Verhofstadt a román liberálisoknak: Ne kövessétek az illiberális utat!

Szerző: Pintér Bence
2018.11.22. 09:15

Az európai liberális ALDE frakcióvezetője ledorongolta a kisebbik román kormánypárt, a szintén liberális, szintén ALDE nevű formáció vezetőjét, miután az kirohant az EU ellen.

Verhofstadt a román liberálisoknak: Ne kövessétek az illiberális utat!

„Meglepett panaszod azzal kapcsolatban, hogy a Parlament határozata szerinted konzultációk nélkül, elfogult információk alapján készült” – írta Guy Verhofstadt, az európai liberális ALDE EP-frakcióvezetője a szintén ALDE névre hallgató romániai liberális kormánypárt vezetőjének, Călin Popescu-Tăriceanunak.

Popescu-Tăriceanu azt követően rohant ki az Európai Parlament ellen, hogy az határozatot fogadott el a romániai jogállamisággal kapcsolatban, amit egyébként a Fidesz EP-képviselőinek többsége nem szavazott meg.

A politikai ejnyebejnyének számító állásfoglalás sok mindenre kiterjedt, például elítéli az augusztus 10-i bukaresti tüntetők elleni túlzott csendőri fellépést, valamit az igazságügyi törvények módosítását is.

Verhofstadt a levélben felsorolta, hogy hányszor konzultáltak a kérdésről, majd a következő figyelmeztetést tette:

„Ne kövessétek az illiberális utat! És ne tegyétek azt a mi nevünkben, és főleg ne a mi nevünkkel!”

Az ALDE a román kormánykoalíció kisebbik pártja 2016 óta, 2015-ös megalakulása óta pedig az európai ALDE pártcsalád tagja. Megalakulásukkor nem gondolkodtak sokat a névről: lényegében egy az egyben átvették az európai ALDE-pártcsalád nevét.

A román kormány egyébként az Európai Bizottságot tervezi beperelni az országról kiállított rendkívül kritikus jelentés miatt.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek