LMP: Nem fogyunk tovább

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.03. 11:35

Megint elveszített egy társelnököt az LMP, erről tartottak szerdán tisztázó sajtótájékoztatót. Ígéretük szerint ennél tovább már nem fogynak, Schiffer nem tér vissza, Szél Bernadett pedig biztosan jól használja majd a mandátumát.

LMP: Nem fogyunk tovább

Kicsit meglepte Szél Bernadett távozása Keresztes László Lórántot, az LMP – jelenleg egyedüli – társelnökét. Erről a politikus egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt az Azonnali kérdésére válaszolva. Keresztes sajnálja a politikus kilépését, hétfőn egy ülést tartottak, ahol megköszönték neki az elvégzett munkáját és sok sikert kívántak neki.

Felvetésünkre, hogy ha így fogy tovább az LMP, felmerült-e, hogy inkább átüljenek a Jobbik frakciójába, úgy reagáltak: vannak közös pontok a két pártban, például mindkettő globalizációkritkus és szembehelyezkedik az elmúlt évtizedek nemzetáruló politikájával, de igen jelentős különbségek is vannak.

„Teljes mértékben biztos vagyok benne, hogy nem fogy tovább a frakció”

– mondta, hozzátéve, hogy sokszor keltették már az LMP halálhírét, de szerinte akinek a halálhírét keltik, az sokáig él.

További kérdésünkre, hogy igaz-e, amiről Hadházy Ákos írt publicisztikájában az Azonnalin – nevezetesen, hogy úgy tudja, az LMP kilépne az európai zöldek frakciójából, Keresztes úgy felelt: Hadházy Ákos nem mond igazat. Szerinte

a párt részéről nem merült fel, hogy kilépjen a zöldek családjából 

és a frakció részéről sem merült fel ilyen szándék. Nemrég járt náluk delegáció, ha voltak is olyan kérdések, amikről tisztázó beszélgetést kellett folytatni, „azt gyakorlatilag néhány perc alatt le tudtuk rendezni”.

Szerinte ha vannak véleménybeli különbségek is – például  a migrációs krízis kapcsán –, ezek semmilyen módon nem árnyékolják be az együttműködést, tehát „természetesen” a 2019-es EP-választás után is a zöldfrakcióban képzeli el a helyét az LMP. Arról, hogy a párt a Zöldek melyik csúcsjelöltjét támogatná az EP-választáson „korai lenne beszélni”, vagyis szerinte amikor ez időszerű lesz és az LMP-nek szavaznia kell róla, akkor ezt nyilvánosságra fogják hozni. Annyit elmondott, bár végleges döntés nem született, a véleményüket nem szeretnék, ha partnereik a sajtóból tudnák meg.

A sajtótájkoztatón egyébként az LMP frakciójának mind a hat tagja – vagyis Keresztesen kívül Csárdi Antal, Schmuck Erzsébet, Ungár Péter, Demeter Márta és Hohn Krisztina – jelen voltak, így válaszoltak a párttal kapcsolatban az elmúlt időszakban felmerült alábbi kérdésekre:

Mandátumtolvaj-e Szél Bernadett?

Keresztes szerint nem, és biztos benne, hogy hasznosan fogja használni a mandátumát Szél.

Mi lesz az LMP frakciójában ülő, de új kezdetes Hohn Krisztinával?

Keresztes szerint nagyon jó vele az együttműködés, és az a jelzés érkezett az LMP-hez, hogy az Új Kezdet elnöksége nincs olyan helyzetben, hogy az esetleges kilépéséről sürgős döntést kelljen hoznia. Hohn Krisztina maga azt mondta, mindenképpen tárgyalni fogja az Új Kezdet a kérdést, és a párt által hozott döntést ő tiszteletben fogja tartani és jól is érzi magát itt. „Úgy gondolom, jól együtt tudunk dolgozni, soha semmiben nem akadályoztak engem”.

Visszatér-e Schiffer András?

Nem tér vissza, ezt ő maga is világossá tette, először az Azonnalin.

Elfogadható-e, hogy Sallai Róbert Benedek egy kiszivárgott hangfelvétel szerint azt mondta, „aki rendszeresen szivárogtat, az az anyukáját ejtse teherbe apukája ravatalán”?

Keresztes leszögezte, ettől a stílustól a lehető leghatározottabban elhatárolódik, ez Sallait minősíti, és nincs helye a politikában. Egyébként ha Keresztesen múlik, lesz következménye annak, hogy Sallai ilyet mondott, de ennek konkrét részleteiről nem szeretett volna a sajtó előtt beszámolni.

Rendszeresen egyeztet-e Schmuck Erzsébet Schmidt Máriával?

Schmuck Erzsébet válasza szerint mindössze egyszer beszélt telefonon, nincs rendszeres egyeztetés.

Ungár Péter – az Azonnali többségi tulajdonosa és egyben Schmidt Mária fia – elmondta: ő viszont rendszeresen beszél Schmidt Máriával, „általában magánéleti kérdésekről beszélünk, néha politikairól is, ezek változó hangnemben zajlanak”. 

Jó adag iróniával azt is megjegyezte: Szél Bernadett távozásához „kivételesen” nincs Schmidt Máriának köze.

Demeter Márta akar-e társelnök lenni?

Demeter szerint neki az az ambíciója, hogy jól dolgozzon az LMP-ben, nincs helye találgatásnak. 

NYITÓKÉP: Keresztes László Lóránt / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek