Mégse nyitják újra a pécsi uránbányát?

Szerző: Bakó Bea
2019.08.02. 14:34

Ha nem tudja kiperelni a pécsi uránbányát újranyitni akaró cég, hogy időt húzhasson, szinte biztos, hogy nem fog környezetvédelmi engedélyt kapni a bányanyitásra.

Mégse nyitják újra a pécsi uránbányát?

Már az Azonnalin is írtunk arról, hogy ismét felvetődött a pécsi uránbánya újranyitása. A Magyar Urán Resources Kft. 2017 októberében adott be kérelmet környezetvédelmi engedély iránt a bányanyitáshoz, de az ehhez szükséges hatásvizsgálatokat annyira hiányosan végezte el, hogy az eljáró hatóság hiánypótlást írt ki, ezért tavaly decemberben az uránbányáról szóló közmeghallgatást is elhalasztották.

Már akkor arról írtunk: a levegő tisztaságára, zaj- és rezgésvédelemre, hulladékkezelésre és természetvédelmi szempontokra tekintettel sem volt elég részletes a cég által beadott hatásvizsgálat, és mivel a hiánypótlásra szigorú határidők vonatkoznak, jóformán lehetetlen lenne időben pótolni az összes hiányosságot.

Ezt úgy tűnik, a cég is belátta, mivel már tavaly novemberben az eljárás szüneteltetését kérte, kifejezetten arra hivatkozva, hogy túl összetett hiánypótlást kérnek, és ennek teljesítéséhez több idő kell. Azonban a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatala ezt a kérelmet elutasította idén áprilisban, ugyanis az ilyen eljárások csak akkor szüneteltethetők, ha azt az összes fél kéri. Az engedélyeztetési eljárásban pedig félként szerepel számos helyi és környezetvédő egyesület is, például az Energiaklub, amely pénteken közleményben számolt be róla, hogy

a Pest Megyei Kormányhivatal most másodfokon is megerősítette: nincs helye a szünetelésnek, ha a többi érintett nem járul hozzá. Tehát az uránbányász cégnek a szoros határidőkön belül kell benyújtania a komplex hiánypótlást,

más kérdés, hogy már ezzel a szünetelési mizériával is sikerült némi időt nyerni. A tét nagy, mivel ha a második hiánypótlás is eredménytelen, úgy nincs más törvényi lehetőség, el kell utasítani az engedély iránti kérelmet.

Az uránbányász cég egyetlen esélye tehát, ha valahogy mégis tovább húzza az időt, kibulizza a szünetelést: ezt még bírósági úton próbálhatja meg, ugyanis a Pest Megyei Kormányhivatal végzése a bíróság előtt megtámadható.

FOTÓ: Pécsi uránbánya fotók / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek