+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. január 15. kedd, 14:25
Egy csomó román film nézhető online, angol felirattal ráadásul.
A románok Petőfije, Mihai Eminescu születésnapjának évfordulója, azaz január 15-e egyben a román kultúra napja is.

 

Szóval találtunk nektek programot! A Cinepub-projekt keretében rengeteg rendszerváltás előtti és utáni román filmet tettek bárki számára ingyenesen elérhetővé online. A játékfilmek mellett természetesen elérhetőek dokumentumfilmek, kísérleti filmek és rövidfilmek is a Cinepubon – az archívumként is működő oldalt ráadásul folyamatosan frissítik, így érdemes oda visszanézni hetekkel később is.

 

Így meg lehet például nézni

 

+ a rendszerváltás utáni random szenátorról szóló filmet (Senatorul Melcilor), aki Ceaușescu Transzfogaras melletti vendégházában csigával etet svájci újságírókat, hogy azok addig se az onnan pár kilométerre lévő falu, gyilkossággal, gyújtogatással, nemi erőszakkal terhelt cigány-román etnikai konfliktusával legyenek elfoglalva,

 

+ a Sztálin halála miatt némán megtartott esküvő történetét (Nunta mută), ami olyan meseszerűen, kreatívan és egyszerre hátborzongatóan mutatja be a román szocializmus kibontakozásának körülményeit, hogy közben nem is jut eszünkbe, hogy amúgy egy vígjátékot nézünk,

 

+ a Kusturicát idéző sztorit a cirkuszi medvéről (Ursul), akit a cirkusz igazgatója elad egy német vadásznak, hogy az állatért kapott pénzből kifizesse végül az alkalmazottak háromhavi elmaradt bérét, de a társulat nem nyugszik ebbe bele, és nekiered megkeresni a medvét.

 

+ Vagy azt az igencsak elgondolkodtató dokumentumfilmet (Unde se termină Europa), ami azzal foglalkozik, hogy hol van vége Európának, ha egyáltalán meg lehet határozni ilyet: Romániában? Moldovában? Ukrajnában? Egy biztos: a filmkészítők szerint nem Nickelsdorfban.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Bizottság elnöke szerint az Unió a magyar és a lengyel embereknek is tartozik azzal a segítséggel, amit Magyarország és Lengyelország blokkol a vétóval. Ursula von der Leyen arról beszélt: ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás