Mit szólnak Szél Bernadett távozásához az LMP vezetői?

Elhagyta az LMP-t a párt legismertebb arca. Hadházy Ákos szerint az LMP-ben a józan ész és az indulatok harcában nem a józan ész döntött, Ungár Péter úgy gondolja, hogy Szél Bernadett továbbra is harcostársa marad. Az Új Kezdetet erősítő, de az LMP-frakcióban ülő Hohn Krisztina pedig elmondta: pártja fog majd dönteni arról, hogy maradnak-e a frakcióban.

Mit szólnak Szél Bernadett távozásához az LMP vezetői?

Szél Bernadett, az LMP korábbi miniszterelnök-jelöltje, frakcióvezetője és társelnöke kilépett a zöldpártból és a frakcióból is. Hogy pontosan miért, nem részletezte Facebook-posztjában, arról viszont írt, hogy a döntést nehéz volt meghoznia. Szél ráadásul nem is egyedül hagyja el az LMP-t, viszi magával a parlamenti frakcióból a tavasszal Csepelen az Együtt színeiben egyéni mandátumot nyert Szabó Szabolcsot is.

„Olyan politizálást kívánunk megvalósítani, melynek középpontjában a NER elleni aktív küzdelem, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémáinak felkarolása áll” – írja a politikus. Az LMP-ből korábban távozott Hadházy Ákoshoz hasonlóan ők is független országgyűlési képviselőként folytatják politikai karrierjüket.

Az Azonnali arra volt kíváncsi, hogyan látják és értelmezik az LMP korábbi és mostani vezetői a párt legismertebb arcának távozását.

Hadházy: Az LMP-ben a józan ész és az indulatok harcában nem a józan ész döntött

„Nem egyeztettünk erről korábban, de őszintén meg tudom érteni a lépését.

Nagyon sok méltatlan támadást kapott kívülről és belülről is.

Amit az utóbbi időben hallani, az arra utal, hogy az LMP-ben a józan ész és az indulatok harcában nem a józan ész döntött” – mondta Szél Bernadett egykori társelnöktársa, Hadházy Ákos, aki korábban szintén kilépett a pártból és a frakcióból is.

Az együttműködést sem zárja ki: mint az Azonnalinak elmondta, mindig jól tudott közösen dolgozni Szél Bernadettel, úgyhogy ha mondjuk az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért folytatott aláírásgyűjtésben támogatja, annak nagyon tudna örülni.

Ungár: Detti harcostársam marad

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő, az Azonnali többségi tulajdonosa lapunkkal közölte: „Detti harcostársam volt, és marad is mindig. Az a bő fél év, ami a 18-as kampányt jelentette, azt senki sem tudja tőlünk elvenni. Mindent büszkén vállalok belőle, és nem csak azért, mert az LMP történelmének legtöbb szavazatát jelentette.” Ungár az Azonnalinak külön kitért az LMP etikai bizottságának nyári döntésére is, miszerint Szél 3 éven keresztül nem tölthet be párttisztségeket, miután a tavaszi választási kampány során választókerületi visszalépésekről tárgyalt:

„Azokról a folyamatokról, amelyek ennek a politikai közösségnek az elmúlt fél évét jelentették, és amelyek Detti kilépéséhez vezettek, nem érdemes szót fecsérelni. Sem főszereplői, sem színvonala nem érdemel többet.”

Ungár hozzátette: „Detti viszont (bár utáltuk, amikor egymást keresztnéven szólítottuk nyilvánosan) olyan teljesítményt tud maga mögött, amit szintén senki sem tud elvenni tőle. Én maradok – ennek talán sokan nem örülnek, mindegy is –, de akármi történik, Detti a harcostársam marad.” Az Azonnali kérdésére, miszerint kik nem örülnek maradásának, annyit mondott: pártbéli ellenfelei. Kérdésünkre, hogy ők pontosan kik, Ungár így felelt: „Köszönöm kérdésed, szia!”

Szabó Szabolcs LMP-frakcióból történő távozását azért még kommentálta nekünk a politikus: „Annak, hogy mi az indoklása, nem tudom értelmezni, de jó fej, jó politikus, szerettem vele együtt dolgozni.”

Szabó Szabolcs egyébként Szél szövegét szinte szó szerint átvéve így indokolt:

Hohn: Pártom döntésére várok

Az Azonnali a parlamentben csípte el Hohn Krisztinát, az LMP-frakció tagját, aki a párttal a választásra társult Gémesi György gödöllői polgármester által alapított Új Kezdet  nevű párt tagja. Hohn az Azonnalinak elmondta: sajnálja Szél Bernadett döntését, de az információ még elég friss, ezért nem tud érdemben reagálni rá. Kérdésünkre elmondta:

arról, hogy ő marad-e a frakcióban Szél kilépése után, az Új Kezdet vezetése fog majd dönteni.

Ha ő kilépne, akkor már csak éppen annyian lennének az LMP-sek, ami a frakció megtartásához elég.

Csárdi: Nem haragszunk

Csárdi Antal nem kívánta kommentálni Szél Bernadett kilépését, de annyit elárult, hogy váratlanul érte a dolog. Szerinte ez lehetőséget ad arra, hogy végre a személyes sérelmek „kezelgetése” helyett valós problémákkal foglalkozzanak. Arra, hogy ki lesz a párt arca a miniszterelnök-jelölt kilépése után, Csárdi elmondta: szerinte vannak ismert arcaik. Kérdésünkre hozzátette: nem számít több kilépésre.

Kérdés azonban egyelőre a frakció számára, hogy Szél visszaadja-e a mandátumát.

Mikor erre felvetettük, hogy Szél éppen most kezdte el kihasználni a mandátum előnyeit, például azzal, hogy ellátogatott a tranzitzónába, Csárdi azt mondta: „talán elkezdhette volna kihasználni előbb is”.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem haragszik Szélre, megérti azt, hogy hogyan jutott erre a döntésre, a helyzetértékelésével ugyanakkor nem ért egyet, tévesnek tartja.

Az információ még annyira friss volt, hogy kérdéseinkre egyelőre Vágó Gábor, illetve a sajtóosztályt vezető Wéber Ferenc sem tudott érdemben reagálni. Wéber az Azonnalinak jelezte, hogy még éppen olvassa Szél Bernadett vonatkozó Facebook-posztját.

Az LMP egyik alapítója, frakcióvezetője, a pártból szintén kilépett Schiffer András kérdéseinkre annyit válaszolt: ez az ügy nem rá tartozik.

Keresztes László Lóránt, a párt vezetője, valamint Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője pedig nem vette fel a telefont.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek