+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. november 8. vasárnap, 10:11
López Obrador állítólag nem akarja felbosszantani Trumpot. Egyelőre egyébként a magyar kormány sem gratulált a megválasztott amerikai elnöknek.

Európai idő szerint szombaton kora este biztossá vált, hogy a Demokrata Párt jelöltje, Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást. Azóta a világ vezetői sorra gratulálnak a megválasztott elnöknek és alelnökjelöltjének, Kamala Harrisnek. Így tett mások mellett Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Mun Dzsa-in dél-koreai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök és egy sor vezető német politikus, köztük Markus Söder CSU-elnök, aki könnyen lehet, hogy Angela Merkelt követi majd a német kancellári poszton.

 

A magyar kormány gratulációjáról egyelőre nincs hír: vasárnap reggel Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter Facebook-oldalán sem találni bejegyzést az amerikai elnökválasztásról,

 

illetve a kormány hivatalos honlapja sem reagált még semmit. Igaz, szombat este az állami média sem tudott mit kezdeni a hírrel, ezért egy darabig inkább nem számolt be róla.

 

A Magyar Hang forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a szerkesztők utasításba kapták, hogy semmiképp se hirdessenek győztest.

 

Donald Trump közben számos helyen jogi úton támadja meg a választási eredményeket. Szakértők szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy tömeges csalás történt volna a voksoláson.

 

Mindenesetre van, aki igyekszik még megfelelni Trumpnak: a mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador kijelentette: addig nem gratulál Bidennek, amíg minden jogi procedúra a végéhez ér.

 

„Az amerikai választással kapcsolatban várunk, amíg a jogi problémák meg nem oldódnak. Még nem gratulálhatok egyik jelöltnek sem. Várni akarok, amíg a választási eljárás le nem zárul” – idézi a Reuters Obradort.

 

A mexikói elnök elmondása szerint azért is óvatos, mert szerinte a 2006-os és 2012-es mexikói választást is elcsalták, amikor ő indult. Mexikói források ugyanakkor állítják, Obrador azért vár ki, mert semmiképp nem akarja összerúgni a port Trumppal, amíg ő januárig a Fehér Házban van.

 

FRISSÍTÉS: A hír megjelenése óta Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor is gratulált Joe Bidennek a választási győzelméhez.

 

NYITÓKÉP: Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök FOTÓ: Eneas de Troya / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Radikális programmal vág neki a szélsőjobboldali párt az ősznek: kilépni az EU-ból, betiltani a környezetvédő tilalmakat, fizikai akadályokat a határokra.

A külsőségekre sem ügyelve esett egymásnak a jelenlegi román jobbközép kormánykoalíció két legerősebb pártja. Az ürügy egy hétvégi Covid-kórház körüli botrány volt.

A szétszakadt szlovák szélsőjobb parlamenten kívül maradna.

Bojko Boriszov elmondása szerint 2022-ben és 2023-ban az EU már majdnem hétezer forintos áron fogja beszerezni a német-amerikai oltóanyagot.

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás