Így úsztam meg a strasbourgi lövöldözést

Szerző: Pintér Bence
2018.12.11. 23:11

Hiába állítottak fel ellenőrzőpontokat az összes, Strasbourg belvárosába vezető hídon, valaki becsempészett egy fegyvert és megölt három embert, másik tizenkettőt pedig megsebesített kedd este. Helyszíni riport a karácsony fővárosából, ahol most kevésbé lesznek boldogak az ünnepek.

Így úsztam meg a strasbourgi lövöldözést

Mindjárt rátérünk a hírekre, ígérem.

Csak közben elég kemény érzés arra gondolni, hogy ha akkor és ott nem balra, hanem jobbra fordul az ember, mert meg akar nézni egy üzletet, amit előző nap látott, akkor akár egy terrortámadás közepébe is keveredhet. Kedd este balra fordultam, úgyhogy nem futottam bele a lövöldözésbe, ami Strasbourg belvárosában, a Rue des Orfèvres nevű utca környékén folyt le nem sokkal azután, hogy jártam ott.

Amikor két nappal korábban este a Grande-Île-re tartottam, a hídon megszólított egy biztonsági ember – akit addig nem vettem észre, hiába: szokásom szerint olvastam egy könyvet – hogy mutassam meg a táskámat. Kicsit meglepett a dolog, mert a tulajdonképpeni belváros, a Grande-Île, ahogy a neve is mutatja, egy sziget: ha azt mondom, hogy bazi sok híd vezet át oda az Ill folyón át, akkor nem mondtam eleget.

Tehát ahhoz, hogy rendesen ellenőrizzék az embereket, elég sok belépési pontot kell figyelni: biciklistákat megállítani, futárok táskájába belenézni. Az ellenőrzés mondjuk nem nagyon alapos, bár gyanítható, hogy nem dugtam el egy kalasnyikovot a fotóstáskába. Ugyanígy biztonsági okokból nem állnak meg a villamosok sem a szigeten a karácsonyi vásár idején, csak keresztülhajtanak rajta.

Valaki azonban a biztonsági intézkedések ellenére kedden este bejutott a belvárosba egy automata gépfegyverrel, amit arra használt, hogy megöljön három embert és megsebesítsen másik tizenkettőt, közülük hatot súlyosan.

A Rue des Orfèvres egy a sok csinosan feldíszített utca közül: a strasbourgi katedrális előtti karácsonyi vásártól indul, a másik végén pedig van egy szép protestáns templom. A katedrális felőli sarkán van egy mindenféle dizájnos macskás csecsebecsét áruló bolt, ahol jártam is ma este; hogy aztán magába az utcába ne térjek be (egy nappal korábban már végigmentem rajta), hanem inkább elinduljak a szintén a közelben lévő Place Kleber felé.

Van róla ilyen bénácska turistafotóm is:

Útközben bementem egy játékboltba, vettem egy Mancs őrjáratos figurát a fiamnak ajándékba (el ne áruljátok neki, még nem tud olvasni); aztán egy ideig elszöszmötöltem a Place Kleberen, ahol ki van pakolva pár használt könyveket és képregényeket áruló stand, és ez a gyengém. (Itt meg is lehet nézni a lövöldözés utáni állapotában, üresen.) Végül úgy döntöttem, hogy nem megyek vissza a macskás üzletbe, hanem megnézem a Place Broglión a másik karácsonyi vásárt: ebben a városban tényleg mindenhol karácsonyi vásárok vannak. 

Nem azért írom mindezt le, mert olyan érdekesnek találnám a mai estémet, hanem azért, mert próbálom megérteni, hogy lehet egy ilyen hétköznapi – mi több: egész kellemes – estének ilyen a vége.

Épp elhagyhattam a Grande-Île-t a katedrálistól délre, mikor a lövöldözés elkezdődött, úgyhogy nem is tudtam róla semmit egészen addig, amíg haza nem értem, és nem láttam a híreket. Aztán kaptam egy levelet az Airbnb-től, hogy vigyázzak magamra, és hívjam fel a házigazdám, ha lemondanám a foglalásom.

Hiába, a kapitalizmus nem alszik!

Szóval a hírek: ahogy már mondtam, a kedd esti lövöldözésben a belügyminiszter szerint három ember meghalt és tizenketten megsebesültek, többen súlyosan. A huszonkilenc éves elkövetőt a rendőri erők megsebesítették, de elmenekült; amikor ezt a cikket írom, a Figaro éppen azt írja a percről percrében, hogy a rendőrség egy jól értesült forrás szerint bekerítette Neudorf negyedben, a belvárostól délre.

Szintén a Figaro írja, hogy a férfit – akit bankrablások miatt ismert a rendőrség – ma reggel akarták letartóztatni a csendőrök, de nem volt otthon; és arról is ők számoltak be, hogy egy második feltételezett gyanúsított ellen épp intézkednek a Place Broglión a strasbourgi városi tanács közlése szerint. A francia hatóságok terrorizmus elleni szervei végzik a nyomozást.

FRISSÍTÉS (12. 12. 01:35)

A strasbourgi polgármester közleménye szerint a támadásnak négy halálos áldozata és egy tucat sebesültje van, utóbbiak közül három vagy négy életveszélyes állapotban; a belügyminiszter három halálos áldozatról és egy tucat sebesültről beszélt. A városban szerdán elmarad minden kulturális program, a karácsonyi vásárt bezárják, a zászlókat félárbócra eresztik. Az iskolák nyitva lesznek, de a szülők akár otthon is foghatják a gyerekeket.

A támadót még nem kapták el, de folyamatosan zajlik a rendőri akció a város Neudorf nevű negyedében, a belvárostól délre. A belvárosban rekedt embereket a rendőrség utasításai alapján észak felé evakuálják. Az Európai Parlamentet a lövöldözés után lezárták, az akkor ott lévő képviselők, dolgozók és újságírok még mindig ott vannak.

FOTÓK: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek