Valószínűleg nem lesz Pécsett uránbánya

2018.05.06. 09:58

A Környezetvédelmi Hatóság nem adta meg az engedélyt a bányanyitáshoz.

Valószínűleg nem lesz Pécsett uránbánya

Nem kapta meg a pécsi uránbánya nyitásához szükséges környezetvédelmi engedélyt a Magyar Urán Zrt. – tudta meg a Szabad Pécs Kővári Jánostól, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnökétól. A kormány által kiemelt jelentőségű céggé nyilvánított vállalalt ugyanakkor elvben még megtámadhatja ezt a döntést a bíróságon, de Kővári szerint nincs sok esélye a cégnek. 

Az ÖPE pécsi városházi képviselője szerint

a környezetvédelmi engedély elutasításakor ugyanis egyértelműen kimondták, hogy tájvédelmi körzetben nem lehetséges a bányanyitás.

Kővári hozzátette: nem állítja, hogy miattuk utasították el az engedély kiadását, de az erről szóló döntésben azokat az érveket sorolták fel, amelyeket ők is megfogalmaztak a beadványukban.

Az ÖPE még a választás előtt fordult az uránbánya miatt a Környezetvédelmi Hatósághoz, beadványukban azt indokolták jogi észrevételekkel, hogy szerintük miért nem kaphat a cég környezetvédelmi engedélyt a bányanyitáshoz, és az miért veszélyeztetné súlyosan Pécs és környéke ivóvízellátását.

A Magyar Urán Zrt. 2021-ben nyitotta volna újra a pécsi uránbányát, melyet 40 évig működtetett volna. Ehhez kérte a közelmúltban a szükséges engedélyek kiadását.

NYITÓKÉP: Pxhere.com

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek