+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. január 15. kedd, 14:25
Egy csomó román film nézhető online, angol felirattal ráadásul.
A románok Petőfije, Mihai Eminescu születésnapjának évfordulója, azaz január 15-e egyben a román kultúra napja is.

 

Szóval találtunk nektek programot! A Cinepub-projekt keretében rengeteg rendszerváltás előtti és utáni román filmet tettek bárki számára ingyenesen elérhetővé online. A játékfilmek mellett természetesen elérhetőek dokumentumfilmek, kísérleti filmek és rövidfilmek is a Cinepubon – az archívumként is működő oldalt ráadásul folyamatosan frissítik, így érdemes oda visszanézni hetekkel később is.

 

Így meg lehet például nézni

 

+ a rendszerváltás utáni random szenátorról szóló filmet (Senatorul Melcilor), aki Ceaușescu Transzfogaras melletti vendégházában csigával etet svájci újságírókat, hogy azok addig se az onnan pár kilométerre lévő falu, gyilkossággal, gyújtogatással, nemi erőszakkal terhelt cigány-román etnikai konfliktusával legyenek elfoglalva,

 

+ a Sztálin halála miatt némán megtartott esküvő történetét (Nunta mută), ami olyan meseszerűen, kreatívan és egyszerre hátborzongatóan mutatja be a román szocializmus kibontakozásának körülményeit, hogy közben nem is jut eszünkbe, hogy amúgy egy vígjátékot nézünk,

 

+ a Kusturicát idéző sztorit a cirkuszi medvéről (Ursul), akit a cirkusz igazgatója elad egy német vadásznak, hogy az állatért kapott pénzből kifizesse végül az alkalmazottak háromhavi elmaradt bérét, de a társulat nem nyugszik ebbe bele, és nekiered megkeresni a medvét.

 

+ Vagy azt az igencsak elgondolkodtató dokumentumfilmet (Unde se termină Europa), ami azzal foglalkozik, hogy hol van vége Európának, ha egyáltalán meg lehet határozni ilyet: Romániában? Moldovában? Ukrajnában? Egy biztos: a filmkészítők szerint nem Nickelsdorfban.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még
mindig áll a bál. Kezdünk!

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás