Román letelepedési kötvényt hirdet a Google a Lovasi potenciális emigrációjáról szóló cikknél

2017.11.27. 15:15

Románia EU-tagságának köszönhetően a magyar popsztárnak ingyen lenne a székelyföldi emigráció, de a Google ravasz hirdetési algoritmusa egyből találni vélt egy piaci rést, és oroszoknak reklámoz román útlevelet a cikkünk alatt. Kattintás után ráadásul kiderül, hogy kamu a dolog, hiszen csak szlovák, szlovén és magyar letelepedési kötvényeket árulnak. Na de milyen szövegekkel!

Román letelepedési kötvényt hirdet a Google a Lovasi potenciális emigrációjáról szóló cikknél

Hétfő délelőtt jött ki az Azonnalin Lovasi Andrással készített nagyinterjúnk, amelyben a Kossuth-díjas zenész sok egyéb mellett elárulja azt is, gondolkozik azon, hogy elköltözzön Magyarországról. Kérdésünkre, miszerint mégis hova menne, Szlovéniát vagy Erdélyt említi. „Székelyföld kurva jó” – nyomatékosítja utóbbit, ennek híre rögtön oda is eljutott.

Ennél több nem is kellett ahhoz, hogy a Google hirdetéskezelője felfedezze magának az Azonnalit, és odarakjon egy hatalmas cirillbetűs bannert a cikkek fölé.

Ezt itt:

Meg ezt:

A hirdetések oroszul reklámoznak egy uniós letelepedésikötvény-bizniszt. „EU-állampolgárság, egyedi ügyintézés”, mondja az egyik. „EU-állampolgárság, teljes diszkréció”, így a másik.

A honlapon aztán kiderül, hogy a román útlevél csupán csali. Azt nem is adnak. Szlovén, szlovák és magyar állampolgárság van csak eladó.

Külön vicces, hogy milyen, célországonként eltérő reklámszövegekkel akarják meghódítani az errefelé kacsintgató oroszokat. Persze még a szenteknek is maguk felé húz a keze, így legjobb imidzs Szlovéniának jár a Ljubljana melletti illetőségű, Evro Zakon nevű cég kizárólag oroszul kommunikáló honlapján, amit a Google segítségével fordítottunk le angolra.

Eszerint a szlovéniai állampolgárság európai állampolgárság (mintha a szlovák és a magyar nem lenne az), és „a nemzetközi jog alapján a szlovén és osztrák állampolgárok egyenlő jogokat és szabadságokat élveznek”. Bár ez az EU-jog szerint is jár, és a magyaroknak meg a szlovákoknak (sőt, a banneren megtévesztően reklámozott románoknak) is, de mindegy. A szlovákok letettek az osztrákkomplexusról, és pragmatikusan megcélozták az üzletembereket a kedvező európai szintű üzletelés ígéretével.

A magyar állampolgársághoz olyan családcentrikus szöveget sikerült kerekíteni, hogy ahhoz a világot teleszületni akaró Németh Szilárd is csak gratulálni tudna. A szlovén letelepedési kötvényes (vagy annak látszó) cég azt ígéri: Magyarországon át megnyílnak az ajtók Európába, a magyar útlevél pedig „stabilitást és biztonságot garantál neked és a családodnak hosszú éveken át”.

Letelepedési kötvényről Lovasi is beszélt az Azonnali-interjúban, igaz, az új-zélandiról: „Állampolgárságot nem lehet venni? Ha eladnám a pécsi házamat és Budapest környékit, lenne valamennyi pénzem. Talán vehetnék belőle új-zélandi letelepedési kötvényt. Bár nem tudom, az mennyibe kerül, a magyar mindenesetre, azt mondják, relatíve olcsó.”

És mint látjuk, román útlevéllel reklámozzák.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek