+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. november 8. vasárnap, 10:11
López Obrador állítólag nem akarja felbosszantani Trumpot. Egyelőre egyébként a magyar kormány sem gratulált a megválasztott amerikai elnöknek.

Európai idő szerint szombaton kora este biztossá vált, hogy a Demokrata Párt jelöltje, Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást. Azóta a világ vezetői sorra gratulálnak a megválasztott elnöknek és alelnökjelöltjének, Kamala Harrisnek. Így tett mások mellett Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Mun Dzsa-in dél-koreai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök és egy sor vezető német politikus, köztük Markus Söder CSU-elnök, aki könnyen lehet, hogy Angela Merkelt követi majd a német kancellári poszton.

 

A magyar kormány gratulációjáról egyelőre nincs hír: vasárnap reggel Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter Facebook-oldalán sem találni bejegyzést az amerikai elnökválasztásról,

 

illetve a kormány hivatalos honlapja sem reagált még semmit. Igaz, szombat este az állami média sem tudott mit kezdeni a hírrel, ezért egy darabig inkább nem számolt be róla.

 

A Magyar Hang forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a szerkesztők utasításba kapták, hogy semmiképp se hirdessenek győztest.

 

Donald Trump közben számos helyen jogi úton támadja meg a választási eredményeket. Szakértők szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy tömeges csalás történt volna a voksoláson.

 

Mindenesetre van, aki igyekszik még megfelelni Trumpnak: a mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador kijelentette: addig nem gratulál Bidennek, amíg minden jogi procedúra a végéhez ér.

 

„Az amerikai választással kapcsolatban várunk, amíg a jogi problémák meg nem oldódnak. Még nem gratulálhatok egyik jelöltnek sem. Várni akarok, amíg a választási eljárás le nem zárul” – idézi a Reuters Obradort.

 

A mexikói elnök elmondása szerint azért is óvatos, mert szerinte a 2006-os és 2012-es mexikói választást is elcsalták, amikor ő indult. Mexikói források ugyanakkor állítják, Obrador azért vár ki, mert semmiképp nem akarja összerúgni a port Trumppal, amíg ő januárig a Fehér Házban van.

 

FRISSÍTÉS: A hír megjelenése óta Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor is gratulált Joe Bidennek a választási győzelméhez.

 

NYITÓKÉP: Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök FOTÓ: Eneas de Troya / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás