Rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze péntekre

Szerző: Katona Mariann
2018.08.14. 10:04

Ha valakinek már nagyon hiányozna a parlament, nem kell sokáig várnia. Péntekre összehívták a rendkívüli ülést, bár azt nem tudni, a kormánypártok elmennek-e.

Rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze péntekre

Hiába a nyár és az augusztusi hőség, az ellenzék rendkívüli parlamenti ülésen vitatna meg több kérdést is. Mivel ehhez összegyűjtötték a szükséges számú aláírást is a képviselőktől, a házvezetés nem tehetett mást, mint összehívta a parlamentet, mégpedig péntekre.

Az egyik ok, amiért az ellenzék pártok parlamenti ülést akartak, az ápolási díj emelésének kérdése.

A Jobbik és az LMP közösen nyújtott be egy határozati javaslatot, amelynek elfogadásával a kormánynak intézkednie kellene egyrészt arról, hogy már idén októbertől a beteg családtagjaikat otthon gondozóknak járó havi összeg 65 ezer forintra emelkedjen.

A másik, az ellenzék által sokat hangoztatott téma a devizahitel-károsultak kilakoltatásának megakadályozása. Azt szeretnék, ha felfüggesztenék a végrehajtásokat és kilakoltatásokat azoknál, akik 2004. május 1. és 2010. december 31. között kötöttek deviza alapú hitel- vagy kölcsönszerződést, egészen addig, míg nem sikerül rendezni a helyzetet. Ugyancsak az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került devizaadósok helyzetet rendezné az MSZP is, mégpedig az adóskamara javaslatai alapján, ám az ő javaslatuk most nem szerepel a napirenden.

A devizahitelesek kapcsán a kormány rendre azzal érvel, hogy már megmentette a bajbajutottakat, az ápolási díj emeléséről viszont már megkezdték a tárgyalásokat. Az azonban erősen kérdéses az elmúlt évek gyakorlatát tekintve, hogy vajon ellenzéki javaslatra lépnek-e bármit.

Az utóbbi időszakban, ha az ellenzék kezdeményezett rendkívüli ülést, a fideszes és KDNP-s képviselők egyszerűen nem mentek el.

Ez pedig azzal járt, hogy a napirend előtti felszólalások elhangzottak, de mivel a kormánypárti politikusok nélkül az Országgyűlés nem határozatképes, még a napirendet sem tudták elfogadni. Vagyis, nagyjából egy óra alatt az ülés véget is ért. Azt egyelőre még nem tudni, hogy ezúttal a Fidesz és a KDNP hogyan dönt.

FOTÓ: Országgyűlés / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek