+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. december 2. vasárnap, 10:00
Andrés Manuel López Obrador személyében hetven év után először lesz baloldali elnöke Mexikónak: az államfő ostorozta a neoliberalizmust, és az ország újjászületését ígérte.

Hetven éve először baloldali elnöke lett Mexikónak: Andrés Manuel López Obrador szombaton tette le az esküt az ország parlamentjében, akinek a beiktatásán tiszteletét tette Nicolás Maduro venezuelai elnök, Mike Pence amerikai elnökhelyettes, valamint Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya is. A közbeszédben kezdőbetűinek összetételével csak Amlo-nak becézett elnök 56 százalékos népszerűségi mutatók mellett kezdheti meg országlását.

 

Nem lesz neoliberális

 

A Reuters tudósítása alapján volt mexikóvárosi polgármester Obrador a Kongresszus alsóházában kihangsúlyozta:

 

leszámolna a „kapzsi” elittel a korrupcióval, erőszakkal és mélyszegénységgel átitatott országban. Egyúttal Mexikó „radikális újjászületését ígérte” a „neoliberális kormányok katasztrofális öröksége” után.

 

A 65 éves politikus arról is ebszélt: a kormány a korábbiakkal ellentétben „nem lesz a pusztítás elősegítője”.

 

López Obrador később támogatói előtt Mexikóváros központjában szólalt meg, és megígérte, előtérbe helyezi Mexikó bennszülött lakosságát az egyenlőtlenségek felszámolásáért folytatott harcban. Az újdonsült államfő hozzátette: Donald Trumppal és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel migrációs megállapodást kötne, ettől azt reméli, megfékezhető lesz az Egyesült Államok felé történő, jelentős elvándorlás.

 

Már a beiktatására is egy egyszerű Volkswagennel jött

 

A baloldali elnök megválasztása miatt eleinte a piacok megijedtek, ám López Obrador biztosította a befektetőket: tiszteletben fogja tartani a központi bank függetlenségét, és a beruházások is biztonságban lesznek az országban. Megígérte: nem fog sor kerülni adóemelésre, és az államadósság sem fog tovább emelkedni. Ellenben a kormányon belüli korrupció ellen zéró toleranciát hirdetett, és a szegények számára magasabb béreket szolgáltatna.

 

A kivándorlás mellett López Obradornak az országot sújtó erőszakhullámmal is meg kell küzdenie: tavaly rekordszámú, több mint 25 000 gyilkosságot rögzítettek a hatóságok.

 

„Amlo” az alsóházban elmondott beszédére egy egyszerű, fehér Volkswagennel, és kevés biztonsági emberrel érkezett, ezzel is ellentétben állva elődeivel. Első lépéseinek egyikeként feloszlatta a több ezer embert kitevő elnöki testőrséget, melyet a mexikóiak a politikai elit eltávolodásának szimbólumaként láttak. Az új elnök a hivatalos elnöki gépet is elárverezi.

 

López Obrador még július 1-jén aratott földcsuszamlásszerű győzelmet Mexikóban a szavazatok 53,2 százalékát megszerezve. Az előző két elnökválasztáson már szintén elinduló elnök 2012-höz képest csaknem megkétszerezte szavazatainak számát.

 

(Borítókép: Andrés Manuel López Obrador / Facebook)

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás