Merkel vs Schulz: a kancellárjelöltek vitája az Azonnalin!

2017.09.03. 19:30

A sajtóban csak unalmasnak csúfolt idei németországi választási kampány csúcseseménye a vasárnap esti tévévita. Angela Merkel és kihívója, Martin Schulz mérik össze érveiket német tévénézők milliói, valamint az Azonnali olvasói előtt. Így van, idén már németül kell sem tudni ahhoz, hogy élvezhessük a csúcsra járatott politikai semmitmondást! Kövessék velünk!

Merkel vs Schulz: a kancellárjelöltek vitája az Azonnalin!

EU? Dízelbotrány? Német kultúra és identitás? Menekültválság? Koalíciós esélyek? Ez valószínűleg mind szóba kerül az Azonnali percről percre közvetítésében. Sportszakmai közvetítésünket meghívott szakértők és németországi tudósítónk színesíti az olvasói igények minél teljesebb kiszolgálása és a modern kor elvárásainak teljesítése érdekében. A Frankfurtban élő újságíró, Techet Péter, a Münsterből nemrég hazaköltözött szociológus, Rosta Gergely, valamint az Azonnalitól Bakó Bea és Bukovics Martin alakítják ezt az estét.

Frissítés

Bukovics Martin

Köszönjük a figyelmet!

22:59 Bukovics Martin

Szeptember 24-ig három hét van még hátra.

Techet Péter

Sportszakmai és emberi véleményem 10 pontban

22:56 Techet Péter

1. Két koalíciós partner állt le egymás mellé, hogy bizonyos témákat átbeszéljenek.

2. Olyan hangulatban beszélték át e témákat, hogy itt kefe lesz, de legalábbis nagykoala.

3. Külpolitikában alig van különbség. Bel- és gazdaságpolitikai témákban nüansznyiak.

4. Merkel azt hozta, ami várható volt.

5. Schulz, aki januárban kemény baloldali témákkal állt bele a kampányba, és még két héttel ezelőtt is néptribunként ordibált Frankfurt főterén arról, hogy "Merkel hibája" a társadalmi egyenlőtlenség növekedése, egy korrekt jobbközép véleményt és stílust tolt végig. Igen, jól hallották, jobbközép.

6. Kommunista olvasóink nyugodtan énekeljék: "Wer hat uns verraaaaaten? Die Sozialdemokraaaaaten!"

7. Merkel marad a kancellár. Schulz talán lehet mellette külügyminiszter.

8. Igazi vita a kicsi pártok között lesz: a Linke, az AfD, az FDP, a Zöldek politikusainak tényleg van véleményük. Ráadásul Magyarországgal szemben vannak pártok, amelyekre lehet jó szívvel és ésszel szavazni.

9. Németországban nincs kormányváltó hangulat, alapvetően elégedettek az emberek.

10. A vita helyett meg a mindennapokat is inkább a párbeszéd határozza meg. Bulizni viszont ne Hannoverbe járjunk.

Bakó Bea

Én továbbra se szavaznék egyikre se

22:48 Bakó Bea

Nem befolyásolta érdemben a választói preferenciámat a vita – már ha lehet ilyenről beszélni nem német állampolgár ideiglenes migránsok esetében. Remélem, nem fogok Schulzcal és Merkellel álmodni. Utóbbi egyébként nemsokára Heidelbergbe jön, természetesen tudósítunk majd a nagy kampányeseményről! Bis dann!

Techet Péter

Azért mondjunk valami biztatót is

22:45 Techet Péter

Ha valaki vitát akar, kapcsoljon holnap este 11-kor a ZDF-re, ahol a linkés Sahra Wagenknecht és a bajor CSU gazdaságpolitikai szóvívője fog vitázni. A szó valódi értelmében.

Techet Péter

@Martin Bukovics: Máskor csinálják a bécsiek!

22:41 Techet Péter

Felirattal jobb lett volna. Főleg, ha egy bécsi csinálja.

Rosta Gergely

Harmadik kutatás - összegzés

22:39 Rosta Gergely

És mindent egybevetve a megkérdezettek 55%-a látta Merkelt jobbnak, és 35% Schulzot. Maischberger (az egyik kérdező) meglepődik. Gottschalk nem.

Bukovics Martin

@Techet Péter: Rossz volt a felirat?

22:39 Bukovics Martin

Nem értem a kérdést.

Bukovics Martin

Harmadik kutatás

22:34 Bukovics Martin

Állítólag az ARD nézői azt mondják, hogy 30%-uk szerint Merkel jobb volt, mint várták, 24%-uk szerint rosszabb. Schulz 54% szerint volt jobb, 26% szerint rosszabb. Az 1800 körüli válaszadó szerint Merkel hitelesebb és szimpatikusabb volt Schulznál, ámde és viszont: a szocdem sokkal inkább közelebb volt az emberekhez. 64 százalékuk úgy látja, Merkel kompetensebb, Schulzot csak 20 százalék látja annak. A bizonytalan szavazók 48 százalékban Merkelt, 36 százalékban Schulzot találták meggyőzőbbnek. Az Echo TV nem tudná olyan szépen előadni, mint a német közszolgálati ARD műsorvezetője, hogy ezek a számok magukért beszélnek! Thomas Gottschalk tovább dicséri Merkelt.

Bakó Bea

Deutschland schafft sich ab

22:34 Bakó Bea

Este tíz után nem lehet sört kapni a benzinkúton (a sör hazájában), és a benzinkutas sem nézte a Kanzlerduellt. Igaza volt Thilo Sarrazinnak: Németország felszámolja magát :(

Techet Péter

@Bukovics Martin: Lol.

22:33 Techet Péter

"Martin Schulz populista, támadó, hangzatos kijelentéseivel..." Melyik tévét néztétek? :DDDDD

Rosta Gergely

Nekimentek Törökországnak

22:25 Rosta Gergely

Az ARD-n a Spiegel újságírónője épp kiemeli azt, ami nekem is feltűnt menet közben, csak aztán elvitt egy másik poszt: hogy mindkét politikus megszakítaná a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. Eddig ezt nem mondták ki ennyire nyíltan, ez változás az eddigi külpolitikában.

Bukovics Martin

Józsefvárosi diaszpóra: Schulz nyert

22:21 Bukovics Martin

A 3 fős józsefvárosi német diaszpóra két tagja szerint Martin Schulz populista, támadó, hangzatos kijelentéseivel egyértelműen nyerte a vitát. A harmadik németünk tartózkodóbb: szerinte sem a CDU, sem az SPD nem fog több szavazót kapni a vita után.

Techet Péter

Die Linke: a társadalmi igazságot ne Schulztól várjuk

22:20 Techet Péter

Sajnos, teszi hozzá a Linke politikusa.

Techet Péter

AfD: rendszerellenzék leszünk

22:18 Techet Péter

Az AfD portásfejű politikusa megígérte, hogy rendszerellenzék lesznek, de úgyse lehetett hallani, mert éppen akkor vonult ki Schulz, s éljenezte a tömeg.

Techet Péter

Zöldek: hiányoztak a lényegi témák

22:17 Techet Péter

A Zöldek szerint nagyon nagy baj, hogy sem a klímaváltozásról, sem az európai és német szélsőjobboldal erősödéséről nem volt szó. A sort én is tudnám folytatni.

Techet Péter

FDP: ez nem duell, hanem duett volt

22:14 Techet Péter

Az FDP szerint Merkel és Schulz semmit se beszélt a jövőről, a múlt kapcsán pedig majdnem ugyanazt gondolják mindenben.

Techet Péter

ZDF: Mint két jövőbeli koalíciós partner beszéltek egymással

22:13 Techet Péter

Maybrit Illner, a ZDF neves műsorvezetője szerint két olyan ember beszélt egymással, akik a választások után is együtt akarnának működni egymással. Valóban elég nehéz megmondani, hol is lenne éles különbség a két politikus között. Schulz nem állt bele tehát Merkelbe. De az is igaz, hogy a német választók jobban szeretik a szakszerű, unalmas, konszenzuskereső beszélgetést, mint az érzelmekre ható támadásokat.

Rosta Gergely

Gottschalk?

22:12 Rosta Gergely

Nem értem, mi bajotok Gottschalkkal, ő egy komoly hívő katolikus, aki még latinul is tudja a Hiszekegyet! :)

Most épp ő is a vallásról beszél az ARD-n.

Bukovics Martin

Gottschalk tovább nyal Merkelnek

22:12 Bukovics Martin

Szerinte Merkel talán jobb volt, mint Schulz. Gottschalk álszerényen előadja: ő hiába csinált műsort Helene Fischerrel, arra a kutya se kíváncsi ahhoz képest, hogy a köztévé milliókat szegezett le a tévéképernyők elé a kancellárjelöltek vitájával. Gottschalk azért kritizálja is Merkelt: igenis beszélhetett volna többet a templomról, a választóinak igenis fontos kérdés a kereszténység! Többszáz show-val a háta mögött ő márpedig bizonyára tudja ezt.

Techet Péter

Németországban nincs hagyománya a kancellári vitának, és azóta se jöttek bele

22:10 Techet Péter

2002 óta van csak Németországban kancellári vita: akkor két nagydumás alfahím, a szocdem fenegyerek Schröder kancellárként és a lakozott hajú müncheni Edmund Stoiber akkori bajor kormányfőként és a CDU/CSU jelöltjeként állt kamera elé. Ott azért volt valami vita, Schröder jobb volt. 2005-ben Merkel és Schröder állt egymás mellé, Schröder támadó stílusa mellett Merkel nyugalma már akkor lebénította a vitát. 2009-ben Frank-Walter Steienmeierrel volt dögunalmas vita, 2013-ban pedig Peer Steinbrückkel. Olyan jelentős momentumok, mondatok, amelyek akár az USA vagy Franciaország elnökválasztásait jellemzik, egy se jutna senkinek eszébe.

Rosta Gergely

Második kutatási eredmény

22:09 Rosta Gergely

A ZDF felmérése hasonló eredményt mutat: félidőben 33% favorizálta Merkelt, 24% Schulzot, és 43% határozatlan volt. (Szintén a Der Spiegel élő közvetítése idézi)

Bukovics Martin

Thomas Gottschalk? Really?

22:08 Bukovics Martin

Ha lesz Magyarországon egyszer miniszterelnök-jelölti vita újra, őszintén remélem, hogy a Kovács László - Pumped Gabó - Hont András - Bayer Zsolt négyes elemzi majd a köztévén! A német ARD-n azért nem ez a helyzet, de erősen közelít hozzá! Talán 2021-ben!

Rosta Gergely

Első kutatási eredmény

22:03 Rosta Gergely

A Spiegel idézi az infratest dimap felmérését, eszerint a vita félidejében 44% tartotta Merkelt meggyőzőbbnek, és csak 32% Schulzot.

Bukovics Martin

Thomas Gottschalk saját lételemét, a közönséget hiányolta

22:02 Bukovics Martin

Majd gyönyörűen benyal Merkelnek a német Friderikusz-Hajdu-hibrid: a német szavazó azt akarja, amit Merkel csinál éppen. És tök mindegy neki, ki csinálja. Most Merkel csinálja. Érti, aki érti, ugye érti?

Bukovics Martin

Thomas Gottschalk bizonytalan szavazó!

21:58 Bukovics Martin

Nem gyúlt meg a láng a Friderikusz Sándorba öltött német Hajdu Péter szívében: azt hitte, majd most tudni fogja, kire szavaz, de nem, nem tudja most se. Teljes szívemből ajánlom neki a HSP-t.

Techet Péter

A németek 48 százaléka rosszabbra számított Schulz esetén

21:57 Techet Péter

Én meg jobbra.

Rosta Gergely

És ennek örültem nagyon

21:57 Rosta Gergely

Hogy Stefan Raab nem volt a kérdezők között, mint a legutóbb, Steinbrück ellen.

Bakó Bea

Visszanézné a vitát?

21:56 Bakó Bea
Techet Péter

Még a moderátor se merte mondani, hogy izgalmas vita

21:55 Techet Péter

Búcsúzásként a moderátornak is annyi jutott  csak eszébe, hogy bemondja a vita időtartamát.

Mondom: holnap, 19.05, ORF, Christian Kern.

Bukovics Martin

Nincs itt még vége!!! Thomas Gottschalk kommentál az ARD-n!

21:54 Bukovics Martin

Ez veri mind izgalomban, mind nézettségben az elmúlt két órát.

Rosta Gergely

Ezt hiányoltam nagyon

21:53 Rosta Gergely

De nagyon.

Bukovics Martin

A végszót Schulz nyerte

21:52 Bukovics Martin

A szocdem szociális húrokat pengetett, Merkel a polgári-liberális FDP jelszavát, a digitalizációt hangoztatja. Szívélyes köszönettel megköszöni a CDU-ra adott szavazatokat előre is, majd további jó estét kíván.

Bakó Bea

Merkel zárszóként bullshitel

21:52 Bakó Bea

Digitális társadalom, igazságosság, jólét és minden üres duma, amit el tudnak képzelni - erre használta ki a kancellár az utolsó egy percet. Pont olyan semmitmondó, mint a plakátok, amin hiába érdeklődnek a választók, hogy "mibű"?

Rosta Gergely

Zárszó: ki mennyit keres 60 másodperc alatt?

21:49 Rosta Gergely

Schulz szerint 60 mp alatt egy ápoló 30 centet keres, egy menedzser 30 eurót, egy politikus pedig megír egy tweetet, amely megváltoztatja a világot. Igazságosság, biztonság, Európa.

Techet Péter

Tessék inkább ORF-et nézni holnap!

21:48 Techet Péter

Szerintem kijelenthetö, hogy ez a vita unalmas lett, s ez egyértelműen Merkelnek használ. Schulz nem lett támadó. Merkel pedig jól hozta Merkelt. Ennél azért izgibb az osztrák választási kampány. Holnap például meg lehet nézni az ORF-en, miként beszél egy tényleg szocdem politikus. Az ORF nyári interjúsorozatának utolsó vendégeként lép fel Christian Kern, szocdem osztrák kancellár. De egy Kern-Kurz-vita is jobb lesz, mint ez a mai német.

Bakó Bea

Merkel nem tudja, melyik tartományban a legnagyobb a bűnözés

21:48 Bakó Bea

Ez gázabb, mintha azt nem tudná, mennyibe kerül egy liter tej?

Bukovics Martin

Nem engedik kérdezni Schulzot, ő mégis kérdez

21:46 Bukovics Martin

Melyik az a tartomány, ahol a legtöbb bűncselekmény történik, kérdezi a szocdem. Tudja mit, mondja meg ön, válaszol Merkel. Schulz mondja is: Sachsen-Anhalt, ahol jóideje a CDU kormányoz.

Rosta Gergely

Kínos SPD-hirdetés

21:45 Rosta Gergely

Véletlenül tegnap este kiraktak egy online hirdetést, mely szerint Schulz az egyértelmű győztese a vitának. Azután gyorsan leszedték. Vajon kiteszik-e újra?

Bukovics Martin

Schulz bukás után is maradna az SPD élén

21:40 Bukovics Martin

Akár száz százalékos támogatással is a háta mögött. Jól teszi: az SPD egy Merkel-FDP vagy Merkel-Zöldek vagy Jamaika (Merkel-mindkettő) felállás esetén a legerősebb ellenzéki erő lesz. Kell oda Schulz, hogy tovább nyomja ezt a szociális-kisemberi vonalat, a 2021-es választáson pedig kelleni fog oda Olaf Scholz hamburgi főpolgármester kancellárjelöltként, hogy megmutassa: merkelebbek ők Merkelnél.

Techet Péter

Schulz pártelnök maradna

21:40 Techet Péter

Noha Martin Schulz ragaszkodik ahhoz, hogy ö lesz az új német kancellár, ugyanazon mondaton belül megválaszolta azt a kérdést is, hogy egy bukás esetén maradna-e szocdem pártelnök. Maradna.

Techet Péter

Mennyi van a pénztárcákban?

21:39 Techet Péter

Schulz a munkaerőpiaci részt elég szarul vitte, pedig elvileg ő a szocdem párt részéről a kihívó.

Most jön még egy esély. Elmondhatja, hogy az ő győzelme esetén az Átlag Németnek miért maradna több pénz a pénztárcájában. Túl kemény itt se lett. Egyszerűen elmondta, hogy mennyivel jobb gyereket nevelni egy szocdem irányítású tartományban (mint például Rajna-vidék-Pfalzban), mint a Rajna másik oldalán, Hessenben, ahol a konzik és a zöldek vannak hatalmon. Merkel azonban javít: Hessenben is éppen most törlik el majd a bölcsödei díjat. Szegény Schulznak ez se jött be. :(

Rosta Gergely

Schröder és az oroszok

21:39 Rosta Gergely

Vicces helyzet: Schulz szerint sem jó ötlet, hogy Schröder a Rosznyeftnek dolgozik, de a volt kancellár nagy szolgálatot tett ennek az országnak. Vajon Oroszországnak?

Bakó Bea

Valamiben egyetértenek: Schröder a Rosznyeftnél

21:39 Bakó Bea

Az utóbbi időben nagy port kavart, hogy kiderült: a korábbi szocdem kancellár, Gerhard Schröder felügyelőbizottsági tagja lett az orosz állam tulajdonában lévő Rosznyeft gázkonszernnek. Ezzel kapcsolatban Merkel és Schulz is azt mondta, hogy rosszallják a dolgot.

Techet Péter

Schulz: schlecht, Merkel: schlecht (a kérdés: Schröder)

21:38 Techet Péter

Merkel és Schulz egyaránt schlechtnek tartja, hogy Gerhard Schröder volt szocdem kancellár orosz cégeknek dolgozik.

Rosta Gergely

0:0

21:35 Rosta Gergely

Félidőben 0:0-ra állunk a portugálok ellen. 10 emberrel játszunk.

Bakó Bea

Heidelberg: Tombol az Überfremdung :(

21:34 Bakó Bea

Egyetlen, német állampolgársággal rendelkező lakótársam SPD-s, de még azután is szóba áll velem, hogy elárultam neki: én az FDP-re  húznám az x-et, ha húzhatnám. (Bár ki tudja, lehet, hogy ezért szivárgott el a konyhából?)

A német származású kanadai srác nem állampogár, így nem szavazhat és nem is különösebben érdekli az egész. Mi migránsok, többségben vagyunk a lakásban: ennyit a német jövőről... :(

Bakó Bea

Német köldöknézés megy, alig várom, hogy szóba kerüljön az EU!

21:32 Bakó Bea

Hátha megmagyarázná Bundesmutti ezt a plakátot – netán elismerné, hogy Németország az EU-val egyenlőnek tekinti magát...? (Egyelőre viszont az óvodai díjakról meg a biztosításról értekeznek sajnos.)

Bukovics Martin

Józsefvárosi német diaszpóra összeveszett a vitanézés helyett

21:30 Bukovics Martin

- Te tényleg szavaznál a Zöldekre?
- Persze.
- De nem szavazol, ugye?
- De.
- Miiii, hát az egy elmegyógyintézet!
- Inkább velük legyen koalíció, mint FDP-vel.
- Hajrá, CSU!

Bukovics Martin

Valljunk színt

21:29 Bukovics Martin

A józsefvárosi német diaszpóra 1 Zöldek, 1 AfD, 1 FDP szavazót tudhat a magáénak.

Techet Péter

Személyes közvélemény-kutatás: a kommunistáknak van három új szavazójuk

21:25 Techet Péter

Pár német ismivel esemesezek a témában. Mind nézi a vitát. Akik eddig Schulzra szavaztak volna (három lány), most már tudják, hogy a kommunistákra fognak inkább. Schulz menekültkritikus szavai "győzték meg" őket, hogy ne az SPD-t válasszák. CDU-s ismerősöm nincs. (Buborékban élek.) Egy FDP-s van (litván fiú), neki nagyon tetszik Schulz. Két zöldnek (egy lány, egy fiú) egyik se tetszik.

Rosta Gergely

5-5

21:24 Rosta Gergely

Megkértem egy (nem hardcore) CDU-szimpatizáns kollégámat, értékelje 0-10-ig a két beszélőt. Válasz: mindkettő 5. Tehát Merkel győz.

Bukovics Martin

Schulz istenesen szívatja Merkelt

21:23 Bukovics Martin

Ön négy évvel ezelőtt a tévévitán beígérte: nem lesz autópálya-díj, ha ön kerül kormányra, most mégis lett. Így vegyük komolyan, amit ön mond, mondja Schulz a nyugdíjkorhatár kitolása kapcsán. Merkel kontrázik: nanana, én azt mondtam, hogy a német autósokat nem terheli majd az autópályadíj! (Levonhatják ugyanis a gépjárműadóból. Megy is ellene a hadjárat a szomszédos országok részéről, az EU illetékes testülete vélhetően el is kaszálja majd a diszkriminatív német pénzbeszedést. Az autópályadíj a négy évvel ezelőtti választási kampányban az idegenellenesség különböző formáitól sosem idegenkedő bajor CSU legnagyobb követelése volt, Horst Seehofer 2013-ban olyan élvezettel mondta ki a Maut szót, mint most az Obergrenzét.)

Bukovics Martin

Szia, Bea, puszi, Heidelberg!

21:18 Bukovics Martin

Budapesten, a Józsefvárosban három német választópolgár röhögi éppen szét magát Schulz beszólásain! Éljen a magyarországi német diaszpóra!

Bukovics Martin

Eddig Schulz beszélt többet

21:17 Bukovics Martin

24 perc Merkel, 23 perc Schulz volt eddig.

Bakó Bea

Nem reprezentatív közvélemény-kutatásom szerint a vita nem nyűgözi le a választókat

21:15 Bakó Bea

Heidelbergi egyetemista WG-mben (sajnos a lakóközösség magyarul nem hangzik annyira jól) nem aratott osztatlan tetszést a vita. A vita kezdetén mindkét lakótársan érdeklődve nézte velem együtt a műsort, de mostanra elszivárogtak a konyhából a tudatos német választók. :(

Rosta Gergely

Kim

21:14 Rosta Gergely

Elég gyorsan lezárták a külpolitikát, benne a ma hidrogénbombát robbantó Kimmel. Schulz jobb benyomást keltett, mint a nemzetközi összefüggéseket értő és kezelni képes politikus.

Techet Péter

Ha mázlink van, egy óra vita után végre lesz vita!

21:14 Techet Péter

A külpolitikai témák kipipálva, itt elég sokban egyetértettek a koalíciós partnerek. Most jön a munkaerőpiac. Németországban az elmúlt 30 évben nem volt ilyen alacsony munkanélküliség. A CDU-nak ennyi elég is, s már örül. A szocdemek viszont a számok mögé néznek, s helyesen mutatnak arra rá, hogy miközben soha nem volt ennyi embernek munkája, mint most, nagyon sokan nem tudnak megélni a munkabérükböl.

Schulz azonban elég impotensen indított. Van persze erre is oka. A jelenlegi munkaerőpiaci igazságtalanságokat a szocdem Gerhard Schröder Agenda2010 programja, a Hartz IV reform alapozta meg. Ráadásul noha ma még baloldali többség van a berlini parlamentben (igen, igen, ezt nem szokás még a németeknél sem tudni!), a szocdemek mégis a jobboldali CDU/CSU alá álltak be kistesónak. Így nem csengenek annyira hitelesen az amúgy jogos kritikák.

Techet Péter

Merkel: itt háborúról vagy békéről van szó

21:11 Techet Péter

Ezt Trump és az észak-koreai balhé kapcsán mondta. A német viccpárt, a Die Partei azonban sokkal megértöbb, mert ők egyszerre ígérnek háborút és békét.

Bakó Bea

Milyen közös értékei vannak Merkelnek és Trumpnak?

21:10 Bakó Bea

A kérdésre Merkel még gyorsan beszélt kicsit Erdoganról, aztán azt mondta, hogy Trump Észak-Koreával kapcsolatos aggályait biztosan osztja. Meg is ragadja az alkalmat, hogy Észak-Koreáról beszéljen ahelyett, hogy a nehéz kérdésre válaszoljon: csak békés diplomáciai megoldás jöhet szóba - szögezi le, és még gyorsan felsorolja, hogy ki mindenkivel beszélt erről: Macronnal, Tuskkal, sőt Putyinnal is. Trumpon sok múlik, hogy békés megoldás legyen, erre próbálja őt is rábeszélni.

Bukovics Martin

Schulz: Trump nem megfelelő most ide

21:08 Bukovics Martin

Der Martin meint, daß der US-Amerikaner nicht der Richtige sei. Elnézést, magyarul folytatom. Donald Trump amerikai elnök Schulz szerint túlságosan kiszámíthatatlan, az észak-koreai válság megoldására nem a megfelelő ember, össze-vissza hülyeségeket twittel + volt tanácsadója, Steve Bannon túl radikális ugyanis, bár Tillerson külügyminiszter rendben van. Merkel szerint vannak ugyan jogos aggodalmak, az amerikai elnök nélkül nem megoldható Kim Dzsongun ügye, de csak a békés út lehet megoldás. Ezért Macron és Tusk urakkal már beszélt, felhívja majd Putyint és a kínai elnököt is, és persze a japánt meg a dél-koreait is.

Túl titkárnős ez most ide.

Rosta Gergely

Merkel kicsit ideges

21:07 Rosta Gergely

Amikor Schulz beszél és Merkelt is mutatják, az arckifejezése alapján meglehetősen kényelmetlenül érezheti magát Merkel.

Bukovics Martin

Merkel bejátszotta a poroszt <3

21:05 Bukovics Martin

Tudják, amikor valaki előretolja az összeszorított ajkait, és bólint egyet közben. Na, így helyeselt Merkel Schulz egyik felvetésére. Ennél poroszosabb már csak akkor lehetne, ha kirúgja végre a svábokat a kormányból és a Nationalelfből! 

Techet Péter

Schulz beszéli Erdogan nyelvét

21:05 Techet Péter

Schulz szerint Erdogan csak azt érti, ha világosan megmondják a fejébe: Schluss. Ennyi volt, tovább nem türünk. A törökökkel kötött menekültmegállapodást nem mondaná fel Schulz, ugyanis azzal Ankara úgysem tud fenyegetni: a megállapodáshoz Ankarának ugyanannyi érdeke füzödik legalább, mint Berlinnek.

Techet Péter

Schulz határozottabban lépne fel Erdogannal szemben

21:01 Techet Péter

Schulz szerint Merkelnek sokkal határozottabban kéne fellépnie Erdogannal szemben. Konkrétan: minden jelenlegi pénzügyi támogatást beszüntetnie. Merkel viszont inkább megörizné a párbeszédet Ankarával.

Bakó Bea

Menekültügyben az alkotmánnyal jönnek, pedig aszerint nem kellene őket befogadniuk

21:00 Bakó Bea

A politikai üldözöttek menedékjogot élveznek - mondja a német alkotmány. De még ha nem is firtatjuk, hogy vajon mind politikai üldözöttek, akik menedékjogot kérnek, akkor is érdemes elolvasni a Grundgesetz következő mondatát, miszerint nem hivatkozhat erre, aki az EU tagállamain keresztül, vagy más harmadik biztonságos országon keresztül érkezett. Persze Schulz és Merkel szívesebben idézgeti az emberi méltóságról szóló első cikket, az nyilván jobban néz ki a kampányban.

Rosta Gergely

Schulz és a román utak

20:59 Rosta Gergely

Schulz Ausztráliával és Kanadával példálózik a menekültek kapcsán. Meg kell vizsgálni a menekültkérelem jogosságát, s akinek jár, azokat egész Európában kell szétosztani. Ezt az EU finanszírozásával kötné össze: az nem megy, hogy a mi pénzünkből Romániában és Bulgáriában utakat építenek (Magyarországot kifelejtette), de nem veszik ki részüket a menekültek felvételéből.

Bukovics Martin

Schulz az érzelmekre játszik

20:59 Bukovics Martin

A szocdem kancellárjelölt nagyon reméli, hogy a német hadihajók felveszik a fuldokló menekülteket, ha látnak olyanokat. Ő már látott ilyet a helyszínen, bízik az emberségben, és elcsukló hangja alapján a nézők emberségének szavazatra váltásában bízik most.

Bakó Bea

Le kell-e zárni a külső EU-s határokat?

20:53 Bakó Bea

Ahhoz, hogy befelé működjön a szabad mozgás, ahhoz kellenek külső határok - mondja Merkel. 

Bukovics Martin

Schulz sötétkék nyakkendőben

20:52 Bukovics Martin

Techet Péter

Schulz végre elolvasta Christian Kernt!

20:52 Techet Péter

Martin Schulz szerint csak akkor szabad a román mezőgazdaságot vagy a lengyel utakat finanszírozni, ha a keletiek is képesek lesznek szolidaritást mutatni végre. Nem lehet mondjuk Olaszországot egyedül hagyni a menekültekkel. Egységes európai segítség kell.

Végre Martin Schulz is megértette, mit mond egy éve Christian Kern. A magyar vagy a lengyel szépen elél a németek pénzén, de már segíteni nem hajlandó, ha arra kérik.

Bukovics Martin

Man kann auch nein gesagt werden

20:51 Bukovics Martin

Martin Schulz hivatalosan is belépett a Nyenyenye-csoportba!

Bukovics Martin

Wann sind diese Leute weg?

20:48 Bukovics Martin

Mikor tűnnek el ezek az emberek? Ez a riporter kérdése Schulzhoz. Igen, így. A kitoloncolandókra gondol. Menekültellenes véleménydiktatúra!!!

Bakó Bea

Mikor toloncolják ki a menedékkérőket?

20:48 Bakó Bea

Akkor fog ez gyorsan menni, ha felgyorsítják az eljárást - mondja Schulz, aki szerint a bűnöző menedékkérőket haza kell küldeni. Amúgy valami ilyesmivel kampányol az általános üzenetek szintjén a CDU is.

Techet Péter

Schulz következetesebb kiutasításokat követel

20:47 Techet Péter

Schulz szerint következetesebb és hatékonyabb kiutasítások kellenek. Elég nagy szarban lehet Martin Schulz, ha már csak az AfD-szavazóknak akar tetszeni.

Bukovics Martin

Merkel kékben vitázik

20:45 Bukovics Martin

Rosta Gergely

Volt-e ma templomban?

20:44 Rosta Gergely

Elég váratlan a kérdés. Merkel: nem voltam. Schulz: kápolnában voltam, egy barátom sírjánál. Merkel: de tegnap voltam! (A németek kevesebb mint 10%-a jár templomba hetente, de a CDU/CSU szavazói között magasabb ez az arány)

Bakó Bea

Merkel nem volt ma templomban

20:43 Bakó Bea

A szocdem Schulz viszont volt kápolnában! Felfordult a világ!

Techet Péter

Csak Schulz volt ma templomban!

20:42 Techet Péter

Volt ma valaki templomban, ha már a vallásokról beszélünk? - kérdezte az egyik moderátor. Merkel nem volt. Schulz egy gyászszertartás miatt volt egy kápolnában. Ezután Merkelnek is eszébe jutott, hogy tegnap ö is volt egy gyászszertartáson: papájának halálának évfordulójára emlékeztek.

Egy magyar kereszténydemokrata biztos ügyesebb lett volna, s rögtön bekamuzta volna, hogy volt templomban.

Bakó Bea

Alkotmánykonform iszlámról beszél Merkel

20:41 Bakó Bea

Mert van olyan is, ehhez pedig semmi köze a szélsőségeseknek.

Bukovics Martin

Schulz határozottabb Merkelnél

20:40 Bukovics Martin

Határozottságot, felkészültséget, kőkemény populizmust tol. Bürgerkanzler!

Techet Péter

Schulz már a végszót mondja

20:36 Techet Péter

Előre hozta a végszavát. Szerinte nem szabad egyetlen vallást sem a fundamentalistái alapján megítélni. A Németországban élő muzulmánok "kiváló emberek", de "a gyűlöletprédikátoroknak nincs keresnivalójuk nálunk".

Remélhetőleg a végszó előrehozatala miatt nem megy haza Schulz, mert kibaszott unalmas lenne csak az Angelával maradni.

Rosta Gergely

Lehet-e integrálni a muzulmánokat?

20:36 Rosta Gergely

Schulznak feltették a kérdést, hogy nehezebb-e integrálni a muzulmán országból jövő bevándorlókat? Válasz: alapvetően nem, meg kell nézni, milyen neveltetést hoztak otthonról, egyenként kell vizsgálni az egyéneket. Nagy szerepe van az iskoláknak és a munkaerőpiacnak. De a gyűleletet prédikáló imámoknak nincs keresni valójuk Németországban. A végén majdnem elmondja a zárszavát is, egy idézetet egy iráni írótól.

Bakó Bea

Nem jött be a wir schaffen das?

20:33 Bakó Bea

Úgy tűnik a munkaerőpiaci adatokat elemezve, hogy mégse sikerült annyira integrálni a menekülteket, hiába ígérte Merkel, hogy wir schaffen das, azaz sikerülni fog - vetette fel a riporter. 

Ez egy óriási feladat – kezdte Merkel. Most már van integrációs törvény, ami alapján a menedékkérők nyelvoktatást kapnak, igyekeznek a nőket is bevonni - sorolta a kancellár. Merkel megjegyezte: ez egy más helyzet, itt nem vendégmunkásokról van szó: mondjuk még őket sem sikerült mind tejesen integrálni. (Erre a német lakótársam elkezdett röhögve bólogatni, pedig nagy SPD-fan.)

Techet Péter

Schulz: a menekültek integrációja egy generáció nagy feladata lesz

20:32 Techet Péter

Schulz szerint nem szabad "homokot szórni az emberek szemébe", s ki kell mondani: egy egész generáció feladata lesz az integráció. Az egyik moderátor kérdésére, hogy a gyerekeinek, esetleg az unokáinak is még ez lesz a feladatuk, Schulz azt mondta: "a mi generációnké".

Techet Péter

Schulz nem ismételné meg 2015 őszét, Merkel meg ficózik

20:30 Techet Péter

Hiába Kaczynski meg Orbán, Schulz nem ismételné meg azt a "hibát", amit Merkel 2015 őszén tett: a határok megnyitását. Merkel szerint viszont Herr Schulznak is tudnia kellene, hogy a budapesti kormány megtagadta a szolidaritást. "Nulla reménysége" volt Merkelnek abban, hogy Budapest cselekedne, ezért kellett a németeknek cselekedniük. Merkel tehát ma is helyesnek tartja akkori döntését.

Schulz azonban helyesen mutat rá arra, hogy Merkel azt az Orbánt kritizálja, akit Horst Seehofer, bajor kormányfö többször is díszvendégként hívott meg többször is a bajorok kék-fehér ege alá. Merkelnek erre csak egy ficózásra tellett válaszul, mondván: neki ott van Orbán, Schulznak meg Robert Fico. Bár nem hiszem, hogy olyan sokan tudnák Németországban, ki is az a Robert Fico.

Bukovics Martin

Schulz elképesztően harcias

20:29 Bukovics Martin

Hihetetlen formában van a Brüsszelből importált szocdem, 15 percen keresztül csak védekezést láttunk Merkeltől.

Rosta Gergely

12 perce Orbánról beszélnek

20:28 Rosta Gergely

Egyszer Kaczynskivel, egyszer Ficoval, egyszer Seehoferrel említik egy lapon.

Bukovics Martin

Orbánozás-számláló: 4

20:26 Bukovics Martin

Schulz kontrázik Merkelre: aztán mégis ki hívta meg Orbánt díszvendégnek a CSU-hoz? Ami Merkel pártjának, a CDU-nak a testvérpártja. Igencsak élénk a vita!

Bakó Bea

Amire büszkék lehetünk: percek óta mi vagyunk a téma a vitában

20:26 Bakó Bea

Az orbánozás számláló vadul pörög. Percek óta a menekültválság magyar menedzselése és Merkel arra adott válasza a téma. Merkel nem győzi hangsúlyozni, hogy mennyire dramatikus volt a helyzet, és hogy az emberi méltóság milyen fontos.

Bukovics Martin

Orbánozás-számláló: 3

20:25 Bukovics Martin

Merkel szerint Orbánék elvették a menekültektől a vonatjegyeket 2015 nyarán, Werner Faymann osztrák kancellár hívta fel őt azzal, hogy hékás, gyalog jönnek hozzánk a menekületk! Nem tudtam mást tenni, mint amit tettem, mondja a kancellár.

Bakó Bea

Schulz rögtön Orbánozik

20:24 Bakó Bea

Szolidaritás! 

Bukovics Martin

Orbánozás-számláló: 2

20:24 Bukovics Martin

Most Martin Schulz hozta fel a magyar kormányfőt.

Bakó Bea

Merkel fenntartja, hogy jó volt befogadni a menekülteket

20:21 Bakó Bea

Mert emberekről van szó.

Rosta Gergely

Támadás a demokrácia ellen?

20:19 Rosta Gergely

Nem kellett egy percet sem várni, hogy Orbán nevét halljuk. A riporter Schulztól kérdezi, hogy nem túl erős-e a vád, miszerint Merkel támadja a demokráciát. "Ilyeneket autokratákról szoktak mondani, mint Putyin, Erdogan vagy Orbán."

Bukovics Martin

Merkel ígéri: folytatja

20:19 Bukovics Martin

Angela Merkel nem akar előre fogadni a választás eredményére. Szerinte az, amit a CDU ígér, világos: folytatják, amit eddig csináltak. Mind az eurózóna jövőjéről, mind a menekültek sorsáról radikális döntést hoztam, ezen az úton megyünk tovább, ígérte a kancellár.

Bakó Bea

All inklusive kancellár Merkel?

20:17 Bakó Bea

Tényleg ismerik a választók Merkelt? – kérdezi a riporter, és felveti a kancellárnak, hogy a klímavédelem és az autóipar érdekei, illetve a menekültek befogadása és az elzárkózás ügyében sokszor ellentmondásos az álláspontja. Sokak félelmét ráadásul nem vette komolyan. Vállalja ezért a felelősséget?

Az alapelveinket kell követnünk először is, és aztán persze minden választóért megharcolnunk – mondta Merkel, az ellentmondásokra vonatkozó kérdést pedig leginkább elmismásolta. 

Techet Péter

Mégse menjetek partyzni a CDU-hoz! Vörös lesz a buli színe?

20:14 Techet Péter

Nagy vagányság nem kell ahhoz, hogy valaki nagyobb összegben fogadjon arra: szeptember 24-én igen hamar véget ér majd a választási party a szocdemek (SPD) székházában. Az élelmesek eleve aznap este a CDU központjába, a Konrad Adenauer Házba mennek majd – bár erős életundora lehet annak, aki kereszténydemokratákkal akarna bulizni.

De mi van, ha a CDU-nál is sírni fognak? A neoliberális Wirtschaftswoche hetilap egyik cikkírója merész jóslattal robbant be: szerinte elfelejthetjük a közvélemény-kutatásokat, és a két néppárt mindegyike leszerepel. Merkel alig kap majd harminc százalékot, Schulz pedig még húsz százalékot se szerezne. Az igazi győztesek a kicsik lennének: a kommunisták (Linke), a széljobbosok (AfD), a zselézett hajú liberálisok (FDP) és a Zöldek mind tíz százalék felett lennének.

Egy ilyen forgatókönyvnek mindenképp lenne egy jó oldala: a szeptemberi 24-i buli a kommunistáknál vagy a liberálisoknál lesz. Ők pedig tudnak élni.

Bakó Bea

Supi dupi mega nice!

20:11 Bakó Bea

A Die Partei sem hagyta szó nélkül a bullshitkampányt. (Ha akarja tudni, hogy a német viccpárt elnöke szerint mi a közös Merkelben és Orbánban, nézze meg a vele készült interjúnkat!)

Rosta Gergely

A politológusok élőben mérik a nézők reakcióit

20:05 Rosta Gergely

A Koblenz-Landau-i Egyetem Politológia Intézete egy erre a célra fejlesztett app segítségével a vitát élőben követők azonnali reakcióit méri. A résztvevők között 10 (!!!) eurós Amazon-utalványokat sorsolnak ki. Sajnos csak választójoggal rendelkező értékelőket keresnek, akit érint, még nem késő letölteni és nyerni. Bővebb infók itt. 

Bakó Bea

Ilyen semmitmondó plakátokkal gyötrik a választókat

20:01 Bakó Bea

Olyan Németországot szeretne a CDU és a kedvesen mosolygó Merkel-Mutti, amiben mindannyian jól és szívesen élünk. Ők mondjuk még ha sekélyesen is, de legalább üzentek valamit: az SPD-től csak annyi telt, hogy Schulzra kell szavazni. Indoklás nélkül, pont.

Bakó Bea

Dilemmában a törökök

19:57 Bakó Bea

A török elnök megtiltotta a németországi törököknek, hogy a CDU-ra vagy az SPD-re szavazzanak. Vajon nézik egyáltalán a vitát, vagy inkább elmennek dönerezni? És kire szavaznának amúgy? Ebben a cikkünkben elemezgettük a hivatalosan is elnök-diktátorrá avanzsált Erdoğan legújabb húzását. 

Rosta Gergely

Wahl-O-Mat: Te kit választanál?

19:50 Rosta Gergely

Idén is ki lehet próbálni, hogy a saját politikai nézetek melyik pártéhoz állnak a legközelebb. A Wahl-O-Mat összesen 38 kérdésre adott válasz alapján mutatja meg, melyik párt programja hány százalékban egyezik a saját véleményünkkel. Aki pedig csak a pártok pozícióira kíváncsi, itt tudja összehasonlítani őket.

Spoiler: A CDU és az SPD a kérdések valamivel több mint felében, 20 kérdésben értenek egyet. Még egy érdekesség: a két nagy párt igen hasonló arányban ért egyet a jobboldali populista AfD-vel (CDU: 39%, SPD: 34%).

Bukovics Martin

Merkel lazán nyerne, ha közvetlenül választanák a kancellárt

19:48 Bukovics Martin

A Bild am Sonntagban közölt friss felmérésből választ kapunk arra is, mi lenne, ha külön ki tudnák jelölni a német választópolgárok a kancellár személyét. Simán nyerne Merkel. 50 százalék rá szavazna, ez ugye jóval több, mint a bajor populistákkal megküldött pártszövetségének támogatottsága. Martin Schulzra 25 százalék húzná be az ikszet, egy picit ez is több, mint a szocdemek támogatottsága. 16 százalék egyiküket sem választaná, a többi megkérdezett nem válaszolt érdemben. Kiderül az is, hogy a többség azt várja a ma esti tévévitától, hogy jelentős hatással lesz a választási kampányból hátralevő három hétre. 

Bukovics Martin

Az ellenzék kritizálta, hogy csak Merkel és Schulz vitáznak

19:45 Bukovics Martin

Nyílt levélben mentek neki még tavasszal a Merkel-Schulz-vitát közvetítő tévétársaságok vezetőinek a polgári-liberális FDP, a Zöldek és a balpopulista Linkspartei vezetői. Azt sérelmezték, hogy a média csak a két legesélyesebb jelöltre hegyezi ki a vitát ahelyett, hogy minden bejutásra érdemes pártnak megadná az esélyt. Christian Lindner (FDP), Cem Özdemir (Zöldek) és Dietmar Bartsch (Linkspartei) a levélben kiálltak az AfD szerepeltetése mellett is. Az ötletből persze semmi sem lett, a kicsik listavezetőinek vitája pár napja ment le a Sat1-en. 

Kifejezetten vicces volt a műsor: a műsorvezetők voxpop-videókkal szembesítették a jelölteket, amelyekben az emberek olyan kérdésekre válaszolnak, hogy engednék-e, hogy az adott politikus bevásároljon nekik egy házibuliba, van-e szerintük humora az illetőnek, és eleve, milyen vajon a személyisége. Az AfD-s Alice Weidel nagyon szomorú lett mindettől, mert végig azt hajtogatta, hogy „alig ismernek engem az emberek!”

Bakó Bea

Heidelbergben ez nem igazán érdekel senkit

19:40 Bakó Bea

A déli egyetemi városban inkább a kancellár személyes érkezését várják, kedden ugyanis maga Angela Merkel tart kampányrendezvényt, amelyről természetesen mi is tudósítunk majd. Kit hozna lázba ezután egy szimpla tévévita? 

Rosta Gergely

Ilyen vicces helyzet sajnos nem várható

19:40 Rosta Gergely

Egy szerdai kampányrendezvényen egy „aggódó polgár” – mellesleg a Die Partei viccpárt tagja – „felháborodottan” kérdezte a szélsőjobboldali NPD helyi jelöltjét, mit szól ahhoz, hogy egyesek arab számokkal írják ki a házszámukat. A válasz: „Ne aggódjon, ha hatalomra kerülünk, újra normális számok lesznek ott!”

Bukovics Martin

Schulz icipicit növelte támogatottságát a vita előtt

19:35 Bukovics Martin

A Bild am Sonntag nevű, minden elemében kitűnő vasárnapi bulvárlapban közzétett közvélemény-kutatás szerint a Martin Schulz-féle szocdemek találtak maguknak pár újabb szavazót, picit nőtt ugyanis támogatottságuk a kancellárjelölti vita előtt. Ám az első hely még mindig a konzervatív Merkel-párté: a CDU/CSU áll az élen 38 százalékkal, az SPD kőkemény 24 százalékkal második, harmadik pedig a balpopulista Linkspartei 9 százalékkal. A negyedik helyet és a 8 százalékos támogatottságot megosztja egymás közt a polgári-liberális FDP, a Zöldek és a jobbpopulista AfD. Az Egyéb pártok kategória 5 százaléknyi szavazót tud felmutatni, itt olyan remek formációkat találni, mint a viccpárt, a neonácik, a vegánok, az állatvédők és személyes kedvencem, a független Bajorországért küzdő párt.

Bakó Bea

Hogyan készülnek fel a jelöltek?

19:30 Bakó Bea

Merkel nem bonyolítja túl. (Thomas Plaßmann rajza.)

Rosta Gergely

A törökök inkább a TRT-t nézik

22:09 Rosta Gergely

Erdogan ott mondja meg a tutit.

Techet Péter

Schulz nem tudott felvenni egy rendes öltönyt

22:00 Techet Péter

És a vörös úttörőnyakkendőjétől sem tudott megszabadulni.

A törökök otthon maradnak

21:59

Hallgatnak Erdoganra.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek