Hogyan ünnepeld államod alapítását? Útmutató Romániának

2018.01.24. 08:35

Évfordulók, centenáriumok, millenniumok – 100 év, 1000 év, 1100 év, 1300 év, 2050 év. A Fej vagy írás, az Azonnali havonta jelentkező történelmi műsorának negyedik adásában január 24-én, a két román fejedelemség 1859-es egyesülésének ünnepén azt járjuk körbe, hogy az Erdélyt is magába foglaló 1918-as egyesülést ünnepelő románokhoz hasonlóan még mit, s hogyan ünnepeltek a környéken.

Ebben a részben is lesznek izgalmas emlékművek, furcsa ünnepléssel kapcsolatos döntések. A bulgáriai ufóemlékműtől kezdve a román ortodox egyház Strabag által épített gigakatedrálisán át Habony Árpád legendás vitrines interjújáig minden olyat átbeszélünk, ami kontextusba helyezheti az idei romániai centenáriumi emlékévet. És igen, most is kíváncsian várjuk a véleményeteiteket!

Ajánlott irodalom a témához:

+ Az RMDSZ online elérhető „1000 év Erdélyben, 100 év Romániában” című kiadványa.

+ Dimitár Koszev-Hriszto Hrisztov-Dimitár Angelov: Bulgária története. Gondolat Kiadó, Budapest. 1971.

+ Lucian Boia: Történelem és mítosz a román köztudatban. Kriterion. Bukarest-Kolozsvár. 1999.

+ Romsics Ignác: Magyarország története. Kossuth Kiadó, Budapest. 2017.

A magyar milleniumról dokumentumértékű:

+ Kőváry László: A Millenium lefolyásának története s a millenáris emlékalkotások. Budapest, Athenaeum R.-Társulat, 1897. Online itt olvasható.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek