Mexikó baloldali elnöke leszámolna a „kapzsi” elittel

2018.12.02. 10:00

Andrés Manuel López Obrador személyében hetven év után először lesz baloldali elnöke Mexikónak: az államfő ostorozta a neoliberalizmust, és az ország újjászületését ígérte.

Mexikó baloldali elnöke leszámolna a „kapzsi” elittel

Hetven éve először baloldali elnöke lett Mexikónak: Andrés Manuel López Obrador szombaton tette le az esküt az ország parlamentjében, akinek a beiktatásán tiszteletét tette Nicolás Maduro venezuelai elnök, Mike Pence amerikai elnökhelyettes, valamint Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya is. A közbeszédben kezdőbetűinek összetételével csak Amlo-nak becézett elnök 56 százalékos népszerűségi mutatók mellett kezdheti meg országlását.

Nem lesz neoliberális

A Reuters tudósítása alapján volt mexikóvárosi polgármester Obrador a Kongresszus alsóházában kihangsúlyozta:

leszámolna a „kapzsi” elittel a korrupcióval, erőszakkal és mélyszegénységgel átitatott országban. Egyúttal Mexikó „radikális újjászületését ígérte” a „neoliberális kormányok katasztrofális öröksége” után.

A 65 éves politikus arról is ebszélt: a kormány a korábbiakkal ellentétben „nem lesz a pusztítás elősegítője”.

López Obrador később támogatói előtt Mexikóváros központjában szólalt meg, és megígérte, előtérbe helyezi Mexikó bennszülött lakosságát az egyenlőtlenségek felszámolásáért folytatott harcban. Az újdonsült államfő hozzátette: Donald Trumppal és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel migrációs megállapodást kötne, ettől azt reméli, megfékezhető lesz az Egyesült Államok felé történő, jelentős elvándorlás.

Már a beiktatására is egy egyszerű Volkswagennel jött

A baloldali elnök megválasztása miatt eleinte a piacok megijedtek, ám López Obrador biztosította a befektetőket: tiszteletben fogja tartani a központi bank függetlenségét, és a beruházások is biztonságban lesznek az országban. Megígérte: nem fog sor kerülni adóemelésre, és az államadósság sem fog tovább emelkedni. Ellenben a kormányon belüli korrupció ellen zéró toleranciát hirdetett, és a szegények számára magasabb béreket szolgáltatna.

A kivándorlás mellett López Obradornak az országot sújtó erőszakhullámmal is meg kell küzdenie: tavaly rekordszámú, több mint 25 000 gyilkosságot rögzítettek a hatóságok.

„Amlo” az alsóházban elmondott beszédére egy egyszerű, fehér Volkswagennel, és kevés biztonsági emberrel érkezett, ezzel is ellentétben állva elődeivel. Első lépéseinek egyikeként feloszlatta a több ezer embert kitevő elnöki testőrséget, melyet a mexikóiak a politikai elit eltávolodásának szimbólumaként láttak. Az új elnök a hivatalos elnöki gépet is elárverezi.

López Obrador még július 1-jén aratott földcsuszamlásszerű győzelmet Mexikóban a szavazatok 53,2 százalékát megszerezve. Az előző két elnökválasztáson már szintén elinduló elnök 2012-höz képest csaknem megkétszerezte szavazatainak számát.

(Borítókép: Andrés Manuel López Obrador / Facebook)

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek