Hessen: simán lehet, hogy CDU-zöld-liberális Jamaika-koalíció lesz a vége

Szerző: Bukovics Martin
2018.10.28. 18:01

Vasárnap választott Németország négy leggazdagabb tartományának egyike, Hessen. A 18 órai számok alapján gyengén, de megvolt a most is kormányzó CDU-zöld koalíció többsége, ám ahogy elkezdték megszámolni a voksokat, úgy illant ez el. A szélsőjobboldali AfD pedig most már minden tartomány parlamentjében képviselteti magát.

Hessen: simán lehet, hogy CDU-zöld-liberális Jamaika-koalíció lesz a vége

A cikket 22 órakor frissítettük!

Hogy a pártok milyen plakátokkal kampányoltak, azt Techet Péter lefotózta, és el is mesélte a sztorijukat. De ez már lecsengett, úgyhogy az Azonnali mutatja a 21:41-es exit poll számait.

A választási részvétel 67,5 százalékos volt a becslés szerint.

1. CDU (jobboldali centrumpárt) 27,0% (-11,3), 35 mandátum
2. SPD (szociáldemokrata) 20,0% (-10,7), 26 mandátum
3. Zöldek (polgári-balliberális ökopárt) 19,6% (+8,5), 25 mandátum
4. AfD (szélsőjobboldali protesztpárt) 13,2% (+9,2), 17 mandátum
5. FDP (polgári-jobbliberális) 7,7% (+2,7), 10 mandátum
6. Die Linke (baloldali populista) 6,2% (+1,0), 8 mandátum

Ezzel az eredménnyel az AfD immáron minden német tartományi parlamentben jelen van. Rajtuk kívül leginkább okuk az ünneplésre még a Bajorország után itt is nagyot nyerő Zöldeknek van – a jó szereplést rengeteg hússal ünneplik a választás éjszakáján.

2013-ban 73,2 százalékos részvétel mellett a CDU büszkén nyert 38,3 százalékkal, az SPD második volt 30,7 százalékkal, a Zöldek 11,1 százalékkal harmadikak, a Linkspartei 5,2-vel épp túljutott a küszöbön, a liberális FDP pedig hálálkodhatott a maga 5,0-jával. Az akkoriban még gazdasági liberális, euróellenes AfD-t frissen alapították, így 4,1 százalékos eredményük bár jónak számított, a tartományi parlamentbe való bejutáshoz nem volt elég. 

Mik ezek a számok?

Fontos tudni, hogy ezek nem a végleges eredmények, hanem egy viszonylag pontos, az eddigi választásokon 1-2 százalékos hibahatárral dolgozó exit poll felmérés számai. A német ARD köztévé megbízásából a tartomány sokszínűségét lefedő, tehát wiesbadeni elitnegyedet, kasseli munkáskerületet, darmstadti műszakiegyetemista-negyedet és geisenheimi borászkörnyéket is tartalmazó 195 szavazókörben nagyjából 25 ezer hessenit kérnek meg a szavazás napján, szavazást követően arra, hogy töltsön ki egy kérdőívet.

A kutatásban való részvétel önkéntes és anonim.

A kitöltött szavazólapokat a mai nap folyamán óránként juttatták el az Infratest-Dimap közvélemény-kutató cég központjába, ahol folyamatosan értékelik ki őket. A kutatócég a röviddel urnazárás, vagyis 18 óra előtti voksoknál van a legnagyobb gondban – a 17 és 18 óra közötti idősávban nemes egyszerűséggel megtippelik az eddigi tapasztalatok alapján, hogy hogyan szavazhattak a még nem szavazók, valamint azok a csoportok, akik körében kevesebb a beérkező válasz.

A 18 óra után közölt prognózisokba már belefolynak a megszámlált szavazatok is. Akit bővebben is érdekel, milyen módszerrel tudnak a német exit pollok ennyire pontosak lenni, itt elolvashatja.

Milyen kormánya lesz a tartománynak?

Egy biztos: a szélsőjobboldali AfD nem lesz benne az új hesseni kormányban, mivel mindegyik bejutott párt kizárta a velük való koalíciókötést.

Az elegáns-nagypolgári Wiesbadenben (ez a Rajna-parti város a tartomány fővárosa, nem a két és félszer több lakosú Majna-parti Frankfurt) a most is kormányzó CDU-Zöldek koalíciónak nagyon erősen billeg a többsége.

Ha nem jön össze a folytatás a fekete-zöld koalíciónak, akkor a legvalószínűbb a Jamaika-koalíció (a CDU, a Zöldek és az FDP hármasa),

de ha úgy alakulnak végül a mandátumszámok, lehet esély egy tisztán baloldali koalícióra (SPD, Zöldek, Linkspartei), vagy akár a pártok színei miatt közlekedésilámpa-koalíciónak is nevezett SPD-FDP-Zöldek-kormányzásra is.

Milyen hatással lesz mindez a berlini nagykoalícióra?

A cikkben már idézett exit poll kitér arra is, hogy a megkérdezett választók 50 százaléka – a CDU-tól elfordult hesseniek 73 százaléka, az SPD-től elfordultak 53 százaléka – szerint a hesseni tartományi választás kiváló alkalom arra, hogy figyelmeztető jelzést küldjenek a nagykoalíciónak, amellyel mindössze 30 százalék elégedett Hessenben. Sok jót tehát nem ígérnek az eredmények a nagykoalíció két vezetőjének, vagyis sem Angela Merkel CDU-elnöknek, sem Andrea Nahles SPD-elnöknek.

Nem csoda, hogy mindketten azzal tömték az emberek fejét a kampány során, hogy helyi szempontok, ne a berlini kormányzás minősége alapján hozzák meg döntésüket. A nagykoalíció felbomlása esetén a CDU főtitkára új választás kiírását helyezte kilátásba.

A tanulságokat és lehetséges következményeket pedig majd Techet Pétertől olvashatod el hétfő reggel az Azonnalin. 

A cikket Hessenben készített fotókkal illusztráltuk. Sorrendben: Frankfurt belvárosa egy felhőkarcoló tetejéről; Idstein történelmi belvárosa; Rüdesheim szőlői, alattuk pedig a Rajna, ahogy folyik. A címlapfotón a legendás frankfurti zöld mártás és összetevői láthatóak.

Jó magyar nyelvű recept itt van hozzá.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek