Törvényjavaslattal vetnének véget Orbán magánrepülőzésének

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.04. 09:54

A hétfőn az LMP-frakciót otthagyó Szél Bernadett és Szabó Szabolcs javaslatába egy baki biztosan csúszott: még az LMP-t említik általános indoklásukban.

Törvényjavaslattal vetnének véget Orbán magánrepülőzésének

Öt éven keresztül kizáratnák a közbeszerzésekből azokat, akik például a kormány tagjainak a mindenkori nyugdíjminimum összegét meghaladó ingyenes juttatást biztosítanak – ez derül ki az immár független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs első közös törvényjavaslatából, amelyet csütörtökön nyújtottak be. Ugyan a két politikus hétfőn elhagyta az LMP frakcióját, ám javaslatuk általános indoklásában még szerepel a párt neve.

A javaslat egyik sarokpontja, hogy az országgyűlési képviselők által hivatali minőségben elfogadható juttatás mértékét

az egyhavi tiszteletdíjhoz kötött – azaz közel egymillió forintos – limitről az öregségi nyugdíjminimumra, azaz 28 500 forintra csökkentenék.

Emellett többek közt szeretnék elérni azt is, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztviselői is tegyenek az országgyűlési képviselőkkel azonos tartalmú, nyilvános vagyonnyilatkozatot.

Szél Bernadették törvényjavaslata annak apropóján született, hogy az Átlátszó kiderítette: Orbán Viktor volt, hogy a közbeszerzéseken gazdagódó barátja, Garancsi István magángépével ment a MOL-Vidi külföldi meccsére. A miniszterelnök viszont annyival intézte el a kérdést a parlamentben a héten: „harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”. Sőt, azt is kijelentette: szeretné ő látni azt az embert, aki őt le tudja kötelezni.

Ez ugyanakkor nem győzte meg az ellenzéket, a Jobbik és a Párbeszéd is feljelentést tett hivatali vesztegetés, illetve hivatali vesztegetés elfogadása címén.

FOTÓ: Szél Bernadett / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek