Verhofstadt kizárná az ALDE-ból a román liberális pártot, amit szintén ALDE-nak hívnak

Szerző: Pintér Bence
2019.04.04. 12:20

Verhofstadtnak elege lett: a független igazságszolgáltatás aláásása nem folyhat az ő nevükben és az ő nevük használatával!

Verhofstadt kizárná az ALDE-ból a román liberális pártot, amit szintén ALDE-nak hívnak

Az európai liberális ALDE pártcsalád EP-frakcióvezetője, Guy Verhofstadt egy, a román Europa FM rádió által ismertetett levélben azt írta: 

kizárná a pártcsaládból a szintén ALDE néven futó, Călin Popescu Tăriceanu vezette román Liberálisok és Demokraták Szövetségét,

ami a kisebbik kormánypárt Bukarestben – számolt be a Transindex is.

Az indok az, hogy a román ALDE az európai pártcsalád többszöri figyelmeztetésére, illetve többszöri ígéreteik ellenére sem akadályozta meg a romániai igazságügyi reformot, ami Verhofstadt szerint veszélyezteti a román igazságszolgáltatás függetlenségét. És úgy általában, Verhofstadt szerint a román ALDE nem tartja tiszteletben a pártcsalád alapértékeit.

„Ezen értékek módszeres aláásása nem folyhat a mi nevünkben, és főleg nem a mi nevünk használatával”

– írta Verhofstadt arra utalva, hogy a román párt tulajdonképpen elcsórta az európai pártcsalád nevét. Verhofstadt egyébként már ugyanilyen módon figyelmeztette a pártot egyszer novemberben is.

A Hotnews.ro pedig arról írt, amit aztán az Azonnalinak is megerősített Verhofstadt titkársága:

az EP-választás után, az ALDE június 28-i kongresszusán szavazhatnak a román liberálisok kizárásáról.

A parlament liberális frakciójában jelenleg három román képviselő ül, ebből ketten, Renate Weber és Norica Nicolai tartoznak hivatalosan a román ALDE-hoz.

Nicolai az Europa FM-nek azt nyilatkozta, hogy Verhofstadt kérése nem releváns,

korábban pedig egy Facebook-posztban panaszkodott arra, hogy Manfred Weber és Guy Verhofstadt kettős mércét alkalmaz Romániával szemben: miközben az igazságügy függetlenségét követelik rajtuk, ők maguk Brüsszelből próbálnak nekik diktátumokat adni, beleszólva éppen ebbe a rendszerbe csak azért, hogy a volt román korrupcióellenes ügyész, Laura Codruţa Kövesi lehessen az európai korrupcióellenes főügyész. Szerinte ez megmutatja, miért kritizálják sokan az EU-t, és miért akarnak kilépni mások, hiszen

„ez az EU nem az az EU, amibe Románia egykor belépett” – panaszolta a liberális képviselő.

A román ALDE-nak az EP legutóbbi – annyira azért nem megbízható – mandátumbecslése szerint négy képviselője lehet az Európai Parlamentben, kérdés, hogy melyik frakció fogadja be őket, ha kizárják a pártot az ALDE-ból. Hogy lesz-e ALDE frakció a jelenlegi formájában az EP-ben, az is kérdéses, mivel most úgy tűnik: Macron pártjával új frakciószövetséget alakítanának új néven.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek