A mexikói elnök nem gratulál Bidennek, amíg nem bizonyosodik be, hogy tényleg nem csalt

Szerző: Galavits Patrik
2020.11.08. 10:11

López Obrador állítólag nem akarja felbosszantani Trumpot. Egyelőre egyébként a magyar kormány sem gratulált a megválasztott amerikai elnöknek.

A mexikói elnök nem gratulál Bidennek, amíg nem bizonyosodik be, hogy tényleg nem csalt

Európai idő szerint szombaton kora este biztossá vált, hogy a Demokrata Párt jelöltje, Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást. Azóta a világ vezetői sorra gratulálnak a megválasztott elnöknek és alelnökjelöltjének, Kamala Harrisnek. Így tett mások mellett Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Mun Dzsa-in dél-koreai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök és egy sor vezető német politikus, köztük Markus Söder CSU-elnök, aki könnyen lehet, hogy Angela Merkelt követi majd a német kancellári poszton.

A magyar kormány gratulációjáról egyelőre nincs hír: vasárnap reggel Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter Facebook-oldalán sem találni bejegyzést az amerikai elnökválasztásról,

illetve a kormány hivatalos honlapja sem reagált még semmit. Igaz, szombat este az állami média sem tudott mit kezdeni a hírrel, ezért egy darabig inkább nem számolt be róla.

A Magyar Hang forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a szerkesztők utasításba kapták, hogy semmiképp se hirdessenek győztest.

Donald Trump közben számos helyen jogi úton támadja meg a választási eredményeket. Szakértők szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy tömeges csalás történt volna a voksoláson.

Mindenesetre van, aki igyekszik még megfelelni Trumpnak: a mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador kijelentette: addig nem gratulál Bidennek, amíg minden jogi procedúra a végéhez ér.

„Az amerikai választással kapcsolatban várunk, amíg a jogi problémák meg nem oldódnak. Még nem gratulálhatok egyik jelöltnek sem. Várni akarok, amíg a választási eljárás le nem zárul” – idézi a Reuters Obradort.

A mexikói elnök elmondása szerint azért is óvatos, mert szerinte a 2006-os és 2012-es mexikói választást is elcsalták, amikor ő indult. Mexikói források ugyanakkor állítják, Obrador azért vár ki, mert semmiképp nem akarja összerúgni a port Trumppal, amíg ő januárig a Fehér Házban van.

FRISSÍTÉS: A hír megjelenése óta Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor is gratulált Joe Bidennek a választási győzelméhez.

NYITÓKÉP: Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök FOTÓ: Eneas de Troya / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek