Novemberben megnyitja szárazföldi határait az USA Kanada és Mexikó előtt a teljesen oltottak számára

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.13. 19:44

Az Egyesült Államok 2020 márciusa óta tartja zárva a szárazföldi határokat Kanada és Mexikó előtt a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hivatkozva.

Novemberben megnyitja szárazföldi határait az USA Kanada és Mexikó előtt a teljesen oltottak számára

Aki eddig az Egyesült Államokba akart utazni, nem volt feltétlen egyszerű dolga: egy csomó országból nem lehet jelenleg sem belépni az USA területére a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – akkor legalábbis, ha a tervezett belépés előtti 14 napban ezekben az államokban tartózkodott valaki. Ilyen az Egyesült Királyság, Kína, a Dél-afrikai Köztársaság, Brazília, Irán és egy sor európai ország is.

De nem jártak sokkal jobban azok sem, akik az USA-val szomszédos Kanadából vagy Mexikóból tervezték eddig elérni az amerikai földet: számukra csak légi úton, negatív koronavírus-teszt ellenében engedélyezett a belépés, 2020 márciusa óta szárazföldön egyáltalán nem.

Az amerikai belbiztonság szerdai bejelentése szerint ez az állapot változhat meg már valamikor novemberben:

ez alapján az utóbbi szabályozást úgy enyhítenék, hogy a teljes védettséget jelentő oltásmennyiséget megkapott emberek Kanadából és Mexikóból újra beutazhatnak majd az Egyesült Államokba,

míg az előbbi szabályozás kivezetését Joe Biden amerikai elnök még szeptemberben jelentette be – ennek értelmében a teljesen oltottak utazhatnak majd be a fenti országokból tesztelés és kontaktkövetés mellett.

Hogy novemberben pontosan mikortól fognak életbe lépni az új szabályok, azt egyelőre nem tudni, de egy Reutersnek nyilatkozó képviselő szerint ez „nagyon hamar” be fog következni.

Amiről viszont már ennél pontosabb tudomásunk van, az az, hogy azok az utazók, akik eddig kivételt képeztek a beutazási korlátozások alól (ez alatt kell érteni a diákokat, a kamionsofőröket, az egészségügyi dolgozókat és a külföldről hazautazó amerikai állampolgárokat)

2022 év elejétől szigorúbb beutazási szabályoknak lesznek kénytelenek eleget tenni: ők ekkortól már csak oltási igazolással léphetnek be az USA-ba.

Ahogyan azt az amerikai belbiztonság közölte: szerintük így az érintetteknek bőségesen lesz idejük beoltatni magukat.

Az Egyesült Államokban egyébként éppen lecsengőben van a járvány negyedik hulláma: a szeptember eleji csúcshoz, a napi 160-190 ezer új megbetegedéshez képest jelenleg ez a szám 60-80 ezer körül mozog, igaz, az aktív esetek száma a 10 millióhoz közelítve szeptember vége óta folyamatosan csúcson van. A napi halálos áldozatok száma a negyedik hullám csúcsán 2000-2200 körül mozgott – ez a szám jelenleg 1000-1500.

A 333,5 millió fős USA-ban egyébként a lakosság 55,81 százaléka kapta meg a teljes védettséghez szükséges vakcinamennyiséget, míg a részben védettek aránya 8,83 százalék. A valamilyen fokon oltások útján védettek aránya a népességen belül tehát 64,64 százalék.

NYITÓKÉP: A mexikói-amerikai határ a mexikói Tijuana városánál. Tomascastelazo / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek