Potenciálisan mérgező anyagokat tartalmaz sok kozmetikai termék

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.18. 19:46

Olyan vegyi anyagokat talált egy kutatócsoport több neves gyártó kozmetikumaiban, amik összeköthetők a rák kialakulásával, pajzsmirigy- és még egy csomó más betegséggel.

Potenciálisan mérgező anyagokat tartalmaz sok kozmetikai termék

Az Environmental Science & Technology nevű szakfolyóiratban tettek közzé kutatók egy lektorált tanulmányt arról, hogy milyen anyagok találhatók az Egyesült Államok és Kanada nagy márkái által gyártott kozmetikai termékekben. A kutatás során 231 terméket vizsgáltak, vegyesen olyan gyártóktól, mint a L’Oréal, a Smashbox, az Ulta, a Clinique vagy a Cover Girl.

A 231 vizsgált terméknek több, mint a felében, 120-ban (52 százalékában) találtak a kutatók magas, az egészségre potenciálisan ártalmas mértékben fluorkoncentrációt.

Ez valószínűleg annak a jele, hogy ezekben a termékekben úgynevezett perfluor-alkil, röviden PFAS található, aminek a kulcsösszetevője a fluor.

A PFAS-vegyületeket összefüggésbe hozzák a rák kialakulásával, magas koleszterinszinttel, máj- és pajzsmirigybetegségekkel, születési rendellenességekkel (például a nagyon alacsony születési súllyal), illetve hormonális zavarokkal is.

A PFAS-vegyületek ráadásul iszonyat tartósak, a környezetben egyáltalán nem bomlanak, a vízben sem, az emberi szervezetben pedig felhalmozódnak. Éppen ezért lehet releváns ezeket kozmetikai készítményekben használni, például a vízálló szempillasiprálokban.

A 11 vizsgált vízálló szempillaspirál több, mint 81 százalékban, 9-ben találtak a kutatók magas koncentrációban fluort,

azaz ezeknél a termékek legalább 0,384 mikrogramm fluort tartalmaztak négyzetcentiméterenként. (A vizsgálathoz a termékek tartalmát egy papírlapon helyezték el.)

A második legrosszabb eredményt az alapozóknál találták a kutatók: a 43 vizsgált termék közül 27-ben, azaz majdnem 63 százalékában volt magas a fluorkoncentráció. Ezt követik a folyékony rúzsok (a 42 vizsgált termék 62 százalékában volt magas a fluorkoncentráció), az olyan szemsminkek, mint a szemhéjfestékek vagy a szemceruzák (43 vizsgált termék, 58 százalékában magas fluorkoncentráció), az ajaktermékek, mint a rúzsok vagy szájfények (60 vizsgált termék, 55 százalékában magas fluorkoncentráció), a szempillafestékek (32 vizsgált termék, 47 százalékában magas fluorkoncentráció), és az arcsminkek, mint a pirosítók (30 vizsgált termék, 40 százalékában magas fluorkoncentráció).

A legjobb eredményt a korrektorok érték el: a 11 vizsgált termék 36 százalékban volt magas a fluorkoncentráció.

Mint azt Graham Peaslee, az Egyesült Államok Indiana államában található Notre Dame Egyetem vegyész fizikusa és egyben a tanulmány egyik készítője elmondta, a PFAS-vegyületek potenciális egészségügyi kockázata még nem tisztázott, de az biztos, hogy nem tesz jót az emberi szervezetben a jelenléte.

Azon felül, hogy a sminktermékeket használók lenyelhetik ezeket a vegyületeket (például egy rúzs esetében), vagy azok a bőrre kerülve felszívódhatnak,

a sminkek lemosásával a PFAS-vegyületek még az ivóvízbe is bekerülhetnek.

A kutatók a 120 magas fluorkoncentrációjú termékből 29-et külön megvizsgáltak arra is, hogy konkrétan kimutathatóak-e bennük PFAS-vegyületek – mindegyik legalább négy ilyen vegyületet tartalmazott, azonban csak egyetlen terméken tüntették fel a perfluor-alkilt mint összetevőt. Így még a tudatos vásárlók is aligha tudják elkerülni ezeket a kozmetikumokat.

A tanulmányban a kutatók a magas fluorkoncentrációjú termékek márkáját nem tüntették fel.

NYITÓKÉP: Marko Milivojevic / Pixino

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek