+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. december 2. vasárnap, 10:00
Andrés Manuel López Obrador személyében hetven év után először lesz baloldali elnöke Mexikónak: az államfő ostorozta a neoliberalizmust, és az ország újjászületését ígérte.

Hetven éve először baloldali elnöke lett Mexikónak: Andrés Manuel López Obrador szombaton tette le az esküt az ország parlamentjében, akinek a beiktatásán tiszteletét tette Nicolás Maduro venezuelai elnök, Mike Pence amerikai elnökhelyettes, valamint Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya is. A közbeszédben kezdőbetűinek összetételével csak Amlo-nak becézett elnök 56 százalékos népszerűségi mutatók mellett kezdheti meg országlását.

 

Nem lesz neoliberális

 

A Reuters tudósítása alapján volt mexikóvárosi polgármester Obrador a Kongresszus alsóházában kihangsúlyozta:

 

leszámolna a „kapzsi” elittel a korrupcióval, erőszakkal és mélyszegénységgel átitatott országban. Egyúttal Mexikó „radikális újjászületését ígérte” a „neoliberális kormányok katasztrofális öröksége” után.

 

A 65 éves politikus arról is ebszélt: a kormány a korábbiakkal ellentétben „nem lesz a pusztítás elősegítője”.

 

López Obrador később támogatói előtt Mexikóváros központjában szólalt meg, és megígérte, előtérbe helyezi Mexikó bennszülött lakosságát az egyenlőtlenségek felszámolásáért folytatott harcban. Az újdonsült államfő hozzátette: Donald Trumppal és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel migrációs megállapodást kötne, ettől azt reméli, megfékezhető lesz az Egyesült Államok felé történő, jelentős elvándorlás.

 

Már a beiktatására is egy egyszerű Volkswagennel jött

 

A baloldali elnök megválasztása miatt eleinte a piacok megijedtek, ám López Obrador biztosította a befektetőket: tiszteletben fogja tartani a központi bank függetlenségét, és a beruházások is biztonságban lesznek az országban. Megígérte: nem fog sor kerülni adóemelésre, és az államadósság sem fog tovább emelkedni. Ellenben a kormányon belüli korrupció ellen zéró toleranciát hirdetett, és a szegények számára magasabb béreket szolgáltatna.

 

A kivándorlás mellett López Obradornak az országot sújtó erőszakhullámmal is meg kell küzdenie: tavaly rekordszámú, több mint 25 000 gyilkosságot rögzítettek a hatóságok.

 

„Amlo” az alsóházban elmondott beszédére egy egyszerű, fehér Volkswagennel, és kevés biztonsági emberrel érkezett, ezzel is ellentétben állva elődeivel. Első lépéseinek egyikeként feloszlatta a több ezer embert kitevő elnöki testőrséget, melyet a mexikóiak a politikai elit eltávolodásának szimbólumaként láttak. Az új elnök a hivatalos elnöki gépet is elárverezi.

 

López Obrador még július 1-jén aratott földcsuszamlásszerű győzelmet Mexikóban a szavazatok 53,2 százalékát megszerezve. Az előző két elnökválasztáson már szintén elinduló elnök 2012-höz képest csaknem megkétszerezte szavazatainak számát.

 

(Borítókép: Andrés Manuel López Obrador / Facebook)

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás