Miért csíkosak a zebrák? Fekete-fehérbe öltöztetett lovakkal találtak rá választ

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.20. 21:42

Hogyan segíti a fekete-fehér csíkok látványa a zebrákat a bögölycsípés elkerülésében? Új kutatás mondja el azt, amit mindig is tudni akartál a zebracsíkokról!

Miért csíkosak a zebrák? Fekete-fehérbe öltöztetett lovakkal találtak rá választ

A zebrák fekete-fehér mintája azért lehet hasznos, mert összezavarhatja a böglyöket, akik így kisebb valószínűséggel szállnak rájuk és csípik meg őket – írja a Guardian.

A szerdán publikált kutatás eredményénél pedig már csak az szórakoztatóbb, hogyan jutottak erre a következtetésre a tudósok. Ugyanis a vizsgálathoz zebrákat, lovakat és többek közt zebrának öltöztetett lovakat használtak. Ezek alapján azt találták: ugyan a böglyök természetesen viselkedtek a lovak és a zebrák körül is, ez megváltozott, mikor rá akartak szállni az álllatokra.

Ugyanis ahelyett, hogy szépen kontrolláltan szálltak volna a böglyök a zebrákra, a rovarok sokszor inkább elfordultak tőlük vagy összeütköztek velük.

Ehhez a megállapításhoz a kutatók tizenhat órán át figyelték a böglyök és a lovak, illetve zebrák interakciót.

És hogy miért volt szükség zebrának öltöztetni a lovak egy részét, míg a többi paripára egyszínű fekete, illetve fehér „kabátot” adtak? Azért, hogy a kutatók kizárják annak lehetőségét, hogy a zebrák és a lovak eltérő szaga okozza a böglyök viselkedését. Az eredmények szerint míg a zebrának öltöztetett lovak szabadon hagyott fejére ugyanolyan gyakran szálltak a legyek, mint a többi lóéra, addig a fekete-fehér csíkos „kabát” borította hátukra ritkábban, mint a csak feketébe vagy csak fehérbe öltöztetett lovak esetén.

Evolúciósan egyébként azért jöhet jól a zebráknak a böglyök távoltartása, mert a lovakkal ellentétben ők a világ azon részéről származnak, ahol a rovarok súlyos betegségeket hordoznak.

Aki elmélyedne a zebrakutatás részleteiben, az itt olvashatja a teljes tanulmányt.

FOTÓ: Wikipédia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek