+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. december 2. vasárnap, 10:00
Andrés Manuel López Obrador személyében hetven év után először lesz baloldali elnöke Mexikónak: az államfő ostorozta a neoliberalizmust, és az ország újjászületését ígérte.

Hetven éve először baloldali elnöke lett Mexikónak: Andrés Manuel López Obrador szombaton tette le az esküt az ország parlamentjében, akinek a beiktatásán tiszteletét tette Nicolás Maduro venezuelai elnök, Mike Pence amerikai elnökhelyettes, valamint Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya is. A közbeszédben kezdőbetűinek összetételével csak Amlo-nak becézett elnök 56 százalékos népszerűségi mutatók mellett kezdheti meg országlását.

 

Nem lesz neoliberális

 

A Reuters tudósítása alapján volt mexikóvárosi polgármester Obrador a Kongresszus alsóházában kihangsúlyozta:

 

leszámolna a „kapzsi” elittel a korrupcióval, erőszakkal és mélyszegénységgel átitatott országban. Egyúttal Mexikó „radikális újjászületését ígérte” a „neoliberális kormányok katasztrofális öröksége” után.

 

A 65 éves politikus arról is ebszélt: a kormány a korábbiakkal ellentétben „nem lesz a pusztítás elősegítője”.

 

López Obrador később támogatói előtt Mexikóváros központjában szólalt meg, és megígérte, előtérbe helyezi Mexikó bennszülött lakosságát az egyenlőtlenségek felszámolásáért folytatott harcban. Az újdonsült államfő hozzátette: Donald Trumppal és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel migrációs megállapodást kötne, ettől azt reméli, megfékezhető lesz az Egyesült Államok felé történő, jelentős elvándorlás.

 

Már a beiktatására is egy egyszerű Volkswagennel jött

 

A baloldali elnök megválasztása miatt eleinte a piacok megijedtek, ám López Obrador biztosította a befektetőket: tiszteletben fogja tartani a központi bank függetlenségét, és a beruházások is biztonságban lesznek az országban. Megígérte: nem fog sor kerülni adóemelésre, és az államadósság sem fog tovább emelkedni. Ellenben a kormányon belüli korrupció ellen zéró toleranciát hirdetett, és a szegények számára magasabb béreket szolgáltatna.

 

A kivándorlás mellett López Obradornak az országot sújtó erőszakhullámmal is meg kell küzdenie: tavaly rekordszámú, több mint 25 000 gyilkosságot rögzítettek a hatóságok.

 

„Amlo” az alsóházban elmondott beszédére egy egyszerű, fehér Volkswagennel, és kevés biztonsági emberrel érkezett, ezzel is ellentétben állva elődeivel. Első lépéseinek egyikeként feloszlatta a több ezer embert kitevő elnöki testőrséget, melyet a mexikóiak a politikai elit eltávolodásának szimbólumaként láttak. Az új elnök a hivatalos elnöki gépet is elárverezi.

 

López Obrador még július 1-jén aratott földcsuszamlásszerű győzelmet Mexikóban a szavazatok 53,2 százalékát megszerezve. Az előző két elnökválasztáson már szintén elinduló elnök 2012-höz képest csaknem megkétszerezte szavazatainak számát.

 

(Borítókép: Andrés Manuel López Obrador / Facebook)

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

Eddig 2190 regisztrált gyógyult fertőzött van Magyarországon, és továbbra is csökkken az ismert aktív fertőzöttek száma.

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás