Eladta a hazáját az ellenségnek Károlyi Mihály?

2018.11.17. 08:58

Bűnös-e Károlyi, mert beengedte az országba a megszálló antant erőket? Tényleg mindent megtett a vörös gróf, hogy Magyarország kikecmeregjen szorult helyzetéből? A Károlyi-kormány előtt álló lehetetlen küldetést elemzik a megújult Fej vagy írás történészei.

Nem elég, hogy az 1918-as Magyarországot az első világháborúban térdre kényszerítették, égető problémaként tornyosult a döntéshozók előtt a földkérdés, a választójog és a hazatérő katonák ügye is. Ekkor robbant ki az őszirózsás forradalom, és került hatalomra Károlyi Mihály, aki miniszterelnökként beengedte az országba a megszálló antant seregeket.

Nevezhetjük Károlyit az antant talpnyalójának, aki eladta a hazáját az ellenségnek?

Tényleg mindent megtett az akkori politikai vezetés, hogy Magyarország kikecmeregjen szorult helyzetéből? Vagy lehetett volna jobban is csinálni? A Károlyi-kormány előtt álló lehetetlen küldetést elemzik a megújult Fej vagy írás történészei.

Ajánlott irodalom:


+ Salamon Konrád: Az őszirózsás forradalomról és az első köztársaságról - Harag és elfogultság nélkül. (2012, Éghajlat Kiadó)

+ Ormos Mária: Padovától Trianonig 1918-1920. (1983, Kossuth Kiadó)

+ Hatos Pál: Az elátkozott köztársaság. (2018, Jaffa Kiadó)

Bárány Balázs
Bárány Balázs az Azonnali állandó szerzője

Történész, történelemtanár.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek