Elhalasztották a közmeghallgatást a pécsi uránbányáról, nem elég részletes a hatásvizsgálat

Szerző: Bakó Bea
2018.12.04. 08:36

Hemzseg a hiányosságoktól a hatásvizsgálat, amit a Pécs melletti uránbányát újranyitni tervező cég készített, úgyhogy elhalasztották a szerdai közmeghallgatást.

Elhalasztották a közmeghallgatást a pécsi uránbányáról, nem elég részletes a hatásvizsgálat

Tegnap este került fel a Pécs melletti Kővágószőlős község honlapjára az a közlemény, miszerint elhalasztják a december 5-ére, szerdára tervezett közmeghallgatást az uránbánya újranyitásának engedélyezése kapcsán.

A rendszerváltás után bezárt pécsi uránbánya újranyitása nem először merül fel: már hat éve is próbálkozott ezzel egy ausztrál cég. Ez akkor nem jött össze, most a Magyar Urán Zrt. kezdte el az engedélyeztetést az ügyben.

Kővágószőlős honlapjára feltették az ügyben illetékes Pécsi Járási Hivatal teljes döntését erről: eszerint

„a tényállás további tisztázása szükséges”, ezért most még nincs értelme közmeghallgatást tartani, azt bizonytalan későbbi időpontra halasztják.

Az Azonnali járási hivatali forrásból megtudta: azért kellett elhalasztani a közmeghallgatást, mert a benyújtott hatásvizsgálat annyira hiányos volt, hogy erről egyelőre nincs értelme az érintett lakossággal konzultálni. 

VOLT EGYSZER EGY PÉCSI URÁNBÁNYA.

Az ügy előzménye, hogy már 2017 októberében benyújtották ugyanezt a hatásvizsgálatot, amely szintén hiányos volt, de akkor azért nem foglalkozott a hiányosságokkal a járási hivatal, mert kapásból úgyis elutasította az engedély iránti kérelmet arra hivatkozva, hogy

a légaknák természetvédelmi területen lennének.

Csakhogy ezt az elutasító döntést másodfokon felülbírálta a bíróság, így újra kellett kezdeni az egész eljárást. Most, másodszorra a járási hivatal így már igenis belekötött a hatásvizsgálat hiányosságaiba. Amint azt hivatali forrásból megtudtuk:

a levegő tisztaságára, zaj- és rezgésvédelemre, hulladékkezelésre és természetvédelmi szempontokra tekintettel sem elég részletes a hatásvizsgálat, ezért hiánypótlást írtak ki.

A hiánypótlási határidő a törvény szerint harminc nap, de ilyen számos területen aligha tudják majd ennyi időn belül kellő részletességgel orvosolni a problémát, ez pedig azt valószínűsíti, hogy egy második hiánypótlást is ki kell írni majd.

Ha a második hiánypótlás is eredménytelen, úgy nincs más törvényi lehetőség, el kell utasítani az engedély iránti kérelmet. Ebben az esetben úgy tűnik, elég nehéz lenne másodfokon mégis találni egy okot, amiért engedélyezzék az uránbányát, de itt egyelőre nem tartunk. 

FOTÓK: Pécsi uránbánya fotók / Facebook

Szerinted lesz végül uránbánya Pécsen?

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek