Eddig majdnem 1,5 milliárd eurójába került Madridnak a januári hóesés

Szerző: Vass Csaba
2021.01.14. 18:40

Nem csak az infrastruktúrában keletkeztek károk, a kiesett gazdasági bevételeket is megsínylette a spanyol főváros. Kemény január volt ez nekik, és csak jövő hétre mondanak enyhülést.

Eddig majdnem 1,5 milliárd eurójába került Madridnak a januári hóesés

Jose Luis Martinez Almeida egy csütörtökön tartott sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a Filomena névre keresztelt hóvihar milyen mertékű kárt okozott eddig a spanyol fővárosban. A jobboldali madridi főpolgármester számvetése szerint a hóvihar közel 

1,4 milliárd eurós, azaz 504 milliárd forintos kárt okozott eddig Madridnak, ide értve a gazdasági bevételek kiesését, valamint a spanyol főváros infrastruktúrájában keletkezett károkat is.

Spanyolországban, főleg a főváros környékén még csütörtökön is rendkívüli nehézségeket okozott a múlt hét végén kitört hóvihar, amit egy még nagyobb fagyhullán követett azóta. A Filomena névre keresztelt hóvihart az elmúlt 50 év legnagyobb hóviharának tartják az országban: Madridban számos utca még mindig teljes blokád alatt van, főleg azért, mert

a lehulló nagy mennyiségű havat nem sikerült idejében eltakarítani, a havazást követő hirtelen lehűlés pedig teljesen lefagyaszotta a gigahavat, amit így még nehezebb eltakarítani.

Szerda estére a spanyol fővárosban mínusz 12 fok alá sülyedt a hőmérséklet, a meteorológiai előrejelzések szerint pedig csak jövő hét közepére várható enyhülés.

A spanyol fővárosban már múlt pénteken felfüggesztették a légiforgalmat vasárnapig a rossz látási viszonyok miatt, és mivel már a hétvégén is közel fél méter mély hó esett, a fővárosi tömegközlekedés nagy részét is kénytelenek voltak felfüggeszteni.

A hóviharnak és a fagynak már több halálos áldozata is van, a hó eltakarítása érdekében a spanyol hadsereget is bevetették, de a hóvihar a madridi egészségügyi dolgozók életét is megkeserítette, akik közül sokan az autóval járhatatlanná vált utak és a tömegközlekedési eszközök felfüggesztése miatt gyalog voltak kénytelenek eljutni a munkahelyükre. Ők ugye nem maradhatnak otthon.

NYITÓKÉP: Jose Luis Martinez Almeida / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek