+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. január 15. kedd, 14:25
Egy csomó román film nézhető online, angol felirattal ráadásul.
A románok Petőfije, Mihai Eminescu születésnapjának évfordulója, azaz január 15-e egyben a román kultúra napja is.

 

Szóval találtunk nektek programot! A Cinepub-projekt keretében rengeteg rendszerváltás előtti és utáni román filmet tettek bárki számára ingyenesen elérhetővé online. A játékfilmek mellett természetesen elérhetőek dokumentumfilmek, kísérleti filmek és rövidfilmek is a Cinepubon – az archívumként is működő oldalt ráadásul folyamatosan frissítik, így érdemes oda visszanézni hetekkel később is.

 

Így meg lehet például nézni

 

+ a rendszerváltás utáni random szenátorról szóló filmet (Senatorul Melcilor), aki Ceaușescu Transzfogaras melletti vendégházában csigával etet svájci újságírókat, hogy azok addig se az onnan pár kilométerre lévő falu, gyilkossággal, gyújtogatással, nemi erőszakkal terhelt cigány-román etnikai konfliktusával legyenek elfoglalva,

 

+ a Sztálin halála miatt némán megtartott esküvő történetét (Nunta mută), ami olyan meseszerűen, kreatívan és egyszerre hátborzongatóan mutatja be a román szocializmus kibontakozásának körülményeit, hogy közben nem is jut eszünkbe, hogy amúgy egy vígjátékot nézünk,

 

+ a Kusturicát idéző sztorit a cirkuszi medvéről (Ursul), akit a cirkusz igazgatója elad egy német vadásznak, hogy az állatért kapott pénzből kifizesse végül az alkalmazottak háromhavi elmaradt bérét, de a társulat nem nyugszik ebbe bele, és nekiered megkeresni a medvét.

 

+ Vagy azt az igencsak elgondolkodtató dokumentumfilmet (Unde se termină Europa), ami azzal foglalkozik, hogy hol van vége Európának, ha egyáltalán meg lehet határozni ilyet: Romániában? Moldovában? Ukrajnában? Egy biztos: a filmkészítők szerint nem Nickelsdorfban.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két emberjogi aktivista kampányt kezdett azért,
hogy az orosz döntéshozók alkossanak törvényt a
családon belüli erőszak ellen.

Miért töröltetett öt merevlemeznyi adatot Kurz egyik munkatársa a kancellár bukása elött még gyorsan?

Legyen a miénk is hosszabb? Szavazz!

Kiakadtak a prágai polgármester kijelentéseire, a cseh külügyminiszter csak annyit mondott, hogy nincs ráhatásuk a demokratikusan választott önkormányzatokra.

Az Emmi több mint 1,4 millió forintot fog költeni a rejtélyes tevékenységre, amelyről nem árulták el, hogy micsoda.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Verdi vagy Bernstein művein túl a zenekar két zenészének saját szerzeményét is elő fogja adni a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás