+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2019. szeptember 17. kedd, 12:19
A 2018-ban önmagát feloszlató ETA mai állapotáról sokat elárul, hogy pont azok kötöttek alkut a hatóságokkal, akiknek korábbi feladata ennek a megakadályozása volt.

A 2018-ban feloszlott baszk terrorszervezet, az ETA utolsó szárnyának, a „börtönfrontnak” két vezetőjét és további 45 tagját ítélték el hétfő délelőtt Madridban, írja az El País

 

A jogászcsapat két vezetője, Arantza Zulueta három és fél évet, Jon Enparantza két év hét hónapot kapott, a további 45 gyanúsított pedig megúszta felfüggesztettel.

 

Mivel a két ügyvéd, Zulueta és Enparantza már jó ideje előzetesben várta a tárgyalásokat, így csak öt, illetve négy hónapot fognak börtönben tölteni.  Az enyhe ítéletek egy vádalku részei voltak, melynek keretein belül a vádlottak elismerték részvételüket a terrorszervezet munkájában, jelentős enyhítést kapva az ügyész és a felperes „Terrorizmus Áldozatainak Egyesülete (Víctimas del Terrorismo) által indítványozott büntetésből.

 

Zulueta és Enperantza feladata az ETÁ-n belül az volt, hogy a „börtönfronton” ellássák az elítélt tagok jogi képviseletét, koordinálják a családjaiknak a segélyezést, illetve fenntartsák a fegyelmet, nehogy a bebörtönzött tagok vádalkut kössenek a terrorszervezet rovására. Úgy tűnik, a szervezet megszűnésével ez a szabály is érvényét vesztette, hisz

 

éppen az a csapat kötött alkut a hatóságokkal, akiknek a feladata ennek a megelőzése volt. 

 

Ezt a korábbi tagok (köztük olyan prominens személyiségek, mint a pamplonai önkormányzati képviselő, Amaio Izka) a hétvégéig tagadták, ami a kilátásba helyezett büntetések (nyolctól tizennégy évig terjedő szabadságvesztés) fényében nem meglepő. A „börtönfront” volt az utolsó olyan szárnya az ETÁ-nak, amit eddig nem sikerült feloszlatni és bíróság elé állítani, így a mai ítélettel valószínűleg lezárulnak a baszk terrorszervezethez köthető tömeges tárgyalások. A hétfői tárgyalás egyébként villámgyorsan, 25 perc alatt lezajlott: a bejáratnál nacionalista szervezetek szimpátiatüntetést tartottak.

 

A baszk nacionalista terrorszervezet egyébként 2018 májusában oszlatta fel magát: 1958-as alapításuk óta 829 gyilkosságért, illtetve emberrablások tucatjaiért voltak felelősek.

 

BORÍTÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A parlament dönt arról is, hogy felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát.

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás