Corbyn ellen már a saját párttagsága is lázadozni kezdett, kénytelen volt belengetni a második népszavazást

Szerző: Illés Gergő
2019.02.09. 18:43

A brit baloldali pártvezér mindeddig nem volt hajlandó egy második népszavazás szükségszerűségéről beszélni, ez meg is látszik a támogatottságán, mely két hónap alatt 10 százalékpontot esett.

Corbyn ellen már a saját párttagsága is lázadozni kezdett, kénytelen volt belengetni a második népszavazást

Még mindig támogathat egy új brexit-népszavazást a brit Munkáspárt – nyilatkozta Jeremy Corbyn, a párt elnöke szombaton. Az Independent arról ír, Corbyn abban az esetben támogatna egy referendumot, amennyiben Theresa May miniszterelnök nem tudna olyan kompromisszumos megállapodást elfogadtatni a parlamenttel, amely összhangban van a Munkáspárt tavalyi konferenciáján lefektetett alapelvekkel.

Nem jó, ha már a saját párttagsága is az elnök ellen lázad

Feltehetőleg a baloldali pártvezér szombati kijelentésével saját maradáspárti képviselőit próbálja nyugtatni. Ugyanis Corbyn szerdán levelet küldött Theresa Maynek, melyben lefekteti, a Munkáspárt milyen feltételek mellett is tudna támogatni egy brexit-megállapodást: a képviselők egy részének felháborodására azonban ezek között egy új népszavazás nem szerepelt.

Ezért Corbynnak már csak saját párttagsága lecsitítása érdekében is korrigálnia kellett a héten elfoglalt pozícióján,

egy Coventryben tartott beszédében már nem zárta ki a népszavazást. A politikus szerint ha Theresa May nem tud elfogadtatni egy megállapodást a parlamenttel, minden opciót lehetővé kell tenni, beleértve a népszavazást is. Egyúttal felszólította Mayt, hogy az vegye komolyan a Munkáspárt öt javaslatát, mely egyebek között az EU-val való vámuniót és a munkavállalói jogokra való garanciákat tartalmaz.

A Konzervatívok sem épp egységesek

Szerinte a miniszterelnök „elképesztően cinikusan” és „felelőtlenül” próbálja meg kihúzni a kilépés március 29-re tervezett időpontjáig. És bár Corbyn álláspontja a brexit-tárgyalások folyamán nem volt túl egyértelmű, szerinte a Munkáspárt terve „megnyerhetné a parlament támogatását és összehozhatná az országot”. Hozzátette: ha May „nem hajlandó értékelhető megállapodással előállni, mert az szétszakítaná a torykat, akkor egyszerű a válasz: választásokat kell tartani”. Szerinte

az országot nem szabadna a szakadék szélére kormányozni a kormányzó Konzervatívok pártegységéért.

Theresa May januárban egyébként már túlélt egy ellene Corbyn által indított bizalmi indítványt: akkor a toryk összezártak mögötte. Ha azonban May elbukik a parlamenti szavazáson, az könnyen új választásokhoz vezethetett volna, főleg, hogy May brexit-megállapodását elsöprő arányban utasította vissza a parlament.

Kipukkant a Corbyn-lufi

Jeremy Corbyn népszerűségének egyébként egyáltalán nem tett jót a brexittel kapcsolatos ködösítése: míg a Munkáspárt támogatói túlnyomó többségben maradáspártiak, addig Corbyn nem volt hajlandó nyíltan brexit-ellenes álláspontot felvenni és támogatni egy második népszavazást. 

FORRÁS: EUROPE ELECTS

Az Ipsos MORI februári közvélemény-kutatása szerint Corbyn támogatottsága jelenleg a legalacsonyabb a jelentősebb, országos brit pártok közül:

csupán a szavazók 17 százaléka támogatja, mely 10 százalékpontos csökkenés a múlt decemberi támogatottságához képest.

Eközben a szintén nem a legnépszerűbb Theresa May ennek csaknem a kétszeresével, 33 százalékkal rendelkezik, ő tavaly decemberről 2 százalékpontot esett csak vissza. Sir Vince Cable, a Liberális Demokraták vezetője stabilan 24 százalékon tanyázik.

Még megdöbbentőbb, hogy Corbyn milyen mértékben vesztette el a fiatal szavazók támogatását. 2017 júniusában a markáns baloldali programmal előálló, és a kevesek helyett a többség Nagy-Britanniájának felépítését ígérő Corbyn támogatottsága a 18-34 éves szavazók között 63 százalékos volt, ez mára 24 százalékra esett vissza.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek