+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2018. december 11. kedd, 23:11
Hiába állítottak fel ellenőrzőpontokat az összes, Strasbourg belvárosába vezető hídon, valaki becsempészett egy fegyvert és megölt három embert, másik tizenkettőt pedig megsebesített kedd este. Helyszíni riport a karácsony fővárosából, ahol most kevésbé lesznek boldogak az ünnepek.

Mindjárt rátérünk a hírekre, ígérem.

 

Csak közben elég kemény érzés arra gondolni, hogy ha akkor és ott nem balra, hanem jobbra fordul az ember, mert meg akar nézni egy üzletet, amit előző nap látott, akkor akár egy terrortámadás közepébe is keveredhet. Kedd este balra fordultam, úgyhogy nem futottam bele a lövöldözésbe, ami Strasbourg belvárosában, a Rue des Orfèvres nevű utca környékén folyt le nem sokkal azután, hogy jártam ott.

 

Amikor két nappal korábban este a Grande-Île-re tartottam, a hídon megszólított egy biztonsági ember – akit addig nem vettem észre, hiába: szokásom szerint olvastam egy könyvet – hogy mutassam meg a táskámat. Kicsit meglepett a dolog, mert a tulajdonképpeni belváros, a Grande-Île, ahogy a neve is mutatja, egy sziget: ha azt mondom, hogy bazi sok híd vezet át oda az Ill folyón át, akkor nem mondtam eleget.

 

Tehát ahhoz, hogy rendesen ellenőrizzék az embereket, elég sok belépési pontot kell figyelni: biciklistákat megállítani, futárok táskájába belenézni. Az ellenőrzés mondjuk nem nagyon alapos, bár gyanítható, hogy nem dugtam el egy kalasnyikovot a fotóstáskába. Ugyanígy biztonsági okokból nem állnak meg a villamosok sem a szigeten a karácsonyi vásár idején, csak keresztülhajtanak rajta.

 

Valaki azonban a biztonsági intézkedések ellenére kedden este bejutott a belvárosba egy automata gépfegyverrel, amit arra használt, hogy megöljön három embert és megsebesítsen másik tizenkettőt, közülük hatot súlyosan.

 

A Rue des Orfèvres egy a sok csinosan feldíszített utca közül: a strasbourgi katedrális előtti karácsonyi vásártól indul, a másik végén pedig van egy szép protestáns templom. A katedrális felőli sarkán van egy mindenféle dizájnos macskás csecsebecsét áruló bolt, ahol jártam is ma este; hogy aztán magába az utcába ne térjek be (egy nappal korábban már végigmentem rajta), hanem inkább elinduljak a szintén a közelben lévő Place Kleber felé.

 

Van róla ilyen bénácska turistafotóm is:

 

 

Útközben bementem egy játékboltba, vettem egy Mancs őrjáratos figurát a fiamnak ajándékba (el ne áruljátok neki, még nem tud olvasni); aztán egy ideig elszöszmötöltem a Place Kleberen, ahol ki van pakolva pár használt könyveket és képregényeket áruló stand, és ez a gyengém. (Itt meg is lehet nézni a lövöldözés utáni állapotában, üresen.) Végül úgy döntöttem, hogy nem megyek vissza a macskás üzletbe, hanem megnézem a Place Broglión a másik karácsonyi vásárt: ebben a városban tényleg mindenhol karácsonyi vásárok vannak. 

 

Nem azért írom mindezt le, mert olyan érdekesnek találnám a mai estémet, hanem azért, mert próbálom megérteni, hogy lehet egy ilyen hétköznapi – mi több: egész kellemes – estének ilyen a vége.

 

Épp elhagyhattam a Grande-Île-t a katedrálistól délre, mikor a lövöldözés elkezdődött, úgyhogy nem is tudtam róla semmit egészen addig, amíg haza nem értem, és nem láttam a híreket. Aztán kaptam egy levelet az Airbnb-től, hogy vigyázzak magamra, és hívjam fel a házigazdám, ha lemondanám a foglalásom.

 

Hiába, a kapitalizmus nem alszik!

 

Szóval a hírek: ahogy már mondtam, a kedd esti lövöldözésben a belügyminiszter szerint három ember meghalt és tizenketten megsebesültek, többen súlyosan. A huszonkilenc éves elkövetőt a rendőri erők megsebesítették, de elmenekült; amikor ezt a cikket írom, a Figaro éppen azt írja a percről percrében, hogy a rendőrség egy jól értesült forrás szerint bekerítette Neudorf negyedben, a belvárostól délre.

 

Szintén a Figaro írja, hogy a férfit – akit bankrablások miatt ismert a rendőrség – ma reggel akarták letartóztatni a csendőrök, de nem volt otthon; és arról is ők számoltak be, hogy egy második feltételezett gyanúsított ellen épp intézkednek a Place Broglión a strasbourgi városi tanács közlése szerint. A francia hatóságok terrorizmus elleni szervei végzik a nyomozást.

 

FRISSÍTÉS (12. 12. 01:35)

 

A strasbourgi polgármester közleménye szerint a támadásnak négy halálos áldozata és egy tucat sebesültje van, utóbbiak közül három vagy négy életveszélyes állapotban; a belügyminiszter három halálos áldozatról és egy tucat sebesültről beszélt. A városban szerdán elmarad minden kulturális program, a karácsonyi vásárt bezárják, a zászlókat félárbócra eresztik. Az iskolák nyitva lesznek, de a szülők akár otthon is foghatják a gyerekeket.

 

A támadót még nem kapták el, de folyamatosan zajlik a rendőri akció a város Neudorf nevű negyedében, a belvárostól délre. A belvárosban rekedt embereket a rendőrség utasításai alapján észak felé evakuálják. Az Európai Parlamentet a lövöldözés után lezárták, az akkor ott lévő képviselők, dolgozók és újságírok még mindig ott vannak.

 

FOTÓK: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás