Kezd magára találni a román ellenzék: lesz-e Orban Románia élén?

Szerző: Bukovics Martin
2018.03.10. 10:46

Jó 16 százalékpontos csökkenés szűk másfél év alatt: a választóknál megbosszulta magát, hogy a Romániát vezető, névben szociáldemokrata, inkább ortodox-nacionalista PSD egy év alatt kétszer is miniszterelnököt váltott.

Kezd magára találni a román ellenzék: lesz-e Orban Románia élén?

Micsoda időzítés! Hétfőn jogerősen felmentették a korrupciós vádak alól a román ellenzék de facto vezérét, Ludovic Orbant. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét azzal vádolta a román korrupcióellenes ügyészség, hogy befolyásának felhasználásával próbált illetéktelen haszonra szert tenni, amikor pénzt kért egy üzletembertől a 2016-os helyhatósági választási kampányra. A pénzt tévés népszerűsítő műsorokra költötte volna. Egy öttagú bírói testület végül a héten felmentette a politikust a vádak alól.

Pár napra rá kijött egy közvélemény-kutatás, a romániai pártok választáskori és jelenlegi támogatottságát összehasonlítandó. 

A PSD nagyot bukott, partnere jön fel

Eszerint a legnagyobbat a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) népszerűsége esett, amely a 2016. decemberi magabiztos 45,5 százalékos eredményről 16,9 százalékpontnyit bukott 28,6 százalékra. A Romániának többek közt a szász gyökerekkel bíró államelnököt, Klaus Johannist adó PNL a maga 29,4 százalékával eközben beelőzte a Liviu Dragnea vezette nacionalista-ortodox szocdemeket, majd' 10 százalékpontot erősödve. 

A Digi24 grafikonján a piros oszlop jelzi a pártok 2016. decemberi választási eredményét, a többi szín pedig azt, hogy azóta hogyan alakult a népszerűségük (narancssárga: 2017. december, sárga: 2018. január). Az utolsó, kék oszlop mutatja a 2018. februárjában mért népszerűséget.

Erősödni tudott a román Momentum, az USR is, valamint a PSD-vel koalícióban kormányzó ALDE is, melynek elnöke azt tűzte ki a 2020-as választás céljának, hogy ők legyenek a második legerősebb párt. Bár az elmúlt hónapokban nő a támogatottsága, azért a Traian Băsescu vezette PMP népszerűsége is csökkent a választások óta.

Grindeanu, Tudose, Dăncilă

A két volt miniszterelnök, a szükség esetén a magyar köztévén sorosozni sem rest Victor Ponta, valamint a bajnaigordoni értelemben vett szakértelemre építő Dacian Cioloş pártjai nem érnék el a bejutási küszöböt.

Az Azonnali Romániát jól ismerő forrásai egyébként meglepőnek tartják a felmérés eredményeit, mondván az ellenzék tulajdonképpen alig csinált valamit az elmúlt időszakban, így igazából semmi nem indokolja, hogy ennyire megerősödjenek. Hacsak az nem, hogy a jobboldal erdélyi bázisa magához tért. Vagy a kormányzati inkompetencia: a PSD a 2016. decemberi választása óta már a harmadik miniszterelnökét fogyasztja. A PNL-elnök Ludovic Orban eközben előrehozott választásokat követel.

Olyan már volt, hogy egyszerre állt Románia és Magyarország élén egy Viktor és Victor. Lehet, hogy lesz majd Orbán-Orban együttállás is?

FOTÓ: Ludovic Orban / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek