelműen arra utal:

 

Orbánék szeretnének több platformot adni a velük egyetértő HDZ-s kisebbségnek és a szélsőjobbnak.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vajon felismerhetőek-e a pártok és politikusok üzenetei, ha nincs jelezve az illető vagy szervezetének neve? Töltsd ki!

Évtizedek óta betiltott rákkeltő hatású anyagot is találtak a La Manche csatornánál
élő delfinek szervezetében.

Galambok, varjak, kutyák, macskák és delfinek titkosszolgálati kiképzésével is kísérletezett a hetvenes években a CIA egy, a titkosítás alól most feloldott dokumentum szerint.

A Bugár Béla-féle szlovákiai Híd nem működik együtt a másik magyar párt MKP-val, emiatt pedig a héten többen is otthagyták a pártot.

Az angol nyelv pedig a mandarin egyik dialektusa. De mennyire kell ezt komolyan venni? Salát Gergely Kína-szakértő magyarázta el az Azonnalinak.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás