Megkérdeztük a Momentum szóvivőjét, miért közösködnek Pécsen az MSZP-vel és a DK-val

2019.01.05. 07:56

És mit szól ahhoz, hogy Puch László az első sorban lengette az MSZP-s zászlót a beszéde alatt? Nemes Balázst az Azonnali az általa szervezett pénteki pécsi tüntetés után kérdezte.

Megkérdeztük a Momentum szóvivőjét, miért közösködnek Pécsen az MSZP-vel és a DK-val

Mi az oka annak, hogy Pécs ennyire baloldali, vagy inkább ellenzéki város? Vagy ez csak Budapestről tűnik így?

Szerintem nagyon sok ilyen város van még Magyarországon a budapesti buborékon kívül.

Szeged?

Például, de én már Debrecent se mondanám annyira fideszesnek, amennyire korábban mondták.

Mit javasolna egy 18 éves pécsi fiatalnak, miért ne menjen el a városból?

Azért, mert ez az ország legszebb városa, ez teljesen egyértelmű.

A szépség elég a boldogsághoz és a megélhetéshez?

Nem, ezért kell Pécsnek új polgármester.

Csak a polgármesteren múlik ez?

Nem, hanem azon is, hogy a közgyűlési többséget ki lehet-e ütni a Fidesz kezéből. Szerintem Pécsett erre komoly esély van erre. Ennyiben ez a pécsi modell: nem csak a polgármester lenne egy független, köztiszteletben álló személy, Péterffy Attila, hanem

az együttműködésben benne lévő pártok arra is törekednének, hogy előállítsák a közgyűlési többséget ahhoz, hogy az általuk támogatott független polgármester dolgozni tudjon.

A péntek esti tüntetés a túlóratörvény elleni tiltakozásról szól. Van még Pécsen olyan munkahely, ahol túlórázni lehet?

Még van, bár nem túl sok. Azért is nagy a Budapestre és külföldre irányuló elvándorlás Pécsről, mert fogyatkoznak a munkahelyek. A Pécsi Tudományegyetem 2010-es harmincezres hallgatói létszáma mára húszezresre csökkent – tízezer diák elvesztése szintén komoly ütés a városnak.

A tüntetésen részt vett Puch László, az MSZP vitatott háttérembere is. Mit szól ahhoz, hogy az ön által szervezett rendezvényen ilyen prominens is részt vett?

Itt volt Puch László?

Rögtön az első sorban lengette a pártzászlót.

Egészségére.

NEMES BALÁZS BESZÉDET MOND A PÉCSI TÜNTETÉS VÉGÉN

Vigyorgott is az ön beszéde alatt. Ez elismerés?

Nem tudok mit kezdeni Puch László zászlólengetésével, ezért nem is akarom kommentálni azt.

Különösebben nem foglalkozom Puch László ügyeivel, remélem, valamikor majd egy olyan intézmény, amelynek ez a dolga, fog.

A tüntetésen elmondott beszédében ön változást és új korszakot emlegetett. Ez mennyire lehetséges úgy, hogy eközben a Momentum egy DK és MSZP által is támogatott pécsi polgármesterjelölt mögé áll be?

Péterffy Attila nem közös polgármesterjelölt. Ő jelezte, hogy indulni kíván a polgármesterségért, a Momentum pedig elsőként jelezte, hogy támogatni fogja ebben. Hogy utánunk még kik jelzik támogatásukat, az a többi párttól függ.

Mégis: az MSZP és a DK helyi képviselői a Momentum által szervezett pécsi tüntetésen jelentették ezt be.

Ez arról szól, hogy ők is Péterffy Attila mögé teszik a szervezetüket, pénzüket, az infrastruktúrájukat és az aktivistáikat.

Puzsér Róbert ügyében is ennyire konstruktív lesz a Momentum Budapesten?

Puzsér Róbert ügyében én nem vagyok kompetens.

Szerepel viszont a Momentum EP-listáján, rögtön harmadikként. Mondhatjuk, hogy ez biztosan nem befutó hely?

Ki tudja? Én nem tudom. A Momentum most elég jó lendületben van, jó erősödési fázis kezdetén-közepén vagyunk. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy még erősebbek legyünk – Pécsen ez egy elég előrehaladott folyamat. Jó esély van egy meglepetésszerű eredményre az EP-választáson.

Miért szavazzon valaki a Momentumra, ha egyszer még a parlamentben sem tudta magát megmutatni a párt, hiszen nem jutott be oda tavaly áprilisban? Mit tudna a Momentum az Európai Parlamentben, amit más nem?

Amit a magyar parlamenten kívül eddig csináltunk, az elég jól jelzi, mennyi mindent tudnánk az Európai Parlamenten belül is csinálni.

Tüntetni?

Akár azt is, igen. Viccet félretéve: más pártok nem tudnak annyira impozáns, hozzáértő és tehetséges politikusokat felsorakoztató listával előállni, mint mi. Aki tehát egy kohezív, az orosz fenyegetéssel szembenéző, Európa-párti erőt akar támogatni, az az arányos EP-választási rendszerben ezt minden probléma nélkül megteheti.

És mi volt még a pécsi tüntetésen? Nézd meg videón!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek