Kire szavaznak a németek migránsai? Egészen meglepő számok

Szerző: Techet Péter
2018.10.29. 19:05

Noha Orbán Viktor szerint a baloldal azért támogatná a bevándorlást, mert ezzel akar magának választói utánpótlást biztosítani, a számok egészen mást mutatnak. A hesseni választásokon például a szélsőjobboldali AfD és a jobboldali liberális FDP szerepelt átlagon felül a bevándorlók között.

Kire szavaznak a németek migránsai? Egészen meglepő számok

A német jogi terminológiában az a német állampolgár, akinek legalább egy szülője nem német állampolgárként született, „migrációs hátterűnek“ (Migrationshintergrund) számít. Ide tartoznak tehát a bevándorlók (vendégmunkások) vagy a külföldi német kisebbségekből (főleg a volt szovjet térségből) visszatelepültek mellett az ő gyerekeik is.

Ma húszmillió embernek van ilyen migrációs háttere Németországban

– ebbe természetesen egy keletporosz menekült vagy bánáti sváb (és már Németországban született gyereke) ugyanúgy beletartozik, mint a török vagy jugó vendégmunkás (és az ő már Németországban született gyerekük).

A volt szovjet tagköztársaságból visszatelepültek vagy a keletporosz és szudétanémet kitelepítettek között – noha az ötvenes években saját pártjuk is volt – mindig hagyományosan a kereszténydemokrata CDU volt a legnépszerűbb párt, miközben a német állampolgárságot szerzett vendégmunkások a szociáldemokrata SPD biztos bázisát adták. A néppártok felmorzsolódásával ezek a kötődések is lazulnak.

Hessen: A migráns inkább szavaz jobbra és széljobbra, mint a német

A hatmilliós Hessenből majdnem kétmillió migrációs hátterű: Frankfurt agglomerációjában (Darmstadt, Offenbach am Main, Gießen) vagy az észak-hesseni Kasselben a hatvanas évektől jelentős a vendégmunkások száma. Frankfurtban, a tartomány legnagyobb városában a migrációs hátterű emberek az összlakosság több mint felét teszik már ki: több mint százkilencven etnikum él a Majna-parti metropoliszban, a legnagyobb csoportot a törökök, a horvátok és az olaszok alkotják.

Hessenben tehát különösen érdekes, kire szavaznak a migrációs hátterűek. Tényleg mind baloldaliak, ahogy azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök sejtette?

Hát nem.

A vasárnapi választási adatok szerint a migráció leginkább a szélsőjobboldali AfD-nek és a jobboldali liberális FDP-nek kedvez. Míg az AfD az „őshonos“ németek (ahogy a helyi törökök mondják vicceskedve: bionémetek) között tizenhárom, a migránsok között egy százalékkal többet, tizennégy százalékot ért el. A szintén jobboldali Szabad Demokraták (FDP) a „bionémetek“ között nyolc százalékot, a migránsok között tíz százalékot kaptak.

A CDU eredménye alapvetően mindkét csoportban azonos.

A migráció (és az integráció) vesztese a két balközép párt: az SPD és a Zöldek.

Mindkettő három százalékkal kevésbé népszerű a bevándorlók között, mint a „bionémetek“ között. Baloldalról egyedül a Linke örülhet kicsit: ők a bevándorlók között tíz százalékon, a „bionémetek“ között nyolc százalékon végeztek.

Majdnem minden második migráns a CDU/CSU mögött áll

Ha országosan nézzük az arányokat, szintén a jobboldal nyer a migráción:

a CDU/CSU majdnem kétszer annyit érne el, ha csak a migrációs hátterű emberek szavazhatnának.

A jobbközép pártkoalíció negyvenhárom százalékon áll a bevándoroltak között – míg az összlakosságon belül huszonhét százalékos csak a támogatottságuk.

Ha csak a németországi törököket nézzük, ott még mindig az SPD áll élen: de

a pár évvel ezelőtti hetven százalék helyett idén már csak a németországi törökök harminchét százaléka szavazna a szociáldemokratákra.

Egy biztos tehát: szavazókat nem a baloldal nyert a bevándorlással.

FOTÓ: Al-Arabiya

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek