+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. január 15. kedd, 14:25
Egy csomó román film nézhető online, angol felirattal ráadásul.
A románok Petőfije, Mihai Eminescu születésnapjának évfordulója, azaz január 15-e egyben a román kultúra napja is.

 

Szóval találtunk nektek programot! A Cinepub-projekt keretében rengeteg rendszerváltás előtti és utáni román filmet tettek bárki számára ingyenesen elérhetővé online. A játékfilmek mellett természetesen elérhetőek dokumentumfilmek, kísérleti filmek és rövidfilmek is a Cinepubon – az archívumként is működő oldalt ráadásul folyamatosan frissítik, így érdemes oda visszanézni hetekkel később is.

 

Így meg lehet például nézni

 

+ a rendszerváltás utáni random szenátorról szóló filmet (Senatorul Melcilor), aki Ceaușescu Transzfogaras melletti vendégházában csigával etet svájci újságírókat, hogy azok addig se az onnan pár kilométerre lévő falu, gyilkossággal, gyújtogatással, nemi erőszakkal terhelt cigány-román etnikai konfliktusával legyenek elfoglalva,

 

+ a Sztálin halála miatt némán megtartott esküvő történetét (Nunta mută), ami olyan meseszerűen, kreatívan és egyszerre hátborzongatóan mutatja be a román szocializmus kibontakozásának körülményeit, hogy közben nem is jut eszünkbe, hogy amúgy egy vígjátékot nézünk,

 

+ a Kusturicát idéző sztorit a cirkuszi medvéről (Ursul), akit a cirkusz igazgatója elad egy német vadásznak, hogy az állatért kapott pénzből kifizesse végül az alkalmazottak háromhavi elmaradt bérét, de a társulat nem nyugszik ebbe bele, és nekiered megkeresni a medvét.

 

+ Vagy azt az igencsak elgondolkodtató dokumentumfilmet (Unde se termină Europa), ami azzal foglalkozik, hogy hol van vége Európának, ha egyáltalán meg lehet határozni ilyet: Romániában? Moldovában? Ukrajnában? Egy biztos: a filmkészítők szerint nem Nickelsdorfban.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Láng Zsolt vezette II. kerület kiadványa negyven oldalon büszkélkedett a sikerekkel, szerintük ez nem kampány. A Fővárosi Választási Bizottság szerint viszont az.

Külön szórakoztató lesz, hogy ha Zeman közbelép, Andrej Babiš is szignózhatja miniszterelnökként a saját felmentését.

A baloldali pártvezér nem
tudott egyértelműen állást foglalni a brexitkérdésben, szavazótábora bünteti is rendesen a Munkáspártot.

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Egy friss felmérés szerint az ország szurkolóinak több, mint a fele szavazott a jobboldali pártokat tömörítő koalícióra.

A hét kérdése

Ha már soha nem leszünk annyira jó hely, hogy egy sorozat rajongói alapítsanak pártot, megnéztük, melyik darabhoz melyik formáció illik! A végén persze neked kell szavazni.

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás