Kártérítést követelnek a franciák, amiért február óta mellőzik Strasbourgot az EP-képviselők

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.26. 10:11

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez eléggé irritálja.

Kártérítést követelnek a franciák, amiért február óta mellőzik Strasbourgot az EP-képviselők

Franciaország kártérítést követel amiatt, hogy az Európai Parlament a koronavírus-járvány februári kirobbanása óta csak Brüsszelben ülésezik, közölte Clément Beaune, a francia kormány EU-ügy államtitkára az Európai Parlament olasz elnökével, David Sassolival. Azt, hogy az Európai Parlamentnek alapvetően a francia-német határon fekvő elzászi Strasbourg a székhelye, az EU alapszerződése tartalmazza. Békeidőben ezért havonta egyszer az összes EP-képviselő munkatársaikkal, az őket nyaggató lobbistákkal és a sajtóval együtt átköltözik egy hétre, jellemzően egy plenáris hétre Strasbourgba, mert amúgy az EP másodlagos székhelyének számító Brüsszelben élnek és dolgoznak, a többi uniós intézménnyel együtt.

Strasbourg – ami önmagában, a város a városban jellegű Európai Parlamentet és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló intézményeket leszámítva is egy olyan város, amit egyszer az életben érdemes megnézni –

gazdaságilag megszenvedi, hogy február óta nincsenek plenáris ülések a városban, főleg a helyi hotelek és a vendéglátósok, akiket eleve keményen érint a koronavírus miatti válság.

Az Azonnali tapasztalatai alapján a plenáris ülések hetén kőkeményen felmennek a strasbourgi szállásárak akár az eredeti ár négy-ötszörösére is – és mivel az EP-képviselőknek automatikusan jár költségtérítés a hotelekben, Airbnb-lakásokban, panziókban eltöltött éjszakákért, ezek mindenféle felső lélektani árhatár nélkül el is kelnek, már csak az alapvetően nem túl széles kínálat miatt is. Ugyanez vonatkozik a strasbourgi éttermekre: miután az EP-képviselők nemcsak saját étkezéseiket fedezhetik az EP pénzéből, hanem bizonyos időközönként akár teljes csoportokat is etethetnek-itathatnak az adófizetők pénzén, ezért február óta tényleg óriási összegektől esnek el az elzászi város gasztronómiájában.

STRASBOURG KARÁCSONYI DÍSZEKBEN. FOTÓ: PINTÉR BENCE / AZONNALI, 2018

Már Emmanuel Macron francia elnök is megszólalt a témában: ő nem kártérítést, hanem valamiféle kiegyenlítést szorgalmaz, vagyis a jövőben több Strasbourgban hetet vár el az EP-képviselőktől. Államtitkára azonban ennél keményebben tárgyal: követeli, hogy mielőbb vegyék fel újra a munkát az elzászi nagyvárosban is. A Die Zeit német hetilap úgy tudja, David Sassoli EP-elnök és környezete meglepetéssel és irritációval fogadta a francia EU-ügyi államtitkár követeléseit, miután nekik már az is órási erőfeszítésbe kerül, hogy az EP egyáltalán ülésezni tudjon valahogy járványügyi szempontokból biztonságos módon. Mindenesetre Sassoli biztosította arról őket, hogy készen áll arra, hogy a francia elnökkel vagy akár a kormányfővel beszéljen arról, hogyan tudna az Európai Parlament biztonságos körülmények között újra munkába állni Elzászban.

Nem most merült fel először Strasbourg feleslegessége

Aki a cikkből azt a tanulságot vonta le, hogy eleve felesleges fenntartani a strasbourgi EP-épületet, nem gondol semmiféle eretnekségre, ezt már magában az EP-ben is felvetették klímavédelmi célokra hivatkozva. Az Európai Parlament strasbourgi épülete az év több, mint háromszáz napján áll üresen, miután a belga fővárosból csak évi tizenkétszer négy napra utaznak az elzászi városba a képviselők. Ennek ellenére az épületet továbbra is kivilágítják és karban is tartják, mivel pedig óriási épületről beszélünk, ennek költségei igen magasak.

TAVALY NYÁRON KATALÁN TÜNTETŐK UTAZTAK STRASBOURGBA, HOGY KIÁLLJANAK AZ AZÓTA EP-KÉPVISELŐVÉ AVANZSÁLT KATALÁN EXELNÖK MELLETT. EZT KIFEJEZETTEN LÁTVÁNYOS MÓDON TETTÉK, KÖRBE IS FOTÓZTUK. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI, 2019

A brexitet követően már csak 705 EP-képviselő EP-be utazása egyes tanulmányok szerint 11 000 és 19 000 tonna közötti szén-dioxidmennyiséget pöfékel a levegőbe, hiszen a képviselők jobb esetben vonattal, de inkább autóval vagy repülővel teszik meg a Brüsszel-Strasbourg távot. Tömegközlekedéssel ráadásul nincs is közvetlen kapcsolat a két város között, így a Strasbourgba jutás igen körülményes, ha valaki nem autóval szeretne menni. Arról nem is beszélve, hogy ha az Európai Parlamentnek a mostani kettő helyett csak egy székhelye lenne (kizárólag Brüsszelben), az évi 114 millió eurós megtakarítást jelentene.

Egy német viccpárti képviselő eleve azt javasolta, hogy a brüsszeli üléstermet elég lenne átnevezni Strasbourgra, és ezzel ezt a követelményt baromi olcsón ki is lehetne pipálni.

Persze mint a fenti példa is mutatja, vajmi kevés az esélye, hogy a strasbourgi épülettől egyhamar megszabadulunk: ahhoz, hogy ez megváltozzon, a tagállami állam- és kormányfők egyhangú szavazatával módosítani kéne az EU alapító szerződéseit. Ez pedig nem fog megtörténni, amíg Emmanuel Macron is ott ül az asztalnál: a francia álláspont nagyon egyértelműen elutasítja a Parlament székhelyének áthelyezését, hiszen akkor egyik kulcsfontosságú uniós intézménynek sem lenne francia székhelye. Miközben Belgiumnak ott lenne a Tanács és a Parlament, Luxemburgnak a Bíróság, Németországnak pedig a Központi Bank.

Ha érdekel, milyen volt márciusban a kihalt brüsszeli Európai Parlamentből tudósítani, olvasd el ezt!

FOTÓ: Az EP strasbourgi ülésterme. Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek