Óriásit bukik a brit Munkáspárt azon, hogy Jeremy Corbyn nem akar második népszavazást

Szerző: Illés Gergő
2019.01.28. 07:56

A fiatalok körében 10 százalékpontnyival kevesebben támogatják a baloldali pártot, mint egy évvel ezelőtt.

Óriásit bukik a brit Munkáspárt azon, hogy Jeremy Corbyn nem akar második népszavazást

Jelentősen, 10 százalékponttal esett a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt támogatottsága a diákság körében, mivel a baloldali pártvezér továbbra sem hajlandó elkötelezni magát egy brexit előtti újabb népszavazás (egy úgynevezett „Final Say”-referendum) mellett, melyben az állampolgárok véleményt mondhatnának a kilépésről szóló megállapodásról.

A fiatalok között még így is domináns a Munkáspárt

A Higher Education Policy Institute (HEPI) által készített kutatás – melyet az Independent idézett – arról ír, egyre több parlamenti képviselő támadja azzal Corbynt, hogy az „nem engedne beleszólást a fiatalabb generációnak” a brexit-folyamatba. A népszavazást támogató konzervatív és munkáspárti képviselők arra hivatkoztak, hogy a Munkáspárt elnöke nem támogatja a Final Say népszavazás levezénylését, az ellenzék vezetőjének támogatása nélkül pedig nincs is esély a sikerre; ezért is nem születik parlamenti törvényjavaslat a referendumról.

A legutóbbi, 2017 decemberében készített, fiatalok politikai preferenciáiról szóló kutatás azt mutatta, a Munkáspártot a megkérdezettek 62 százaléka támogatná.

A mostani kutatással a baloldali párt támogatottsága már „csupán” 52 százalékos.

A többi brit párt támogatottsága ezzel szemben még mindig elhanyagolható a fiatalabb korosztály körében: a kormányzó Konzervatívok 14-ről 13 százalékra estek vissza, a maradáspárti Liberális Demokraták pedig 7-ről 8 százalékra nőttek. Ugyanakkor a Munkáspárt támogatottságának 10 százalékpontos csökkenése szavazatokban valószínűleg nem észrevehetetlen.

Teljes mintán már szorosabb a verseny

Főleg, hogy a megkérdezett brit fiatalok 43 százaléka 2016-ban még nem is volt olyan idős, hogy szavazhasson a brexit-népszavazáson. A HEPI kutatása azt is kimutatta, a jellemzően maradáspárti fiatalság 69 százaléka támogatna egy Final Say-népszavazást; ez 7 százalékpontos erősödés ahhoz a 62 százalékhoz képest, akik 2017 decemberében szavaztak volna újra a brexitről.

Ha nem csak a fiatalabb generációt, hanem a teljes népességet vesszük figyelembe, már sokkal szorosabb a pártok közötti verseny: míg

novembertől a Konzervatívok elsőbbsége volt megfigyelhető, januárban a Munkáspárt felzárkózott Theresa May-ékre, jelenleg pedig fej-fej mellett van a két jelentősebb politikai erő.

Nagy lemaradással követik őket a 9 százalékos Liberális Demokraták, de 6 százalékot az kemény brexit-párti Függetlenségi Párt (UKIP) is kapna. Mögöttük 4 százalékkal a jellemzően maradáspárti többségű Skóciában domináns Skót Nemzeti Párt, valamint 3 százalékkal a Zöldek állnak.

A közvélemény-kutatás egyébként már csak azért is érdekes, mert időről időre felmerül, hogy a március 29-ére tervezett brexit után előrehozott parlamenti választásokat kéne tartani áprilisban, erre pár minisztere és államtitkára nemrég már fel is szólította Theresa May brit miniszterelnököt.

Ha már végképp nem látod át, milyen szakszavakkal is dobálózik mindenki a brexittel kapcsolatban, akkor ide kattintva elolvashatod az Azonnali brexit-magyar szótárját is!

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek