+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 17. vasárnap, 09:55
Bár a szocialisták alkothatják a legnagyobb frakciót az előrehozott választások után felálló új parlamentben, de könnyen elképzelhető, hogy nem fognak tudni kormányt alakítani.

Jobboldali pártokból álló koalíciós kormány válthatja a jelenlegi baloldali madridi vezetést a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján – adta hírül az El País a különböző felmérések eredményeinek átlagaira alapozva. Pedro Sánchez Spanyolország szocialista kormányfője pénteken jelentette be, hogy előrehozott választásokra kerül sor április 28-án, mivel a törvényhozás nem szavazta meg az idei költségvetést. A szocialisták (PSOE) a kudarcba fulladt szavazásig kisebbségben, külső támogatók segítségével kormányoztak.

 

2015 decembere óta ez már a harmadik törvényhozási választás lesz Spanyolországban.

 

Hibahatáron belül ugyan, de a jelenlegi felmérések alapján a spanyol Néppárt, a jobbközép Polgárok és a szélső-jobboldali Vox összesen a szavazatok 50 százalékát kapná, ami elég mandátumot jelentene egy kormánytöbbség kialakításához. Ez azt jelenti, hogy

 

hiába végeznének a szocialisták a többi párt előtt a voksok tekintetében (24 százalék), az ország vezetéséről le kellene mondaniuk.

 

Sánchez tavaly júniusban került hatalomra, miután elődjét, Mariano Rajoyt egy bizalmatlansági szavazással megfosztották posztjától. Amennyiben áprilisban veszítenek a szocialisták a Sánchez-kormány lesz a legrövidebb életű a spanyol demokrácia történetében.

 

FOTÓ: Twitter / EUwatchers

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás