Te laknál az Aldinál?

2018.01.31. 19:04

Nagy a lakásínség Berlinben, így egyre nagyobb gond, hogy a nagy kiterjedésű, egyszintes üzletek foglalják a helyet. Az Aldi kreatív megoldást talált a problémára: boltjai fölé lakásokat épít, amiket a berlini átlagárhoz képest nagyon olcsón adnak majd ki, és még a vásárlók is helyben lesznek. Öt-hét év alatt kétezer lakást építenének így Berlinben.

Te laknál az Aldinál?

A magyar kormány által no-go zónaként számon tartott berlini Neukölln városrészben lehet az első olyan Aldik egyike, amelyekben lakni is lehet. Persze nem magában a diszkontban, hanem a fölé és mellé felhúzott lakásokban. 

Berlinben kevés a hely, így egyre nehezebben kapnak engedélyt a nagy kiterjedésű, egyszintes diszkontok, hiszen a város szocdem-zöld-balpárti önkormányzata inkább a lakásépítést – különösen a sokak számára megfizethető bérlakásokét – preferálná. Úgy számolnak, hogy 2030-ig 300 ezer ember költözik a német fővárosba, a szenátus szerint addigra a lakásigény fedezéséhez 194 ezer darab új lakásnak kell majd készen állnia. 

Az Aldi diszkontlánc kreatív, win-win megoldást talált ki – számol be róla a FAZ.

Az újonnan épülő Aldi-diszkontok fölé lakásokat fognak felhúzni, üzletenként 50-60-at.

De meglévőkhöz is. Összesen 330 olyan helyszínt találtak a városban, amit átalakítanának: a bolt alapterületét megnövelnék, és körbeépítenék lakásokkal, összesen 36 ezret tudnának így kialakítani. Ezeknek 30 százalékát a berlini átlagárhoz képest olcsó, 6,5 eurós négyzetméterenkénti áron fogják bérbeadni, a maradékért 10 eurót kérnek négyzetméterenként.

A cégnek a lakásbiznisz duplán is megéri, hiszen jó eséllyel biztosra vehetik, hogy a bérlőik a ház aljában lévő Aldiban intézik majd a bevásárlásaikat

Ami biztos: az elkövetkező öt-hét évben csaknem kétezer új lakás építésének áll neki az Aldi Berlinben, amennyiben a kerületek megadják a cégnek az építési engedélyeket. Először a jelenleg legmegfizethetőbb árú Lichtenberg és Neukölln városrészekben állnak neki.

Az Aldi egyébként nem talált fel semmiféle spanyolviaszt ezzel: a Lidl a bajorországi Tegernsee mellett, valamint a bobó berlini Prenzlauer Berg városrészben megvalósított már hasonló ingatlanfejlesztést.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek