Huszonöt perc alatt ítélték el az ETA ügyvédeit

2019.09.17. 12:19

A 2018-ban önmagát feloszlató ETA mai állapotáról sokat elárul, hogy pont azok kötöttek alkut a hatóságokkal, akiknek korábbi feladata ennek a megakadályozása volt.

Huszonöt perc alatt ítélték el az ETA ügyvédeit

A 2018-ban feloszlott baszk terrorszervezet, az ETA utolsó szárnyának, a „börtönfrontnak” két vezetőjét és további 45 tagját ítélték el hétfő délelőtt Madridban, írja az El País

A jogászcsapat két vezetője, Arantza Zulueta három és fél évet, Jon Enparantza két év hét hónapot kapott, a további 45 gyanúsított pedig megúszta felfüggesztettel.

Mivel a két ügyvéd, Zulueta és Enparantza már jó ideje előzetesben várta a tárgyalásokat, így csak öt, illetve négy hónapot fognak börtönben tölteni.  Az enyhe ítéletek egy vádalku részei voltak, melynek keretein belül a vádlottak elismerték részvételüket a terrorszervezet munkájában, jelentős enyhítést kapva az ügyész és a felperes „Terrorizmus Áldozatainak Egyesülete (Víctimas del Terrorismo) által indítványozott büntetésből.

Zulueta és Enperantza feladata az ETÁ-n belül az volt, hogy a „börtönfronton” ellássák az elítélt tagok jogi képviseletét, koordinálják a családjaiknak a segélyezést, illetve fenntartsák a fegyelmet, nehogy a bebörtönzött tagok vádalkut kössenek a terrorszervezet rovására. Úgy tűnik, a szervezet megszűnésével ez a szabály is érvényét vesztette, hisz

éppen az a csapat kötött alkut a hatóságokkal, akiknek a feladata ennek a megelőzése volt. 

Ezt a korábbi tagok (köztük olyan prominens személyiségek, mint a pamplonai önkormányzati képviselő, Amaio Izka) a hétvégéig tagadták, ami a kilátásba helyezett büntetések (nyolctól tizennégy évig terjedő szabadságvesztés) fényében nem meglepő. A „börtönfront” volt az utolsó olyan szárnya az ETÁ-nak, amit eddig nem sikerült feloszlatni és bíróság elé állítani, így a mai ítélettel valószínűleg lezárulnak a baszk terrorszervezethez köthető tömeges tárgyalások. A hétfői tárgyalás egyébként villámgyorsan, 25 perc alatt lezajlott: a bejáratnál nacionalista szervezetek szimpátiatüntetést tartottak.

A baszk nacionalista terrorszervezet egyébként 2018 májusában oszlatta fel magát: 1958-as alapításuk óta 829 gyilkosságért, illtetve emberrablások tucatjaiért voltak felelősek.

BORÍTÓKÉP: Wikimedia Commons

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek